Pasta met zelfgemaakte bolognesesaus

Pasta met zelfgemaakte bolognesesaus

Een heerlijk Italiaans pastagerecht met rijke bolognesesaus! Bolognesesaus komt oorspronkelijk uit Bologna (Italie) en kent een aantal vaste ingrediënten waaronder rundvlees, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, melk en witte wijn. Tegenwoordig kent deze traditionele Italiaanse saus echter vele varianten. 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruidenmix, of verse kruiden (bijv. oregano, tijm en rozemarijn)
  • flinke handvol fijngesneden wortel
  • 400 g pasta, naar keuze
  • olijfolie om in te bakken
  • scheutje melk
  • Handje geraspte kaas

Bereiding
Verhit een braadpan met wat olie en fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht maar niet bruin zijn.

Dsc_2037_800x536

Voeg de wortels toe en bak mee tot ze iets zachter worden. Voeg dan het gehakt en de tomatenpuree toe en roer het gehakt los en rul.

DSC_2042_800x536

Verkruimel de halve bouillontablet erover en voeg de gezeefde tomaten, Italiaanse kruiden en 150 ml water toe.

DSC_2043_800x536

Zet de pan, met de deksel schuin erop, op een sudderpitje en laat circa 60 minuten (mag ook langer!) zachtjes pruttelen. Dit kan ook korter maar hoe langer het opstaat, hoe zachter het vlees wordt. Voeg de laatste 20 minuten een scheutje melk toe (de melk maakt het gehakt nog zachter) en proef de saus.

Dsc_2048_800x536

Breng eventueel nog verder op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper. Ik had nog een half pakje monchou in de koelkast liggen en besloot deze ook door de saus te roeren; het maakte de saus nog zachter en rijker van smaak!

Kook ondertussen de pasta beetgaar en serveer met de bolognesesaus.

DSC_2060_800x536

DSC_2072_800x536

Pasta met zelfgemaakte bolognesesaus

Strooi er een beetje geraspte kaas over en geniet ervan!

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Pastarecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(1 stemmen)
2 reacties

Deel je reactie

  1. Janet

    Ik ga het straks maken.. Hoeveel italiaanse kruiden moeten er door ongeveer? en hoe zo’n groot blikje tomatenpuree? kleintje of grote (70 of 140 gram) ?

    1. Hoi janet,

      Klein blikje tomatenpuree dus 70 G en kruiden doe ik altijd op gevoel. Schat ongeveer 1 tot 2 eetlepels.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde