Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ovenschotel met gehakt
Een typisch Engelse gerecht is deze cottage pie: een hartverwarmende ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Een blijvertje in huize Verweij!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- Olijfolie
- 1 grote ui, fijngehakt
- 3 kleine wortels, fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el bloem
- 1 el tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 350 ml kippenbouillon
- 1,5 el worcestersaus
- de blaadjes van een handvol takjes verse tijm
- de naaldjes van een takje rozemarijn, gehakt
Voor de aardappelpuree
- 600 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
- 50 g ongezouten roomboter
- 2 el hete melk
- 3 el geraspte Parmezaanse kaas
- 2 grote eidooiers
Bereiding
Breng de aardappels aan de kook in een pan met water en wat zout. Kook ze gaar en giet ze af. Zet ze kort even terug op het vuur zonder deksel om droog te stomen. Stamp de aardappels fijn en roer de boter, hete melk, geraspte kaas en de eidooiers erdoor.
Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit een braadpan met wat olie en bak het gehakt rul. Schep het gehakt uit de pan en laat even uitlekken.
Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier en giet weer een beetje olie in de pan. Fruit hierin de ui, wortel, bleekselderij en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree en bloem toe en bak even mee.
Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de rode wijn en roer alles even goed door.
Voeg dan de bouillon, kruiden, gehakt en worcestersaus toe en zet het vuur laag. Laat dit 30 tot 40 minuten heel zacht pruttelen totdat het gehakt zacht is en de saus iets is ingedikt.
Proef en breng eventueel nogmaals op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehaktmengsel.
Dek af met de aardappelpuree en strijk voorzichtig glad.
Strooi nog wat geraspte kaas over de bovenkant.
Bak in de oven voor ongeveer 20 tot 30 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is en de saus bij de randen omhoog komt borrelen.
Haal hem uit de oven en laat zeker 10 minuten afkoelen. Als je zolang kunt wachten tenminste… Onze kleine ukkepuk heeft er duidelijk zin in.
Yes, goedgekeurd!
Herfstrecepten, Ovenschotels, Wereldgerechten, Engelse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten
om 18:11
Hoi Annemiek,
Je lekkere Cottage Pie, (heb stiekem al heel veel van de saus gesnoept), staat in de oven hoor.
Ik maak de laatste tijd heel veel van jouw recepten.
De Aziatische balletjes zijn favoriet en de noedels!!!!
Normaal reageer ik niet op dit soort dingen, maar maak nu wel zoveel gebruik van je recepten, dat ik je toch een dikke duim wil geven.
Ook namens mijn man en kids!
Groetjes,
Petra
om 09:36
O wat leuk om te horen Petra! Dat jij en je gezin zo genieten van mijn recepten. Word ik superblij van! Bedankt voor je leuke reactie. 🙂
om 15:48
Heerlijk !! Ik maak het nu al voor de tweede keer. We krijgen morgen de familie te eten ivm Sinterklaas dus ik ben alles alvast aan het maken zodat het morgen alleen nog maar in de oven hoeft. Vraagje, moet het als het koud is langer in de oven? Bedankt weer voor een heerlijk recept !!
om 09:20
Leuk Kelly! Ik zou dan 10 minuten extra oventijd rekenen.
om 07:41
Dit is idd een cottage pie, niet te verwarren met shepherd pie die uitsluitend met schapenvlees wordt bereid.
om 08:20
Bedankt voor de tip Carla, ik heb het aangepast.
om 20:39
Vanavond gemaakt en het was héérlijk! Bedankt voor wederom een succesrecept!
om 11:21
Leuk om te horen Christa!
om 09:57
Hoi! Ga vandaag dit recept maken, lijkt me lekker! Hoop dat m’n dochter van bijna 4 dit ook mee gaat eten want op het gebied van eten (vooral ’s avonds..) drama..!! Ben benieuwd;-)!
om 15:12
Dat herken ik Hanneke. Mijn dochter heeft ook zo’n periode gehad, maar gelukkig gaat het inmiddels weer de goede kant op. Niet opgeven hoor, komt vanzelf goed. 🙂 Ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden!
om 12:41
Wat een lekker recept.
Zou ik de rode wijn kunnen vervangen door bouillon of gewoon water?
Groetjes
Maaike
om 16:52
Hoi Maaike, ja hoor, vervangen door bouillon of water (ik zou gaan voor de bouillon :)) kan prima!
om 17:04
Als ik de wijn vervang voor bouillon wat voor bouillon zou ik dan gebruiken?
om 09:59
Hoi Bianca, je kunt de wijn gewoon weglaten, zonder hem door iets anders te vervangen.