Bereiding
Vet de springvorm in met wat boter of bakspray en bedek de bodem met een vel bakpapier.
Smelt de roomboter in een steelpannetje. Doe de kruidnoten in de keukenmachine met hakmes en mix tot fijn kruim. Roer het kruidnotenkruim door de gesmolten boter en roer door elkaar. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle achterkant van een lepel. Zet zolang in de koelkast.
Klop in een kom de slagroom bijna stijf. Voeg geleidelijk de helft van de suiker en het zakje Klop-Fix toe tijdens het kloppen. Klop in een andere kom de MonChou zacht en romig met de overige suiker. Schep een opscheplepel van de slagroom bij de monchou en spatel door elkaar. Herhaal dit net zolang tot alle slagroom door de monchou is gespateld en je een glad mengsel hebt. Verdeel het monchoumengsel over de kruidnotenbodem en strijk glad. Laat minimaal 4 uur tot maximaal een nacht opstijven in de koelkast.
Pers het sap uit de mandarijnen (houd er 2 achter voor garnering) tot je iets meer hebt dan 250 ml. Zeef het sap en meet 250 ml af. Als je te weinig mandarijnensap hebt kun je het aanlengen met wat gezoet water. Pel de overige twee mandarijnen en laat ze heel. Snijd de mandarijnen met een scherp broodmes in dunne plakken. Verdeel de plakjes mandarijn over de bovenkant van de taart.
Doe de inhoud van het zakje Taartina in een kom en roer met 2 tot 3 eetlepels van het mandarijnensap tot een glad papje. Breng het overige mandarijnensap in een steelpannetje aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg al kloppend het papje aan het sap toe. Zet terug op het vuur en breng al roerend opnieuw aan de kook. Haal van het vuur zodra het kookt en laat 1 minuut afkoelen. Giet de nog warme gelei over de taart. Zet in de koelkast om op te stijven.
om 14:38
Gisteren deze taart gemaakt. Erg lekker en fris en dat vonden de gasten ook, ik ga hem zeker nog een keer maken.
om 09:06
Leuk om te horen Ine! 🙂
om 10:10
Hij was erg lekker, maar we hebben nog een halve taart over….Kan je hetgeen overblijft ook invriezen?
om 11:19
Hoi Marieke, ik heb het even gegoogled want heb hier zelf geen ervaring mee. Je kunt monchoutaart invriezen las ik op meerdere forums. Maar of de smaak en textuur dan nog steeds hetzelfde is durf ik niet te zeggen.
om 22:59
Net gemaakt, echt een aanrader! Makkelijk te maken en erg lekker.
om 22:49
Kan het ook met iets anders dan Taartina? Dat hebben ze hier in geen enkele supermarkt
om 13:45
Hoi Margot, dat kan, zie hieronder de reactie van Corienne! 🙂
om 15:56
Moet hij eerst 4 uur in de koelkast voor die mandarijengelei laag er op kan en dan weer in de koelkast?
om 08:47
Dat klopt Brenda, maar de gelei stijft in de koelkast heel snel op, dus hoeft de tweede keer niet zolang op te stijven.
om 09:53
Bedankt voor je antwoord. Had keurig gewacht en gisteravond de gelei-laag nog gemaakt.
We hebben hem net een stukje bij de koffie gehad en hij smaakt heerlijk?
Een blijvertje… Alleen nog iets anders bedenken voor de bodem als er straks geen kruidnoten meer in de winkel liggen. Speculaasjes of bastognekoeken?
om 12:45
Leuk om te horen dat hij gesmaakt heeft Brenda! Speculaasjes en bastognekoeken passen hier idd allebei erg goed bij! 🙂
om 15:09
Een geweldig recept, voor herhaling vatbaar. Ik heb het met speculaas gedaan. Kan het ook met bijv ananas of andere vruchten? Ervaringen?
om 13:06
Hi, ik heb deze al eens gemaakt: superlekker! Nu heb ik een hele zak met handsinaasappels liggen, kan ik de mandarijnen vervangen door de sinaasappels? Of raad je dat qua smaak niet aan?
om 13:38
Ja hoor, dat kan! 🙂
om 13:50
Ik wilde deze taart voor pakjesavond maken, maar Taartina is helaas nergens in de supermarkten te vinden hier! Dus dat is erg jammer. Ik weet ook geen vervanger hiervoor, want gelatine is toch anders, las ik.
Nu ga ik de monchoutaart met appeltjes uitproberen. Deze lijkt me ook erg lekker.
Nicolette
om 14:04
Hoi Nicolette, wat balen! Ik denk dat het met gelatine ook kan, maar hoe dat zou ik eerst zelf een keer moeten uitproberen. Mocht iemand nog een tip hebben dan horen wij het graag! 😉 De monchoutaart met appel is trouwens ook heerlijk hoor! Fijne avond alvast!
om 20:35
Rutger bakt heeft een recept voor afdekgelei op basis van gelatine. Die kan ook gemaakt worden met vruchtensap.
om 09:43
Bedankt voor de tip! 🙂
om 14:08
Kan dit ook met mandarijntjes uit blik?
om 16:43
Hoi Tina, dat kan maar verse mandarijntjes en het sap daarvan is echt veel lekkerder! 🙂
om 14:33
Ik ga hem zondag voor mijn verjaardag maken! Ben benieuwd.
om 12:55
Dit recept ziet er echt heerlijk uit!
om 13:45
Het smaakt ook echt heerlijk Carolien! 🙂