Bereiding
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Laat de plakjes aardappel in het kokende water glijden en wacht tot het water opnieuw kookt. Kook de aardappel 5 minuten. Giet de aardappel af en laat uitlekken in een zeef of vergiet.
Verwijder het kontje en het harde groene blad van de prei, dit kan weg. We gebruiken alleen het witte en lichtgroene deel van de prei. Snijd de prei overlangs doormidden en was grondig om eventueel vuil en zand tussen het blad te verwijderen. Snijd de prei in smalle ringen.
Verhit een koekenpan met een scheut olie en bak de bacon enkele minuten tot hij goudbruin is. Voeg de prei en knoflook toe en bak nog 8 minuten verder of tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de roomboter smelten in een sauspan. Voeg de bloem toe en bak al roerend op laag tot middelhoog vuur circa 7 minuten tot de bloem gaar is. Pas op dat de roux niet bruin kleurt, zet dan het vuur lager. Voeg langzaam en al roerend de melk toe en roer en verwarm tot je een gladde, gebonden saus hebt. Roer de mosterd en de helft van de kaas erdoor. Breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in en bekleed de bodem met de helft van de aardappel. Verdeel het preimengsel over de aardappel. Schep de helft van de saus over de prei. Bedek met de overige aardappel en de saus. Bestrooi met de overige kaas.
Bak 30 tot 40 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.
om 19:49
Vanavond gegeten. Was heerlijk!
om 16:20
Ik eet vegetarisch. Wat zou ik ipv de bacon toe kunnen voegen voor een lekkere smaak?
om 10:32
Hoi Sonya, je kunt de bacon gewoon weglaten. Ook dan smaakt dit gerecht heerlijk.
om 09:19
Gisteren deze ovenschotel gemaakt. Heb er nog 200 gram kalkoen filet aan toegevoegd en de helft van de bacon gebruikt.
We hebben gesmuld. Weer een Top recept.
om 09:31
Ah, dat klinkt goed! Leuk om te horen dat je er een eigen twist aan hebt gegeven! 🙂
om 09:41
Hoi hoi! Gisteren avond gemaakt en het was zo zo lekker. Prei en spek, hemelse combinatie.
om 09:44
Superleuk om te horen dat het gesmaakt heeft Vanessa! 🙂