Mieks Special: calzone met ham en champignons

Mieks Special: calzone met ham en champignons

Eindelijk gemaakt: Italiaanse calzone.

Dit gerecht stond al een eeuwigheid op mijn lange snel-eens-kokenlijst. Steeds als het mijn aandacht trok, dacht ik: dát ga ik maken! Maar vrijwel meteen daarna dacht ik: hmm, nee, ander keertje. Ik was namelijk bang dat het veel werk zou zijn. Wat dom! Want nu ik het gemaakt heb, weet ik dat het even eenvoudig is als zelf pizzadeeg maken. Dus twijfel geen seconde en ga er gerust vandaag nog mee aan de slag!

Voor mijn allereerste calzone koos ik een eenvoudige maar heerlijke vulling met ham en champignons. Maar je kunt er natuurlijk eindeloos mee varieëren; bak bijvoorbeeld met de champignons een handje spinazie mee, vervang de mozzarella door ricotta of voeg een pepertje toe voor wat extra pit. Het is jouw Italiaanse feestje!

Hoofdgerecht voor 2 personen — 20 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 2 bolletjes pizzadeeg à 200 g, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 6 el tomatensaus + eventueel extra om erbij te serveren
  • Paar blaadjes basilicum
  • 2 grote plakken ham
  • 400 g champignons, in plakjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 1 bol mozzarella
  • Handje geraspte Parmezaan
  • 1 ei, losgeklopt
  • Olijfolie om in te bakken

Verder nodig
Koekenpan, vel bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. (Bij ons is dat 225 graden). Verhit een koekenpan met wat olie en bak op hoog vuur de champignons, ui en knoflook, totdat het vocht verdampt is en de champignons gekleurd zijn. Breng goed op smaak met peper en zout. Rol de bolletjes pizzadeeg uit tot een ronde lap — iets ovaal en niet te groot uitrollen. Leg op elk pizzarondje wat tomatensaus, basilicum, ham, champignonmengsel, mozzarella en Parmezaan en vouw de pizza dicht. Vouw de randen over elkaar, zodat hij goed dicht zit. Leg de calzone op een — met bakpapier bekleed — bakblik en bestrijk met losgeklopt ei. Prik met een mes een klein gaatje in de bovenkant van het deeg, zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.

Bak circa 15 minuten in de oven, of totdat de calzone goudbruin is. Serveer met een groene salade en eventueel wat extra tomatensaus.

Mieks Special: calzone met ham en champignons

Eet smakelijk!

Mieks Special, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(1 stemmen)
11 reacties

Deel je reactie

  1. nellie

    ik ben geen keuken prinses maar ik hou van lekker eten ik ga het zeker proberen

    1. Leuk Nellie, ben benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

      1. Elina

        Was echt super lekker?

  2. Alie

    Kan het ook met bladerdeeg?

    1. Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Je kunt het proberen, maar bladerdeeg is wel een ander product dan pizzadeeg. Het resultaat zal dus heel anders zijn.

  3. Stefanie

    Heerlijk! Ik heb deze woensdag gemaakt. Wegens een tarwe allergie het pizzadeeg in de broodbakmachine gemaakt met speltbloem. Fluitje van een cent, je mikt het erin (volgens recept op deze website) en 45 minuten later haal je een perfecte deegbol uit de machine! Gevuld met gehakt, paprika, ui, champignons en kaas. Echt heerlijk gegeten!

    1. Klinkt goed Stefanie!

  4. Sonja

    Het was heerlijk en supergoed gelukt, feestje om te maken en om te eten.
    Heb je nog een tip om champignons te vervangen? Mijn kinderen vinden dat niet lekker.

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Sonja! Je kunt de champignons vervangen door bijv. gebakken augergineblokjes, courgette, groene asperges, spinazie, kip, etc. etc. Wat jouw kinderen het lekkerst vinden! 🙂

  5. Dat ziet er erg lekker uit! Misschien ga ik die ooit ook eens proberen 😉 Ik moet denk ik over dezelfde ‘angst’ heen haha.

    1. Gewoon doen en gaan voor de triomf! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde