Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ovenschotel met spinazie en bladerdeegdakje
Deze ovenschotel met spinazie en krokant bladerdeegdakje is voor mij extra bijzonder omdat het recept van mijn moeder is. Zij maakt dit gerecht al tientallen jaren en serveert het nog steeds met liefde. Iedereen is er dol op! Het is een heel eenvoudig gerecht om te maken en ook nog eens lekker voordelig. Het bladerdeegdakje smaakt niet alleen heerlijk, maar ziet er tijdens het serveren ook erg leuk uit.
Ingrediënten
- 1,2 kg aardappels, geschild
- 500 g rundergehakt
- 900 g diepvriesspinazie à la crème
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 el gehaktkruiden
- 75 ml melk
- 30 g roomboter
- Zout en peper uit de molen
- 5 plakjes bladerdeeg
- 1 eidooier
- Eventueel handje paneermeel (zie uitleg in onderstaande bereiding)
Verder nodig
- Ovenschaal, pureestamper, kwastje om te bestrijken
Bereiding
Laat de spinazie in een pan op laag vuur ontdooien. Kook de aardappels in licht gezouten water gaar. Fruit ondertussen de ui en knoflook in wat olie tot ze zacht zijn.
Voeg het gehakt toe, roer met een vork rul en voeg de gehaktkruiden toe. Bak het gehakt op laag vuur zachtjes gaar.
Verwarm in een klein pannetje de melk met de roomboter. Giet de aardappels af, zet even kort terug op het vuur om droog te stomen en stamp ze fijn. Roer de warme melk en boter door de puree en roer tot een smeuig geheel.
De puree moet stevig blijven en niet te dun zijn, je hoeft dus niet per se alle melk te gebruiken. Breng goed op smaak met zout en peper.
Giet het overtollige vocht van de spinazie af. Je kunt eventueel ook een flinke eetlepel paneermeel door de spinazie roeren. Dit absorbeert het vocht en je proeft er niets van.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en strijk glad. Verdeel vervolgens het gehakt erover en tot slot de spinazie.
Vet de rand van de ovenschaal in met wat boter. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap, iets groter dan de ovenschaal. Leg de lap bladerdeeg op de ovenschaal en druk de randen vast aan de ovenschaal (je kunt de plakjes bladerdeeg ook zonder uit te rollen op de spinazie leggen maar je hebt dan waarschijnlijk een plakje bladerdeeg extra nodig om het te laten passen). Snijd overtollig bladerdeeg af. Kwast de bovenkant van het bladerdeeg in met eidooier.
Prik gaatjes in het bladerdeeg en bestrooi met wat grof zeezout. Bak de ovenschotel circa 20 tot 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat de ovenschotel voor het serveren zeker 10 tot 15 minuten afkoelen.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 20:56
Erg lekker ?
om 19:59
Hi!
Kan ik dit ook al de avond ervoor klaar maken en de volgende dag in de oven laten schuiven denk je?
om 08:27
Ja hoor, dat kan! Ik zou dan alleen het bladerdeeg pas erop doen als je hem in de oven doet.
om 13:07
Hoe man ik dit recept opslaan?
om 18:51
Heerlijk! ! Er lag al zalm in de koelkast dus dat heb ik gedaan i.p.v. de gehakt.
We hebben gesmuld. Die komt vaker op het menu!
om 09:46
Een heerlijke variatie Carolien met zalm!
om 19:40
Lekker lekker!! Schaal is leeg 😉
om 08:10
Haha, lege schalen zijn een goed teken! 🙂
om 12:43
Heerlijke tongrollerjes met spinazie!!