Bereiding
Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 160 graden. Frommel het bakpapier losjes samen en houd kort onder de kraan. Knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit. Vouw het bakpapier voorzichtig weer open zonder te scheuren en bedek hiermee de binnenkant van de bakvorm.
Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snijd twee appels in plakken van circa 0,5 cm. en bedek hiermee de bodem van de taartvorm.
Roer de boter, rietsuiker en 1 tl kaneelpoeder door elkaar en smeer dit over de appels. Snijd de derde appel in blokjes en meng in een kom met 1 el van de kristalsuiker, het citroensap en de overige kaneel. Zet opzij.
Klop in een grote kom de eieren en de overige kristalsuiker tot het de dikte heeft van vla en bijna wit van kleur is. Klop de olie, melk en vanille-extract erdoor.
Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef dit in drie porties boven het beslag en spatel er luchtig doorheen.
Verdeel 1/3 van het beslag over de appels, strijk glad en bestrooi met de helft van de appelblokjes en walnoten. Herhaal deze lagen tot alles op is. Eindig met het beslag. Schep ook het appelvocht onderin de kom over het beslag, dat is superlekker!
Bak de appeltaart 1 uur en 45 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. Keer de taart om op een groot bord en verwijder de springvorm. Laat verder afkoelen of serveer lauwwarm.
om 12:20
Mijn oven heeft alleen hete lucht. Is dan de temperatuur en tijd anders?
Groetjes Erica
om 10:39
Kan ik deze cake/taart ook een dag van tevoren maken?
om 11:53
Jazeker, dan kan heel goed!
om 10:57
Kan ik i.p.v. bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? Groet, Anny
om 11:11
Hoi Anny, ja hoor dat kan!
om 12:32
Heel lekker alleen een kleine tegenslag, gehad. Heb het gebak in het midden van de oven op 155 graden gezet boven en onderwarmte, na 1 1/2 uur was de bovenkant zwart verbrand ! Gelukkig direct gezien en cake uit de oven gehaald., heb bovenkant er mooi kunnen afsnijden zodanig dat de rest van de,cake,gered kon worden en toch nog heel smakelijk was .
om 14:13
Goed opgelost Lindje! 🙂 Een exacte oventijd aangeven blijft altijd lastig heb ik gemerkt omdat elke oven weer anders werkt. In jouw geval kun je de oventijd dus gerust iets verkorten of de temperatuur lager zetten.