Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Mediterraanse kipstoofschotel met venkel en olijven
Deze Mediterraanse kipstoofschotel is één van mijn favoriete gerechten om op tafel te zetten als ik gasten krijg. De voorbereiding is minimaal — je hoeft alleen wat ontspannen snijwerk te verrichten — en verder doet je fornuis of slowcooker het werk. Ik serveer dit gerecht het liefst met wat knapperig, vers brood erbij om het verrukkelijke stoofvocht mee op te deppen.Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 800 g kipdijfilet, zonder bot
- 2 sjalotten, gepeld en in smalle ringen gesneden
- 1 teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
- 3 tomaten, zaad en sap verwijderd en in smalle repen gesneden
- 1 venkel, ragfijn gesneden
- Handje groene olijven, in plakjes gesneden
- Handje witte rozijnen
- Handje pijnboompitten, licht geroosterd
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
- Handje verse basilicumblaadjes, opgerold en fijngesneden
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- Flinke scheut droge witte wijn (eventueel te vervangen door kippenbouillon)
- Zeezout en zwarte peper uit de molen
- Bakboter
Verder nodig
Braadpan met deksel of slowcooker
Bereiding
Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit een braadpan met dikke bodem met wat bakboter en bak de kipdijfilet op hoog vuur rondom goudbruin. Blus af met een flinke slok witte wijn en laat kort inkoken. Zet het vuur dan op de laagste stand (gebruik een sudderplaat als je die hebt). Dek de kip af met alle overige ingrediënten, behalve de peterselie, basilicum en wijn — want daar heb je de pan al mee afgeblust. Bestrooi met wat zeezout. De peterselie en basilicum bewaar je voor garnering. Stoof de kippendijen in circa 3 uur (de kip is gaar als hij makkelijk uit elkaar valt, dus het kan ook iets korter of langer duren) met de deksel op de pan gaar. Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg anders nog wat extra wijn toe.
Schep de kippenstoof op borden en bestrooi met basilicum en peterselie. Serveer met knapperig, vers brood.
Eet smakelijk!
Tip: maak dit gerecht in de slowcooker!
Zet de slowcooker aan op stand high. Bestrooi de kippendijen met zout en peper en braad ze op hoog vuur goudbruin in een koekenpan. Ze hoeven niet gaar te zijn, maar moeten alleen een mooi goudbruin korstje krijgen. Leg de kippendijen in de slowcooker. Blus het bakvet in de koekenpan af met een flinke scheut droge witte wijn en laat iets inkoken. Voeg dit kookvocht toe aan de kip en dek de kippendijen af met alle overige ingrediënten, behalve de peterselie, basilicum en wijn — want daar heb je de pan al mee afgeblust. De peterselie en basilicum bewaar je voor garnering. Stoof de kippendijen in circa 3 uur (de kip is gaar als hij makkelijk uit elkaar valt, het kan dus ook iets korter of langer duren) gaar op stand high.
Nog meer heerlijke kiprecepten vind je hier!
Ovenschotels, Slowcooker, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten
om 12:34
Hoi!!
Klein vraagje: de kip met of zonder velletje?
om 20:24
Hoi hoi, het was inderdaat gemakkelijk te maken. Ik ben echt geen keuken prinsen ( ik doe gewoon wat er opgegeven wordt). We hebben lekker gegeten, we gaven het cijfer 6,5. Een volgende keer ga ik misschien meer tomaten gebruiken of iets om het iets pittiger te maken.
om 12:17
Goed om te horen dat het gesmaakt heeft Leo! 🙂
om 00:07
Dit lijkt me een heerlijk recept. Hoelang laat je de kip stoven op gewoon gas in braadpan? M
om 15:02
De bereidingstijd hangt af van de hoogte van het vuur. De tijd kan variëren tussen 1 tot 2 uur. Het vocht mag niet koken, maar moet heel zachtjes pruttelen. De kip is goed als je het vlees makkelijk uit elkaar kunt drukken.
om 17:21
Dank je 🙂 ik dacht dat het een beetje kookt als het pruttelt. Als ik bouillon trek zet ik daar een ” plaatje” onder. Dan beweegt er niets. Bij stoofvlees doe ik dat niet, dus dan hierbij ook niet!
om 12:43
Moet de kippendijen in stukjes gesneden worden of in zijn geheel gelaten worden?