Ingrediënten
- 1 zakje instant gist à 7 g
- 300 ml lauwwarme, halfvolle melk
- 2 eieren (m)
- 500 g (Amerikaanse) patentbloem (Amerikaanse patentbloem bevat meer eiwitten dan gewoon patentbloem waardoor het brood luchtiger wordt)
- 50 g witte basterdsuiker
- 7 g zout
- 1 biologische citroen, alleen de rasp
- 50 g ongezouten roomboter, zacht
- 50 g margarine, zacht
- 200 g witte of blauwe rozijnen (of een mix) (eventueel van tevoren wellen in heet water of drank)
- 100 g hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
- 200 g amandelspijs (eventueel loskneden met een beetje losgeklopt ei voor extra smeuïgheid)
Afbakken
- Poedersuiker
- 50 g ongezouten roomboter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)
om 20:29
Heb jij misschien een idee hoe ik dit recept glutenvrij kan maken? Met welk meel zou dit het beste lukken denk je?
om 12:45
Hoi Esther, je kunt ook dit recept gebruiken: https://www.keukenliefde.nl/glutenvrije-kerststol/
om 21:24
Moet de melk er in een keer bij of in etappes? Ik kreeg het deeg niet plak vrij.
Lang kneden, extra bloem maar toen wou hij natuurlijk niet meer rijzen. Eerste poging mislukt.
om 10:00
Wat jammer om te horen dat het mislukt is. Helemaal plakvrij hoeft het deeg niet te zijn, als het maar wel werkbaar is. Als het nog een beetje plakkerig is kun je dat later nog redelijk corrigeren op het aanrecht die je lichtjes met bloem bestuift. Hopelijk durf je een tweede poging aan en lukt het dan wel!
om 10:55
Hey annemiek .
Dank voor je reactie.
Ben inmiddels bij poging 3.. maar geef niet op. Het rijzen was ook een uitdaging, maar ook dat onder de knie(denk ik)
Fijne dagen
Groetjes danitsja
om 17:14
?Complimenten voor de aanhouder! Hopelijk is de derde keer inderdaad scheepsrecht! 😉
om 21:54
Zou je ook volle melk kunnen gebruiken ipv halfvolle melk? Is namelijk handiger wanneer je op een boerderij woont en er nooit melk gekocht wordt 😉
om 14:18
Oh wat een heerlijke luxe! Dat kan hoor! 🙂
om 19:02
Gewone bloem is ook lekker?
om 09:51
dat kan ook.
om 18:58
Moet er geen ei door de amandelspijs?? En hoeven de rozijnen niet geweld te worden??
om 09:59
Hoi Petra, je kunt de amandelspijs even loskneden met een beetje losgeklopt ei, maar dit hoeft niet per se. Uiteraard kun je de rozijnen van te voren laten wellen in een beetje heet water of drank. Dan worden ze extra sappig en smakelijk. Ik zet het er nog even bij. 🙂