Eindelijk kan ik de geliefde Portugese gebakjes pastéis de nata van mijn lijst afvinken. Ik wilde ze al lange tijd maken maar op een of andere manier dacht ik dat het ingewikkeld zou zijn. Pastéis de nata zijn zoete gebakjes van bladerdeeg gevuld met custard die worden gebakken in de oven, tot ze donker beginnen te blakeren. Dit recept komt uit het bakboek Rudolph’s Bakery 2. In tegenstelling tot wat ik dacht zijn ze makkelijk om te maken.
Rudolph’s Bakery 2 is een heerlijk (dik!) bakboek met maar liefst 130 nieuwe bakrecepten van de bekende tv-kok Rudolph van Veen. Een prachtig dik bakboek met recepten van ontbijt, brood en hartig tot zoete lekkernijen zoals taart en gebak. Dit recept komt uit het hoofdstuk Klein gebak. In het boek staat ook een recept om zelf bladerdeeg te maken, maar ik heb gekozen voor kant-en-klaar diepvriesbladerdeeg. Dat werkt prima. Dit recept is voor 12 gebakjes maar de hoeveelheid custard vond ik daarvoor te weinig. Ik kon de bakjes maar tot de helft vullen. Wil je de bakjes wat beter gevuld hebben dan kun je ongeveer 6 tot 9 gebakjes vullen, of je maakt de bladerdeegbakjes gewoon wat kleiner (dat is misschien nog beter). Verder is het een heel makkelijk en fijn recept met heerlijk resultaat. Eet ze warm of lauwwarm, dan zijn ze het allerlekkerst. Koud kun je ze weer even opwarmen in de oven, ze smaken dan net zo lekker als versgebakken.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Vulling
Breng 200 ml melk met de vanille en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kommetje de eidooiers met maizena, de andere helft van de suiker en de rest van de melk tot een papje. Giet de kokende melk al roerend op het papje en giet alles terug in de pan. Laat nog 2 minuten heel zachtjes doorkoken terwijl je af en toe roert. Giet de custardvulling op een met koud water omgespoeld bord, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Bodems
Vet de tartelettevormpjes in met boter. Als je kleine plakjes diepvries bladerdeeg gebruikt, heb je negen plakjes nodig. Leg dan steeds drie ontdooide plakjes op elkaar, rol dit op een snijd het rolletje in vier stukjes. Druk deze eerst een beetje plat, neem ze in je hand en maak ze al ronddraaiend tussen duimen en wijsvingers een beetje groter. Bekleed de tartelettevormpjes met het deeg en duw de rand een beetje naar boven zodat je mooie deegbakjes hebt. Laat 30 minuten stevig worden in de koelkast.
Samenstellen en bakken
Verwarm de oven voor op 250 graden. Vul de opgestijfde deegbakjes met de vulling en bak ze 15 – 20 minuten in de hete oven. Ze mogen er een beetje donker geblakerd uitzien. Neem de pastéis na 5 minuten afkoelen uit de vorm en bestrooi ze met een mengsel van poedersuiker en kaneel.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie