Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spijs & Wijn: pasta met zalm en spinazie in wittewijnsaus
Het is weer zaterdag en dus tijd om lekker te genieten met Spijs & Wijn! Vandaag heb ik een heerlijk pastagerecht met zalm en spinazie in wittewijnsaus voor jullie klaarstaan en vertelt Martin welke wijn je hierbij het beste kunt drinken (zie onderaan). Echt, ik beloof je: deze pasta smaakt nóg lekkerder dan dat het eruitziet! En hoewel we op zaterdag natuurlijk zeeën van tijd hebben: dit gerecht staat supersnel op tafel. Dubbel score!
Hoofdgerecht voor 4 personen – 20 minuten
Ingrediënten
- 400 g pasta (ik gebruikte tiburón Nº3 van Gallo uit een kerstpakket, maar je kunt ook andere pasta gebruiken)
- 300 g verse zalmfilet, in middelgrote blokjes gesneden
- 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- Glas witte wijn (Gebruik bij voorkeur de wijn die je ook drinkt. Zie onderstaande wijntip van Martin.)
- 250 ml room (gebruik kookroom light voor een slanke versie)
- 40 g geraspte Parmezaan
- 180 g verse spinazie, goed gewassen en droog gedept
- 200 g cherrytomaten, gehalveerd
- Olijfolie
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
Ruime kookpan, grote hapjes- of koekenpan met deksel, aluminiumfolie
Bereiding
Kook de pasta in een ruime pan beetgaar.
Verhit ondertussen de koekenpan met een scheutje olijfolie. Bestrooi de zalmblokjes aan beide kanten met zout en peper en bak ze op middelhoog vuur even kort aan (de zalm niet helemaal gaar bakken!). Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe en bak in dezelfde pan, op laag vuur, de ui en knoflook, totdat ze zacht zijn. Zet het vuur dan hoog en blus af met witte wijn. Laat de wijn inkoken, totdat er nog maar een heel klein beetje over is en voeg dan de room en Parmezaan toe. Laat op middelhoog vuur zachtjes pruttelen, totdat de saus iets dikker is.
Voeg dan de spinazie toe (gebruik bij voorkeur een grotere pan dan ik, dat is wat makkelijker roeren…) en laat slinken. Breng goed op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en verdeel de cherrytomaten en zalmblokjes over de saus. Doe de deksel op de pan en laat kort even mee warmen.
Giet de pasta af (laat een klein beetje kookvocht zitten) en doe terug in de pan. Roer de pasta los met een scheutje olijfolie. Schep de pasta op borden en verdeel de wittewijnsaus met spinazie, zalm en tomaten erover.
Schenk jezelf een glas wijn in en geniet van een zalig weekend!
Wijntip: Martin Kuhlman van de De Wijngekken
Als ik aan pasta denk, dan denk ik aan Italië. Italië is wel hét land met de meest interessantste wijnen. Heel veel is mogelijk in Italië op wijngebied en vinificatie en alles wordt op de Italiaanse manier geregeld. Bij pasta ga ik eerder voor een rode wijn maar in combinatie met de zalm en het feit dat de wijn ook in het gerecht zit, ga ik voor een Italiaanse godin die rondborstig is. Ik denk dan aan een op hout gerijpte trebbiano d’abruzzo of een chardonnay van Sicilië. Toch is een rode wijn niet uitgesloten. Dan denk ik aan een wijn uit de hak van Italië, Apulië (Italiaans: Puglia). Ze maken daar een een wijn van de Primitivo. Heerlijk boterzacht met fluwelen tannine en boordevol zwart fruit en koop er gelijk een flesje wit bij voor in het gerecht en als aperitief.
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn/spijs combinaties vind je op Wijngekken.nl
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Spijs & Wijn Recepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Pastarecepten, Visrecepten
om 18:04
Zalig! Echt een heerlijk gerecht!
om 08:54
Fijn dat het gesmaakt heeft Elisa. 🙂