Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Mini appelstrüdel
Mijn allereerste appelstrüdel ooit proefde ik jaren geleden tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. In mijn laatste Mavo-jaar gingen we met de hele klas een week op wintersport. We verbleven in een knus pension en ’s avonds na het avondeten serveerde onze gastvrouw zelfgemaakte apfelstrüdel met warme vanillesaus. Wauw! Na een sportieve dag in de koude buitenlucht ging dat erin als ketellapper! Ik was op slag verliefd.
Omdat het over twee dagen oudjaar is en ik graag iets anders op tafel wil zetten dan oliebollen of appelbeignets (die maakte ik vorig jaar al) bedacht ik deze mini appelstrüdel. Heerlijk, geen geknoei of gehannes met dat vieze frituurvet, want je bakt ze gewoon in de oven en dankzij het handzame formaat kun je ze perfect serveren op oudjaarsavond. Yes! It’s partytime!
Nagerecht/zoet hapje – 5 personen – 15 minuten + 15 in de oven
Ingrediënten
- 5 vellen filodeeg (in een pak filodeeg zitten meestal 2 verpakkingen van elk 5 vellen)
- 1 appel
- 1 el suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el blanke rozijnen (geweekt in water, rum of witte wijn)
- Klont roomboter
- 1 el geschaafde amandelen
- Poedersuiker om te bestrooien
Verder nodig
Bakpapier, kwastje om te bestrijken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien (niet uit de verpakking halen, want filodeeg droogt heel snel uit).
Laat de boter in een klein pannetje op laag vuur smelten. Schil de appel en snijd in hele kleine blokjes. Meng de appel in een kom met de suiker, rozijnen en kaneelpoeder.
Trek voorzichtig een vel filodeeg los van de andere vellen en leg hem op een – met bakpapier bekleed – bakblik.
Bestrijk voorzichtig met wat gesmolten boter en schep wat appelvulling op het filodeeg.
Vorm de appels tot een smalle strook en rol het filodeeg zo strak mogelijk op tot een rol.
Doe hetzelfde met het andere filodeeg. Leg de appelstrudels – met de naadkant naar beneden – naast elkaar op het bakblik en bestrijk met de resterende boter.
Bestrooi met de amandelen en bak ze circa 15 minuten in de oven.
Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker.
Themarecepten, Kerstrecepten, Oud-en-nieuwrecepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten
om 20:33
Ze waren heerlijk, ben niet zo van de oliebollen maar leuke vervanging
om 17:22
Lekker recept!
om 21:03
Bij mij vielen de amandelen er zo weer af en ze waren ook snel te bruin helaas
om 14:53
Heerlijk vandaag gemaakt! Zeker 1 om te onthouden
om 20:57
Kan je deze appelstrudels bijv sochtends maken om savonds af te bakken? Lukt dat met filo deeg?
om 14:57
Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen Ann Sophie, je zou ze kunnen maken tot en met het oprollen. Dan zou je ze op een bakblik kunnen leggen met bakpapier en goed afdekken met vershoudfolie en bewaren in een goed afgesloten diepvrieszak als dat lukt. Filodeeg droogt namelijk heel snel uit. Dan bewaren in de koelkast tot gebruik. Voor gebruik bestrijken met boter of water en dan afbakken. Ik ben heel benieuwd of het lukt Ann Sophie! 🙂
om 22:26
Mijn oma maakte vroeger altijd zelf apfelstrudel……die ook al was die koud, nog overheerlijk smaakte.
om 12:46
Hoi, kan ik dit van te voren klaarmaken? Moet dit namelijk mee nemen voor kerstdiner, 2 uur tjes in de auto?
Ik hoor het graag.
Ziet er heerlijk uit!
om 08:58
Ik heb er zelf geen ervaring mee Lilian, dus durf het niet te zeggen. Gewoon proberen, of als je het risico niet wilt nemen alleen de appelvulling voorbereiden en het rollen bewaren voor het laatste moment. Ben erg benieuwd!
om 21:31
Ik weet niet maar misschien kan je ze klaarmaken, goed afdekken , nog eens insmeren en terplaatse in de oven steken.
om 20:53
Lilian, heb je dit nog uitgeprobeerd? Ik wil het namelijk dit jaar maken maar ook een paar uur van te voren.
om 20:23
hahaha, waaaaar is de megastrudel (nr 5op het bakblik) ineens gebleven???;-))))))
om 14:36
Haha! Goed opgemerkt! Ik heb besloten nummer 5 op de eindresultaatfoto maar even buiten beschouwing te laten… 😉
om 15:09
Hallo keukenlinnen,
Hoe maak ik dan me eigen vanille saus voor bij de mini appelstrüdel?
Mvg, Verena
om 16:10
Keukenlinnen…? Het recept vind je door op de link te klikken in bovenstaand bericht. Succes!