Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Mini aardappelgratin – feestelijk bijgerecht!
Deze mini aardappelgratin is een heerlijk bijgerecht om te serveren tijdens bijvoorbeeld een feestelijk diner. Eén bakje is voldoende voor een persoon. Je kunt de gratins tot maximaal twee dagen van tevoren klaarmaken en afbakken. Op de dag zelf hoef je ze alleen weer even opnieuw op te warmen in de oven (wel afdekken met alufolie om te voorkomen dat ze verder kleuren).
Ingrediënten
- 4 grote vastkokende aardappels, geschild en in dunne plakken gesneden
- 1 grote ui, in smalle ringen gesneden
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- 250 ml kookroom
- Flinke handvol geraspte kaas
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
5 kleine ovenschaaltjes of crème brûlée schaaltjes, bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met een vel bakpapier en zet hier de ovenschaaltjes op. Wrijf de ovenschaaltjes in met de opengesneden knoflook. Maak laagjes van aardappel, ui, zout en peper en geraspte kaas (houd wat kaas achter de hand) en herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn, of de bakjes vol zijn. Eindig met plakjes aardappel.
Druk de laagjes met je hand stevig aan. Schenk voorzichtig de kookroom over de bakjes en strooi tot slot nog wat geraspte kaas over de bakjes.
Bak de mini gratins ongeveer 40 minuten in de oven, of totdat de aardappel gaar is en de bovenkant goudbruin.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Themarecepten, Kerstrecepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten
om 15:36
Kan dit ook met voorgekookte aardappel schijfjes en hoelang is dan de oventijd ?
om 11:36
Hoi Willeke, dat kan. Ik zou na de aangegeven bereidingstijd hierboven de gaarheid van de aardappel even controleren door erin te prikken met een vork, dan kun je bepalen hoelang ze nog moeten.
om 16:20
Dit recept heb ik verschillende keren gemaakt en steeds is het heel goed bevallen. Heerlijk en heel gemakkelijk te bereiden.
om 08:30
Superleuk om te horen Gerda!
om 13:57
Heerlijk! en alles goed gelukt.
En het ziet er zo gezellig uit in de kleine schaaltjes!
om 15:56
Ja toch, om de vrede te bewaren krijgt iedereen lekker zijn eigen gratinnetje… 😉
om 21:27
Oh dat ziet er heerlijk uit dat ga ik zeker maken!
Nu heb ik nog een klein vraagje: het lijkt me lekker om dit te serveren met gevulde tomaten uit de oven. Deze moeten ong 25 min op 200 gr.
Kan dat toch bij elkaar in de oven en op welke temperatuur dan?
Ik ben een beetje huiverig om verschillende gerechten bij elkaar te doen ( ik heb maar een simpele combi-magnetron) want ik weet niet of de tijd dan verdubbeld moet worden etc. Ik hoop dat je me kunt helpen!
Oh het is toch niet zo klein vraagje:-)
Gr. Rianne
om 11:16
Hoi Rianne,
Ja hoor, als het past kun je de mini-gratins er gewoon bijzetten. 200 graden is prima. Waarschijnlijk moeten ze alleen iets langer in de oven blijven staan dan de gevulde tomaten. Gewoon even testen.