Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ovenschotel met stoofvlees en rodekool
Na het plaatsen van een foto op Instagram en Facebook van deze ovenschotel met stoofvlees en rodekool vroegen jullie massaal om het recept. Dit gerecht kost even wat tijd om te maken, maar als je de bereiding verdeelt over twee dagen is het appeltje eitje.
Het stoofvlees maak ik altijd een dag van tevoren, zo weet ik zeker dat het botermals en zacht is op het moment dat we aan tafel gaan. Ook de rodekool maak ik een dag van tevoren. Ik vind hem namelijk het lekkerst als hij enkele uren op heel laag vuur zachtjes heeft gesmoord. Op de dag zelf hoef je alleen nog maar aardappelpuree te maken (maar dit kan ook al een dag van tevoren) en alles in een ovenschaal te scheppen. Daarna mag je lekker uitrusten en doet de oven de rest van het werk. Johan en ik vonden dit de lekkerste ovenschotel die ik tot nu toe ooit maakte. En dat zijn er nogal wat … Probeer het zelf maar en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben superbenieuwd!
Hoofdgerecht voor 5 personen
Ingrediënten
Voor het stoofvlees (1 dag van tevoren maken)
- Ca. 1,2 kg dikke rib, vraag je slager om het in stukken te snijden
- 2 uien, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 el bloem
- 1 flesje herfstbok
- 1 pot runderfond à 400 ml
- 3 laurierblaadjes
- 8 kruidnagels, in de laurierblaadjes gestoken (zo kun je ze er naderhand makkelijk uitvissen)
- 2 dikke plakken ontbijtkoek, in blokjes gesneden
- Zwarte peper uit de molen
- Vloeibare bakboter
Voor de rodekool (voor dit gerecht heb je ongeveer de helft van dit recept nodig, de overige rodekool kun je voor een ander recept gebruiken of invriezen voor een andere keer.)
- 1 rodekool
- 3 zoetzure appels, geschild en klokhuis verwijderd
- 5 el suiker
- 8 el azijn, bijv. balsamicoazijn of appelazijn
- 50 g roomboter
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 8 kruidnagels
Voor de aardappelpuree
- 1,3 kg kruimige aardappels
- Scheutje melk
- 60 g roomboter
- Zout en peper uit de molen
- Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
Verder nodig
Braadpan met dikke bodem, sudderplaatje, grote ovenschaal ca. 34×23 cm
Een dag van tevoren
Bereiding stoofvlees
Haal het vlees ruim een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verhit een braadpan met bakboter en laat heet worden. Bak het vlees (in vier porties) aan in de braadpan, bestrooi met zout en peper en schep op een bord.
Bak in het braadvet van het vlees de ui en knoflook zacht. Voeg het vlees toe aan de uien en strooi de bloem erover. Roer door elkaar en bak 3 minuten op heel laag vuur om de bloem te garen. Voeg het bier, de fond (beiden op kamertemperatuur), de laurierblaadjes met de kruidnagels en de ontbijtkoek toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan op de laagste pit op een sudderplaatje. Stoof 3 uur, of totdat het vlees makkelijk uit elkaar valt en boterzacht is. Controleer regelmatig of het vocht niet kookt (het moet tegen de kook aanzitten), zet anders de deksel schuin op de pan, of zet de pan in de oven tussen de 90 en 100 graden.
Bereiding rodekool
Snijd de rodekool en appels met behulp van de keukenmachine in flinterdunne repen. Doe ze in een grote kookpan samen met de overige ingrediënten en 500 ml water. Breng aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Doe de deksel op de pan en stoof in 2 uur (maar langer mag ook) heel zacht, of net zolang totdat het vocht verdampt is en de rodekool lekker zacht is. Proef of de rodekool goed op smaak is. Voeg anders nog wat extra suiker en azijn toe en een flinke draai uit de pepermolen.
Op de dag zelf (maar kan ook een dag van tevoren)
Bereiding aardappelpuree
Schil de aardappels en kook ze gaar in licht gezouten water. Stamp fijn en maak er een smeuïge en stevige puree van met een klein scheutje melk en de boter. Roer de peterselie erdoor en breng goed op smaak met peper en zout.
Bereiding ovenschotel
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een grote ovenschaal in met boter en verdeel het stoofvlees erover. Verdeel de helft van het rodekoolrecept hierboven erover en dek af met de aardappelpuree. Trek met de vork strepen over de puree, dan krijgt de bovenkant straks een lekker krokant korstje!
Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 12:22
Ik ga het vandaag voor de derde keer maken ! Alleen maar lovende reacties !!! Bedankt voor het toprecept. Het is wel een recept waar je je aandacht bij moet houden.
om 13:11
Heb de hachee volgens dit recept gemaakt. Heb het dag van te voren gemaakt zodat de saus nog wat indikt. Heb er nog wel bouillonblokje bij gedaan voor iets meer smaak. Maar hij was heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar
om 18:40
Beste Annemiek
ik heb vandaag de ovenschotel met stoofvlees en rode kool gemaakt opgediend voor de kinderen en kleinkinderen het was
een feestmaaltijd voor mij en de rest uitstekend gelukt.
om 16:28
Hoi Jos, wat leuk om te horen dat het gelukt is en iedereen heeft gesmaakt! Complimenten voor de chef! 🙂
om 14:42
Ik heb donderdag het vlees voorbereid maar had geen bloem, daarvoor in de plaats wat pannenkoekenmeel?
Omdat we in quarantaine zitten kon ik het ook niet halen. Gisteren de rode kool bereid (wel op mijn gebruikelijke manier want een paar dagen eerder de manier van jou geprobeerd en toen was het nog te hard) en gedroogde peterselie ipv verse maar ik vond het heeeeeeerlijk.
om 11:19
Goedemorgen,
Ik ben bezig met het sudderen van het vlees, alleen heb ik (nog) geen sudderplaatje. Daarom toch maar de oven aangezet. Nu is mijn vraag:kan ik het vlees ook in een braadslede in de oven doen en laag laten sudderen of moet het afgedekt in de oven sudderen?
Mvg, Heleen
om 11:40
Hoi Heleen, het moet echt in een braadpan met deksel, anders droogt het uit!
om 15:51
Beste Annemiek,
Ik ben vandaag bezig om het vlees en de rode kool te maken. Ik ga de schotel morgen eten. Moet ik dan morgen de rode kool en het vlees eerst nog verwarmen of kan ik het zo gelijk in de oven doen?
Vriendelijke groet, Yvonne
om 09:15
Hoi Yvonne, je kunt het vandaag zo de oven in doen zonder eerst te verwarmen! Veel smulplezier!
om 18:15
Ik maak je recepten in Amerika en heb meestal geen moeite om te vertalen. Wat is Runder Fond? Misschien moet ik daarvoor iets vervangen!
om 12:26
Hoi Wilma, wat leuk dat je me volgt vanuit Amerika! Runderfond is een ingekookte bouillon en heeft dus een sterke en krachtige smaak. Je kunt hem zelf maken door bouillon in te laten koken of kant-en-klaar in een pot kopen.
om 04:48
Dank uw wel!
om 18:11
Ik woon in Nieuw Zeeland en vraag me af of ik de ontbijtkoek kan vervangen door iets anders? (corn flour en een beetje basterdsuiker misschien?)
om 10:52
Haha, wat een internationaal publiek! 🙂 In plaats van ontbijtkoek kun je ook een (of twee) sneetje witbrood besmeren met mosterd en die bovenop het vlees leggen. Een heerlijk alternatief. Een lepeltje basterdsuiker kan altijd maar ik zou eerst proeven, misschien vind je het helemaal niet nodig. Later binden met corn flour (ik zou er een papje van maken met water) kan altijd als je hem te dun vindt, maar is misschien ook niet nodig.
om 01:44
Hoi,
Kan het stoofvlees met dezelfde hoeveelheid ingrediënten ook in de crockpot bereid worden?
Gr Lisa
om 09:49
Heerlijk stoofvlees en rode kool. Door het bij elkaar te voegen gaat echter de individuele smaak een beetje verloren. Volgende keer serveer ik het apart. Komt de smaak te goede.
om 10:50
Dat kan natuurlijk ook Frank! 🙂
om 13:17
Kan je daar ook rode bietjes doen inplaats van rode kool
om 10:54
Ik denk dat deze ovenschotel met rodekool beter smaakt, maar uitproberen kan altijd natuurlijk! 🙂
om 15:11
We gaan hem vandaag eten, gisteravond heeft alles urenlang staan pruttelen. Ik houd je op de hoogte 😉
om 10:27
Leuk Casper! Ben benieuwd … 🙂
om 16:10
Vandaag weer op het programma. De dikke rib kostte 18 Euro dus ik hoop dat het weer smaakt 🙂
om 20:25
Mijn vlees staat nu op, een uurtje of 5, ik vind alleen dat het vocht niet indikt. Ik haal nu de deksel er even af maar moet al het vocht de schotel in?
PS. Ik zie hele lekkere recepten op je Ste!
om 20:56
Ik had het stoofvlees een dag van tevoren gemaakt en pas de volgende dag in de ovenschotel geschept. De saus is dan veel dikker. Als je direct doorgaat met het maken van de ovenschotel en de saus van het stoofvlees is nog heel dun zou ik inderdaad niet alle saus in de ovenschotel scheppen. Dan wordt de ovenschotel erg nat. Of je kunt de saus eventueel binden met een papje van water en een beetje maizena of aardappelzetmeel. Succes ermee! Ben benieuwd naar het resultaat! 🙂
om 23:36
wat doe ik met de andere helft van de rode kool ?
om 20:25
Gebruiken voor rodekoolstamppot of een ander lekker recept met rodekool. Of invriezen voor een andere keer Herman.
om 10:08
Kun je dit ook maken met runder lappen …………………..?
om 20:02
Een runderlap is een algemene benaming voor verschillende delen van het rund Mirjam. Bijvoorbeeld dikke rib, sucadelappen, borstlappen zijn allemaal runderlappen. Doorgaans is het vlees dat in de supermarkt of bij de slager wordt verkocht als runderlappen geschikt stoofvlees.
om 10:32
Goedemorgen.
Heb donderdag de ovenschotel met rode kool en stoofvlees gemaakt, we hebben er van genoten, wat een geweldig recept.
Omdat we met ons tweeën zijn, hebben we er een paar dagen van gegeten, was voor ons geen straf.
Heerlijk.
Keep up the good work, ?
om 11:22
Superleuk om te horen Bert! 🙂
om 21:40
Wat een geweldig recept, heerlijk kost wat tijd maar je hebt ook wat?
om 19:19
Vandaag gemaakt en het was heerlijk!!!
om 17:04
Het water loopt me nu al in de mond! Ga deze ovenschotel zéker een keer maken. Misschien een kleine tip voordat je de ovenschotel in de oven zet: een beetje paneermeel eroverheen strooien en daarna wat kleine vlokjes roomboter, voor een heel krokant korstje.
om 17:05
De aardappelpuree ruw maken met een vork voldoet prima Marion, maar paneermeel met vlokjes boter is extra lekker! 🙂
om 13:26
Hallo, ben nog niet lang lid.Wel lekkere ideeën opgedaan.Nu zie ik dat je laurier en kruidnagel gebruikt in recepten…Ik ,,hang,,deze altijd in een thee ei in de pan..dan kun je gewoon roeren ,en hoef je er nadien niet naar te zoeken..misschien een tip?
om 17:02
Zeker een goede tip Jannie, bedankt! Hoewel, de laurierblaadjes met kruidnagels zijn er ook zo uitgevist hoor … 😉
om 17:26
Vandaag gegeten en de reactie van mijn man was. Morgen weer. Het is heerlijk , het kost wat tijd maar dan heb je ook wat .
om 08:47
Haha, leuk om te horen Diny! Je bent er idd even mee bezig maar het resultaat is er zeker naar! 🙂