Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Mini-quiche met bacon, prei en oude kaas
Op de high tea bij mijn ouders waren deze hartige mini-quiches met bacon, prei en oude kaas een grote hit. Ze zijn bijzonder lekker en zo uit het vuistje te eten.
Je kunt ze prima van tevoren maken en op het laatste moment alleen even afbakken, of opnieuw opwarmen, zodat je op het moment suprême alle tijd hebt voor je gasten.
Serveer ze bij voorkeur lauwwarm, dan zijn ze het allerlekkerst!
Natuurlijk kun je ook één grote quiche maken en deze serveren als hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.
Hapje/snack voor 6 personen — 30 minuten — afgebakken quiche kan prima worden ingevroren (bak ze bij voorkeur dan wel iets korter af in de oven)
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg
- 7 plakjes bacon, in repen gesneden
- 150 g gesneden prei, goed gewassen en drooggedept
- 50 g oude kaas
- 100 ml slagroom
- 2 eieren
- Zout en peper uit de molen
- Beetje boter om in te vetten + plantaardige olie om in te bakken
- Bloem om te bestuiven
Verder nodig
6 kleine tartelette vormpjes, uitsteekvorm met een diameter van 12 cm.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de omschrijving op de verpakking. Vet de tartelette vormpjes in met boter.
Steek met de uitsteekvorm 6 rondjes uit het bladerdeeg en bekleed de tartelettes hiermee. Druk de randen stevig aan, snijd het overtollige deeg aan de bovenkant af en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak eerst kort de bacon aan. Voeg de prei toe en bak verder, totdat de prei geslonken is. Proef en breng indien gewenst nog verder op smaak met peper en zout. Verdeel het preimengsel over de tartelettes, niet helemaal vol tot aan de rand (je hoeft dus misschien niet alles te gebruiken).
Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper en weinig zout. Schenk het roommengsel over de tartelettes en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak circa 20 tot 25 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen — het gestolde eimengsel zal weer iets inzakken — en serveer lauwwarm.
Eet smakelijk!
Menu, Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, High tea recepten, Picknickrecepten, Lunchrecepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Voor bij de borrel
om 12:32
Mmm, dit klinkt heerlijk! En ze zijn gemakkelijk mee te nemen voor bijvoorbeeld een picknick!
om 12:50
Jaaaa, een zomerse picknick in het park, of op het strand. Nu al zin in! 🙂