Bereiding
Monchoutaart
Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier.
Maal de koekjes tot fijn poeder met de hakmolen. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Roer het koekkruim door de gesmolten boter en verdeel over de bodem van de springvorm. Zet in de koelkast.
Klop de monchou samen met de suiker en het vanille-extract los en luchtig. Klop in een andere kom de slagroom met de klop-fix bijna stijf. Klop de slagroom op de laagste stand door de monchou en verdeel over de koekjesbodem. Strijk de bovenkant glad. Zet in de koelkast en laat minimaal 3 uur tot maximaal een nacht opstijven. (Een hele nacht heeft de voorkeur.)
Appelcompote
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verhit een koekenpan met 25 gram roomboter en voeg de appel, suiker en kaneelpoeder toe. Bak op middelhoog vuur circa 8 minuten, of totdat de appels wat zachter zijn en je een soort grove appelcompote hebt. Schep de appelcompote op een bord en laat afkoelen.
Verwijder de springvorm van de monchoutaart en zet op een mooi bord. Schep de appelcompote over de monchoutaart.
Toffeesaus
Breng in een grote pan het water en de suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. Blijf erbij, zodat het niet kan verbranden. Verwarm in een andere pan de slagroom. Zet het vuur van de karamel uit en schenk de slagroom langzaam en al roerend bij de karamel. Let op! Als je de slagroom bij de karamel schenkt komt de karamel snel omhoog. Gebruik daarom een grote/hoge pan zodat het niet over de rand kan lopen. Houd kinderen uit de buurt als je dit doet, want karamel is superheet! Roer de karamelsaus goed door. Je kunt de karamelsaus direct gebruiken als hij warm is, maar ook laten afkoelen. Dan wordt hij dikker.
Drizzle de toffeesaus over de monchoutaart. Je hoeft niet alle toffeesaus te gebruiken, de rest kun je er apart bij serveren, of kun je gebruiken voor een ander recept!
om 19:31
Mijn vriendin en ik hebben de taart gemaakt vandaag, we vroegen ons alleen af hoelang je hem kunt bewaren?
Kan je ook een deel in de vriezer doen? 🙂
om 10:31
In de koelkast blijft hij zeker een paar dagen goed. Wel kun je de appelcompote dan beter niet op de taart leggen maar apart bewaren. Invriezen kan zonder de appel.
om 18:28
Wil dit recept gaan maken, maar als ik op zaterdagavond de taart maak moet ik dan zondagmorgen net voordat we taart willen eten de appelcompote maken en serveren?? Is dat dan het lekkerst?
om 15:28
Heerlijk.
Na de uitdaging (eerst bleef er alleen maar klompjes suiker over, toen dit smolt dacht ik gaat de goede kant op, deed de slagroom erbij ontstond er een klomp tofee, met veel geduld is alles weer zacht geworden) van het maken van de karamelsaus maken hebben we er van gesmuld.
om 15:10
Voor de karamelsaus staat er dat je room nodig hebt, bedoeld u daarmee slagroom??
om 09:51
Hoi, wat een heerlijk recept. Ik heb het gisteren gemaakt en mag vanavond proeven. Wat mij opvalt is dat de appeltjes wit uitslaan…. Hoe kan ik dit een volgende x voorkomen? Dankjewel!
om 10:37
Hoi Maureen, wat vreemd dat de appeltjes wit worden bij jou? Ik heb geen idee hoe dat kan. Misschien door het appelras dat je hebt gebruikt? Was de smaak wel goed?
om 10:34
Deze taart is echt goddelijk lekker! Bedankt voor het recept! Heb hem voor pakjesavond gemaakt en iedereen vond hem waanzinnig lekker! De karamelsaus maken was echter geen succes. Door het water met de suiker langzaam op te zetten werd de massa helemaal niet bruin. Het duurde enorm lang en het water verdampte en de suiker kristalliseerde tot 2x toe. Toen bedacht ik me dat met het maken van de appelcompote waar je boter bij gebruikt, het bij de appeltjes wel al een beetje ging karameliseren. Ik heb toen op Laura’s Bakery een recept voor makkelijke karamelsaus gevonden. Deze was door toevoeging van boter zo klaar en was echt superlekker! Kortom ik zou de saus niet met water maken, dit is erg lastig en het water verdampt, waardoor de hele boel kristalliseert. Met boter gaat het prima.
om 10:41
Hoi Nicolette, leuk om te horen dat de taart gesmaakt heeft. 🙂 Wat jammer dat de karamelsaus niet wilde lukken, maar gelukkig is het goedgekomen! PS Door het toevoegen van water aan de suiker duurt het inderdaad langer voordat de suiker karameliseert omdat het water eerst moet verdampen. Je kunt de suiker ook zonder water laten karameliseren maar dan is het wel raadzaam om een pan met dikke bodem te gebruiken zodat de suiker niet verbrandt. Dit recept voor gezouten karamelsaus met boter is ook erg lekker trouwens. 🙂 https://www.keukenliefde.nl/gezouten-karamelsaus/
om 12:25
Ik heb per ongeluk philadelphia gekocht in plaats van monchou. Kan dat ook of wordt het niet stevig genoeg?
om 17:31
Ik durf het niet te zeggen Hilde, je zou het moeten proberen dus…
om 15:08
Bedoeld u met room slagroom??