Ovenschotel met sperziebonen, gehakt en kerriesaus
Annemiek
Hoofdgerecht
4 personen
20 minuten + 35 minuten in de oven
Ovenschotel met sperziebonen en gehakt. Een heerlijke ovenschotel met sperziebonen, gehakt, aardappelschijfjes en zelfgemaakte kerriesaus. Met kaas gegratineerd in de oven voor een goudbruin en knapperig korstje. Zo lekker!
Voorbereiden
Ik ben dol op ovenschotels omdat je ze van tevoren al kunt maken en ’s avonds alleen maar in de oven hoeft te schuiven. Dat kan ook met deze ovenschotel met sperziebonen en gehakt. Bereid hem voor tot en met stap 5 en zet hem afgedekt weg. Voordat je wilt eten hoef je hem alleen maar in de oven te schuiven en af te bakken.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de ovenschaal in.
Kook de sperziebonen 2 minuten in gezouten water. Giet ze af en vang 250 ml kookvocht op. Spoel de sperziebonen af met koud water en laat goed uitlekken.
Verhit een kookpan met de roomboter en voeg de helft van de ui en knoflook, de kerriepoeder en een halve verkruimelde bouillontablet toe. Bak op laag vuur tot de ui zacht is. Voeg de bloem toe en roerbak circa 5 minuten op laag vuur (de bloem mag niet kleuren) om de bloem te laten garen. Voeg al roerend met een garde het opgevangen kookvocht en de melk toe en roer tot een gladde, gebonden saus. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Houd de saus warm op laag vuur.
Verhit een koekenpan met een scheutje olie en fruit de overige ui, knoflook en bouillontablet tot de ui zacht, maar niet gekleurd is. Voeg het gehakt toe en bak rul en goudbruin. Roer de sperziebonen door het gehakt en breng op smaak met zout en peper.
Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel het gehakt- en sperziebonenmengsel eroverheen, gevolgd door de helft van de kerriesaus. Bedek met de overige aardappelschijfjes. Verdeel de resterende kerriesaus erover. Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak circa 35 minuten in het midden van de oven, of tot de bovenkant goudbruin is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 11:57
Kan ik dit ook al in de ochtend maken en ‘s avonds in de oven?
om 13:11
Dit was echt lekker, makkelijk te maken en heerlijk!
om 11:10
Zou je deze ook kunnen maken en dan inschrijven invriezen, om af te “bakken” in de oven als ik hem wil gebruiken?
om 11:23
Ja hoor, dat kan!