Nasi goreng

Een heerlijk gerecht uit de Indische keuken dat bij veel Nederlanders wekelijks op tafel staat is nasi goreng. Hoewel ik inmiddels al heel veel recepten heb uitgeprobeerd, is dit toch wel mijn favoriete bereiding die simpel is en waar je alle kanten mee uit kunt.

Gekookte rijst

Het geheim van de lekkerste nasi goreng is om gekookte en afgekoelde rijst te gebruiken. Zo kun je de rijst lekker opbakken, zonder dat de korrel papperig wordt. De rijst kun je al een dag van tevoren koken en afgedekt bewaren in de koelkast. 

Extra groente toevoegen

Je kunt dit recept als basisrecept gebruiken en zelf nog kip of ander vlees toevoegen en een zak nasi groenten toevoegen.

Serveren

Wij serveren de nasi goreng verder graag met kroepoek, gefrituurde uitjes, seroendeng, augurk of komkommer, soms een gebakken eitje, saté met satésaus en mini loempiaatjes.

Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Indische recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(26 stemmen)
35 reacties

Deel je reactie

  1. blank Nicole

    Heerlijk recept! Ga ik zeker vaker maken 😉

    1. Leuk om te horen Nicole! 🙂

  2. blank Geertje

    Hoi Annemiek,
    Het recept lijkt mij erg lekker en wil het graag proberen. Ik heb nog nooit met trassi gewerkt en ik vroeg mij af of de garnalenpasta van Spice it een goede keuze is? En hoeveel van deze pasta moet er dan door het recept?

    1. Hoi Geertje, ja hoor dat kan ook. Ik ken alleen de smaak daarvan niet dus voeg eerst een klein beetje (begin met een halve theelepel) toe en proef dan. Je kunt dan nog iets meer toevoegen naar smaak.

    2. blank Marina Koenders

      Hallo Annemiek,
      Wil graag het recept maken , maar weet niet wat trassi is en waar kan je het kopen , groetjes Marina

      1. Hoi Marina, trassi is gefermenteerde garnalenpasta. Het stinkt enorm maar in het gerecht proef je daar niks meer van. Het geeft echt die authentieke smaak aan gerechten uit de Aziatische en Chinese keuken. Je kunt het tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen (AH en Jumbo zeker).

  3. blank Ma

    Hoeveel hamblokjes moeten erin ?

    1. Ik heb het er nu bijgezet! 🙂

  4. blank Sylv

    Ik wil dit graag maken voor een buffet op 2e Kerstdag, echter komen er ook eters welke geen varkensvlees eten, wat zou een goed alternatief voor de bacon en ham kunnen zijn?

    1. De bacon en ham geven de nasi juist een heerlijke smaak die moeilijk te vervangen zijn. Je kunt ze natuurlijk gewoon weglaten. Als je ze toch per se wilt vervangen zou je rundergehakt, vegetarisch gehakt, of ketjap tempeh of tofu kunnen gebruiken.

    2. blank Marjolein Tjalkens

      Je kan in dit geval spekblokjes van La Vie gebruiken, deze zijn vegetarisch. Hamblokjes/plakjes kan je ook vegetarisch kopen en de smaak is heerlijk.

  5. blank Mirte

    Top recept zeker in combinatie met de babi pangang gemaakt met hamlappen die ik erbij serveerde. Ik wilde met wat erover zou blijven nog nasischijven maken, gebaseerd op jouw recept van bamischijven, maar dat kon niet omdat alles schoon opging.

    1. Haha, dat is een goed teken Mirte. Volgende keer gewoon het recept verdubbelen. 😉

  6. blank Cornel

    Bedankt voor het recept

  7. blank Karen

    Wat een heerlijke nasi… Ik ben een kneus met ‘uit de hand’ bij nieuwe gerechten…. Hoeveel bacon, hoeveel trassie, hoeveel rijst…. Heb het gemaakt en inderdaad naar mijn gevoel geluisterd, ik heb er alleen een fijn gesneden prei doorgedaan in plaats van de doperwten. Het was heerlijk! Dank voor dit recept, ga het zeker vaker maken!

    1. Leuk om te horen Karen! 🙂

  8. blank Theo

    Lijkt me wel oke dit gerecht maar zitten er oorspronkelijk niet veel meer kruiden in?
    Maak zelf vaak een pittige satesaus erbij met djahe djinten,laos,sambal,en knoflook.
    Gewoon pindakaas met melk in de pan 1/2-1/2
    Op kleur en smaak maken met ketjap en kruiden.
    Veel beter en lekkerder dan kant en klare!

    1. Hoi Theo, er zijn ontzettend veel varianten nasi goreng, maar ik vind dit zelf de allerlekkerste. Een goed idee trouwens om zelf pindasaus te maken. Het is inderdaad heel makkelijk en lekker!

  9. blank Leontien

    Lekker hoor Annemiek, supersnel klaar ook, helemaal top!

  10. blank Michael

    Waarom een kippenbouillontabletje verkruimelen in de nasi? Gewoon de rijst koken in bouillon, afgieten en laten afkoelen. Zo doet de Chinees het ook!

    1. Ik gebruik een bouillonblokje om de nasi goreng op smaak te brengen in plaats van zout en peper. Het is makkelijk en geeft een heerlijk kruidige smaak. Uiteraard zijn er ook tal van andere manieren om dit gerecht op smaak te brengen, maar ik vind deze manier erg lekker.

  11. blank Irma

    Vandaag de nasi gemaakt maar ipv bacon en ham garnalen gebruikt.Smaakte heerlijk samen met de foe yong hai waar ik de rest van de garnalen doorheen gedaan heb…

    1. Goed om te horen dat je er een eigen draai aan geeft Irma, klinkt inderdaad heerlijk!

    2. blank Trijnie Huizenga

      Wat een heerlijk potje nasi!!
      Een blijvertje en zit nu in mijn recepten mapje ?

  12. blank Gwen

    Heerlijk, heb het zojuist gemaakt voor vanavond!

    1. Leuk Gwen!

  13. blank Brigitta

    Hoi Annemiek,

    Hoeveel bacon en rijst gaat erin?
    Mijn pak rijst is 1 kilo, dat lijkt me erg veel.

    Gr. Brigitta

    1. Circa 400 gram rijst en 5 plakjes bacon… Komt niet zo nauw. Luister vooral naar je eigen gevoel.

  14. blank Miranda Hermsen

    Behalve ik zijn ze hier niet zo gek op chinees eten en laat staan nasi. Gisteren heb ik dit gemaakt en ons zoontje van elf vroeg: vinden jullie dit lekker?? Antwoord: Ja! Waarop hij zei: Dat vind ik ook mama en dit mag je best wel vaker maken!!! 🙂

    1. Haha, leuk om te horen Miranda! Het fijne van dit gerecht is dat je er eindeloos mee kunt varieëren. Zo voeg ik ook regelmatig paksoi, Chinese kool, witte kool, wortel en paprika toe. Het smaakt allemaal even lekker! 🙂

  15. Heel lekker (zelfs met gewone toverrijst) maar iets te zout. Volgende keer minder/geen spek of minder/geen bouillonblokje?

    1. Hoi Nicole, je bedoelt hamblokjes in plaats van spek? 😉 Spek is inderdaad ook behoorlijk zout. Ik zou zeker niets weglaten, maar inderdaad het bouillonblokje halveren.

      1. blank Bertus

        Erg lekker en makkelijk te maken, bedankt?

      2. blank Jeroen

        Heerlijk! Nu voor de derde keer gemaakt en de hele familie is er gek op! Eerste keer was die bij mij ook te zout.
        Ik gebruikte toen spekblokjes die ook door de stamppot gaan. Nu echte bakon gebruikt en echt heerlijk.

        1. Leuk om te horen dat het een familiefavoriet is Jeroen! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde