Omgekeerde yoghurttaart met citrus en Campari (uit La vita è dolce)
Annemiek
Gebak
10 - 12 personen
30 minuten + 60 minuten in de oven
Is het geen plaatje deze omgekeerde yoghurttaart met citrus en Campari! Een smeuïge yoghurtcake met olijfolie en prachtige bovenkant van gepocheerde en gekarameliseerde sinaasappelplakken. Dat klinkt ingewikkeld om te maken maar is het niet. Het is de perfecte taart om op tafel te zetten als afsluiter van een (Italiaans) etentje.
La vita è dolce
Dit recept komt uit het nieuwste boek La Vita è dolce (Italiaanse zoetigheden) van schrijfster Letitia Clark (een Engelse zoetekauw die op Sardinië woont). Een prachtig boek met persoonlijke verhalen over de Italiaanse manier van leven en bomvol zoete recepten uit de Italiaanse keuken. Werkelijk alle recepten uit dit boek wil ik maken. De amaretti, cassata, perzik-amandelkoekjes, panna cotta, tiramisù, chocolade-notentaart, cannoli, citroen sorbet en ga zo maar door. Het boek is onderverdeeld in zeven hoofdstukken: koekjes, krokante taarten, cakeachtige taarten, lepeldesserts, gegist en gebakken, gelato en cadeautjes.
Voor je aan de slag gaat met deze omgekeerde yoghurttaart met citrus en Campari, lees mijn onderstaande tips!
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Mijn tips!
Gebruik voor het pocheren van de plakken sinaasappel voor de bovenkant een pan met een groot oppervlakte, of doe dit in meerdere stappen. Het is belangrijk dat de sinaasappelplakken in een enkele laag worden gepocheerd, anders krijg je geen goed resultaat.
Omdat mijn oven heel snel gaat, heb ik de taart een uur gebakken op boven- en onderwarmte op 160 graden. Ken je eigen oven en pas de temperatuur en tijd daarop aan.
Milde olijfolie is heel belangrijk in dit recept omdat de cake anders geen prettige smaak krijgt. Gebruik dus geen extra vierge of sterk smakende olijfolie. Ik verving zelf een deel van de olijfolie door zonnebloemolie.
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch. Vet een taartblik van 23 cm in met boter en bekleed met bakpapier.
Doe voor de decoratie de Campari, het water en de suiker in de een hapjespan en breng tegen de kook aan. Laat 2 minuten borrelen en indikken. Leg de plakken sinaasappel voorzichtig in de siroop: verdeel ze in één enkele laag over de bodem van de pan, zodat ze gelijkmatig worden gepocheerd, en dek af met een cartouche (een rondje bakpapier die precies in de pan past en de ingrediënten afdekt). Laat op laag vuur 8-10 minuten borrelen (zorg ervoor dat de suiker niet tegen de rand van de pan blijft kleven) tot de plakken sinaasappel net zacht zijn en door en door roze. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen. Schik de plakken sinaasappel over de bodem van de taartvorm en schenk voorzichtig de siroop uit de pan erover. Zet opzij.
Roer voor de taart de boter, yoghurt, olijfolie, eieren, Campari, beide soorten geraspte citrusschil en het -sap in een kom door elkaar. Voeg de suiker toe en roer tot een glad mengel.
Meng de bloem, het bakpoeder en het zout erdoor tot je een glad beslag hebt (dat vrij vloeibaar is).
Schenk het beslag rustig in het taartblik, zodat de sinaasappel op hun plek blijven liggen. Bak de taart 50-60 minuten en controleer met een prikker of spaghettisliertof hij gaar is. Als hij er droog uitkomt is de cake gaar. Laat volledig afkoelen.
Stort de taart omgekeerd voorzichtig op een bord en serveer indien gewenst met extra yoghurt.
‘Elke dageraad is een nieuw begin, en de dag zal worden wat jij ervan maakt… Je móet wel houden van een cultuur waarin je de dag mag beginnen met roomijs.’ – A. A. Gill (quote uit het boek)
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie