Bereiding
Bereid de rodekool volgens dit basisrecept.
Vet de ovenschaal in met boter of olie. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de sjalotten tot ze zacht en glazig zijn. Voeg het gehakt toe en breng goed op smaak met zout en peper uit de molen. Bak het gehakt rul op hoog vuur tot het bruin begint te kleuren. Gooi het gehakt in een zeef om het overtollig vet kwijt te raken. Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal en bedek met de rodekool.
Veeg de koekenpan schoon met een stukje keukenpapier en verhit met 40 gram roomboter. Bak de appelschijven in de koekenpan op middelhoog vuur tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren. Let op dat de roomboter niet verbrand, zet het vuur anders wat lager. Verdeel de helft van de gebakken appel over de rodekool.
Kook de aardappels gaar in een ruime pan met licht gezouten kokend water. Giet de aardappels af en zet ze terug op zacht vuur. Voeg 40 gram roomboter en een scheut melk toe en stamp de aardappels fijn met de pureestamper. Breng goed op smaak met zout en peper uit de molen. De puree is goed als hij fluweelzacht en glad is, voeg indien nodig nog een extra scheutje melk toe als de puree te dik is.
Verdeel de aardappelpuree over de rodekool en appel en strijk glad. Verdeel de rest van de gebakken appels over de puree. Bestrooi de bovenkant met panko en de overige (kleine vlokjes) roomboter.
Bak 40 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.
Deel je reactie