Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Paasstol met amandelspijs
Vraag me niet wat het verschil is tussen een kerst- en een paasstol, want ik heb geen idee! Volgens mij is er geen verschil. Wat ik wel weet is dat deze paasstol niet mag ontbreken bij het paasontbijt, of bij de paasbrunch. Ik besmeer hem het liefst met een dikke laag gezouten roomboter, terwijl man- en dochterlief hun plak graag bestrooien met kaneelsuiker. Waar je ook voor kiest: smullen wordt het zeker!
Ingrediënten
- 1 zakje instant gist à 7 gram
- 300 ml lauwwarme volle melk
- 60 g witte basterdsuiker
- 500 g bloem
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1 ei, geklutst + extra geklutst ei om paasstol te bestrijken
- 7 g zout
- 100 g zachte roomboter + 40 g gesmolten roomboter om het paasbrood na het bakken mee te besmeren
- 125 g krenten en rozijnen, een dag van tevoren geweekt in rum of water en uitgelekt
- 100 g noten (ik gebruikte amandelen en hazelnoten), grof gehakt
- 100 g bigarreaux (sukade of oranjesnippers kan ook), grof gehakt
- 150 g amandelspijs
- Poedersuiker (om het paasbrood mee te bestrooien)
Bereiding
Meng de gist en een snufje suiker met de lauwwarme melk. Laat 15 minuten staan. Door de warmte van de melk zal de gist worden geactiveerd en ontstaat er een schuimlaagje op de melk. Als dit niet gebeurd is de gist waarschijnlijk dood en niet meer werkzaam. Probeer het dan nogmaals met een nieuw zakje gist.
Roer in een kom de bloem, kaneelpoeder, overige suiker, zout, 1 ei en het gistmengsel door elkaar.
Kneed het deeg met de hand of in een keukenmachine tot een soepel en elastisch deeg. Dit duurt wel een minuut of tien. Voeg dan, beetje bij beetje, de boter toe en kneed nog 5 minuten verder, totdat het deeg niet meer blijft plakken.
Voeg de krenten en rozijnen, noten en bigarreaux toe aan het deeg en kneed even door. Rol de deegbal over het aanrecht, zodat alle krenten en rozijnen in het deeg komen te zitten — als ze teveel uitsteken, worden ze zwart tijdens het bakken in de oven.
Omdat ik het liefst twee kleinere stollen maak in plaats van één hele grote, verdeel ik het deeg in 2 gelijke stukken. Als je liever een grote stol maakt, kan dat natuurlijk ook. Doe het deeg in een kom en dek af met een licht vochtige theedoek. Zet het deeg weg op een warme, tochtvrije plek en laat een uur rijzen.
Kneed het amandelspijs soepel en rol uit tot een rol. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap, net zo lang als de spijsrol. Leg de spijsrol in het midden van de deeglap en klap het deeg over de spijs. Leg het brood op een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrijk de bovenkant van het brood met een dun laagje losgeklopt ei en laat het brood nog eens op een warme, tochtvrije plek 30 minuten rijzen.
Je hoeft het brood nu niet per se af te dekken met een theedoek, maar als je dat net als ik wel doet zet dan een hoog glas of beker op het bakblik waar je de theedoek overheen kunt hangen, zodat hij het brood niet aanraakt. Anders blijft de theedoek namelijk aan het brood vastplakken.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het brood 30 tot 35 minuten, of totdat het goudbruin is.
Bestrijk de warme paasstol royaal met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Ontbijtrecepten, Paasrecepten, Lunchrecepten
om 15:22
ik heb het precies gedaan zoals beschreven in het recept. Ik hield een erg zacht deeg over. Het was ook nog roze geworden ws doordat de kersen erg veel kleurstof bevatten hahahhahaa. Ook het toevoegen van de zachte boter ontaardde in een schoonmaakbeurt van de keuken…. maar goed… doe nu de eerste rijs en daarna doe ik het denk ik in een vorm en bak het zo… dan maar geen stol maar brood. De smaak zal er niet minder van zijn.
om 09:51
Hoi Noud, het deeg van dit brood is idd vrij slap, zoals je op de foto’s kunt zien was dat mij ook zo. Tijdens het bakken komt het vanzelf goed. Succes en ben benieuwd naar het resultaat! 🙂
om 10:34
Gisteren gemaakt. Heerlijk!
om 10:49
Hai Annemiek,
Bij de bereiding geef je aan de lauwe melk met gist te mengen. De zin erna is de melk vervangen door water :).
Ik ga dit recept voor de kerst uitproberen. Volgens mij zit er ook geen verschil tussen een paas- en kerststol. In plaats van amandelspijs gebruik ik zelfgemaakt dadelspijs. De kaneel vervang ik voor kerststol-kruidenmix van pitpit. Ben benieuwd!
Groetjes,
Larissa
om 10:55
Bedankt voor je reactie Larissa! Ik heb het aangepast! Er zit inderdaad weinig tot geen verschil in de receptuur, alleen de naam is anders. 😉
om 11:52
Hoi Esmee
Ik heb het recept met mijn leerlingen gemaakt. Eigenlijk alles wat fout kon gaan ging fout, maar het brood was overheerlijk.
we hebben het deeg laten rijzen daarna in vorm gemaakt zoals je hebt beschreven. Daarna al op de bakplaat neergelegd en met plastic afgedekt (wel met bekers ondersteund zodat het deeg niet tegen het plastic kon komen) verder heb ik het de hele nacht op de aanrecht laten staan en in de morgen afgebakken. Het deeg was nogmaals verdubbeld en heerlijk luchtig.
Ik heb er wel een foto van maar weet niet hoe ik die voor je kan plaatsten.
Groetjes Corry
om 12:27
Superleuk om te horen dat de paasstollen gelukt zijn Corry en lekker smaakten! 🙂
om 18:34
Ziet er heerlijk uit! Kun je ook één kleine stol maken en dan de rest van je deeg bewaren of invriezen? Dat zou top zijn, want dan zou ik er eentje voor pasen kunnen maken, en eentje voor nu zodat mijn vriend en ik alvast kunnen snoepen 😉
om 10:46
Hoi Esmee, je kunt het gistdeeg na de eerste rijs invriezen en voor gebruik een hele nacht weer rustig laten ontdooien in de koelkast. Daarna verwerken volgens recept. Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd dus mocht je het doen, dan ben ik heel benieuwd naar het resultaat… 🙂
om 08:21
Ik heb het geprobeerd, maar hij werd niet helemaal lekker gaar… Vanavond nog een poging doen en dan zonder vriezer in één keer door! ?
om 18:29
Bedoel je een zakje van 7 gram gist?
om 11:40
Dat klopt!