Ovenschotel met gehakt

Ovenschotel met gehakt - Shepherd pie

Een typisch Engelse gerecht is deze cottage pie: een hartverwarmende ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Een blijvertje in huize Verweij!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • Olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 kleine wortels, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1,5 el worcestersaus
  • de blaadjes van een handvol takjes verse tijm
  • de naaldjes van een takje rozemarijn, gehakt

Voor de aardappelpuree

  • 600 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 2 el hete melk
  • 3 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 grote eidooiers

DSC_6923_600x402

Bereiding
Breng de aardappels aan de kook in een pan met water en wat zout. Kook ze gaar en giet ze af. Zet ze kort even terug op het vuur zonder deksel om droog te stomen. Stamp de aardappels fijn en roer de boter, hete melk, geraspte kaas en de eidooiers erdoor.

DSC_6958_600x402

DSC_6964_600x402

DSC_6969_600x402

Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit een braadpan met wat olie en bak het gehakt rul. Schep het gehakt uit de pan en laat even uitlekken.

DSC_6929_600x402

Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier en giet weer een beetje olie in de pan. Fruit hierin de ui, wortel, bleekselderij en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree en bloem toe en bak even mee.

DSC_6943_600x402

Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de rode wijn en roer alles even goed door.

DSC_6947_600x402

Voeg dan de bouillon, kruiden, gehakt en worcestersaus toe en zet het vuur laag. Laat dit 30 tot 40 minuten heel zacht pruttelen totdat het gehakt zacht is en de saus iets is ingedikt.

DSC_6955_600x402

Proef en breng eventueel nogmaals op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehaktmengsel.

DSC_6970_600x402

Dek af met de aardappelpuree en strijk voorzichtig glad.

DSC_6972_600x402

Strooi nog wat geraspte kaas over de bovenkant.

DSC_6995_600x402

Bak in de oven voor ongeveer 20 tot 30 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is en de saus bij de randen omhoog komt borrelen.

DSC_6999_600x402

Haal hem uit de oven en laat zeker 10 minuten afkoelen. Als je zolang kunt wachten tenminste… Onze kleine ukkepuk heeft er duidelijk zin in.

DSC_7009_600x402

DSC_7011_600x402

Ovenschotel met gehakt - Shepherd pie

DSC_7024_600x402

DSC_7025_600x402

Yes, goedgekeurd!

Herfstrecepten, Ovenschotels, Wereldgerechten, Engelse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
14 reacties

Deel je reactie

  1. Petra

    Hoi Annemiek,
    Je lekkere Cottage Pie, (heb stiekem al heel veel van de saus gesnoept), staat in de oven hoor.
    Ik maak de laatste tijd heel veel van jouw recepten.
    De Aziatische balletjes zijn favoriet en de noedels!!!!
    Normaal reageer ik niet op dit soort dingen, maar maak nu wel zoveel gebruik van je recepten, dat ik je toch een dikke duim wil geven.
    Ook namens mijn man en kids!
    Groetjes,
    Petra

    1. O wat leuk om te horen Petra! Dat jij en je gezin zo genieten van mijn recepten. Word ik superblij van! Bedankt voor je leuke reactie. 🙂

  2. Kelly

    Heerlijk !! Ik maak het nu al voor de tweede keer. We krijgen morgen de familie te eten ivm Sinterklaas dus ik ben alles alvast aan het maken zodat het morgen alleen nog maar in de oven hoeft. Vraagje, moet het als het koud is langer in de oven? Bedankt weer voor een heerlijk recept !!

    1. Leuk Kelly! Ik zou dan 10 minuten extra oventijd rekenen.

  3. Carla

    Dit is idd een cottage pie, niet te verwarren met shepherd pie die uitsluitend met schapenvlees wordt bereid.

    1. Bedankt voor de tip Carla, ik heb het aangepast.

  4. Christa de Vos

    Vanavond gemaakt en het was héérlijk! Bedankt voor wederom een succesrecept!

    1. Leuk om te horen Christa!

  5. Hanneke

    Hoi! Ga vandaag dit recept maken, lijkt me lekker! Hoop dat m’n dochter van bijna 4 dit ook mee gaat eten want op het gebied van eten (vooral ’s avonds..) drama..!! Ben benieuwd;-)!

    1. Dat herken ik Hanneke. Mijn dochter heeft ook zo’n periode gehad, maar gelukkig gaat het inmiddels weer de goede kant op. Niet opgeven hoor, komt vanzelf goed. 🙂 Ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden!

  6. Maaike

    Wat een lekker recept.
    Zou ik de rode wijn kunnen vervangen door bouillon of gewoon water?

    Groetjes

    Maaike

    1. Hoi Maaike, ja hoor, vervangen door bouillon of water (ik zou gaan voor de bouillon :)) kan prima!

      1. Bianca

        Als ik de wijn vervang voor bouillon wat voor bouillon zou ik dan gebruiken?

        1. Hoi Bianca, je kunt de wijn gewoon weglaten, zonder hem door iets anders te vervangen.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde