Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout

Op kerstavond, na de nachtmis, eten mijn ouders altijd warme pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout. Voor hen zijn die pasteitjes niet zomaar een maaltijd; het is een symbolisch begin van de feestdagen, een klein maar belangrijk ritueel dat ze al jaren koesteren. Aan een feestelijk gedekte tafel praten ze dan nog na over de nachtmis en worden er vaak mooie herinneringen opgehaald. Het zijn die kleine tradities die Kerstmis zo bijzonder maken.

Maar eigenlijk is het zonde om deze pasteitjes alleen met de kerst te eten. Ze zijn makkelijk om te maken en ook heerlijk als hoofdgerecht op een doordeweekse dag. Zet je deze pasteitjes met kipragout met de feestdagen op tafel, dan kun je zowel als voorgerecht of als hoofdgerecht serveren.

Voorbereiden

Je kunt de kippenragout al een dag van tevoren maken, laten afkoelen en in de pan in de koelkast bewaren. Op de dag zelf hoef je dan alleen de ragout langzaam op laag vuur weer op te warmen en de pasteibakjes af te bakken in de oven.

Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout

Kerstrecepten, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Kiprecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(46 stemmen)
46 reacties

Deel je reactie

  1. blank Monique

    Hallo Annemiek! Het is een geweldig recept! Het smaakte heerlijk! Kan ik i.p.v. kip ook kalfsvlees gebruiken? Lieve groet, Monique

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Monique! Je kunt ook kalfsvlees gebruiken. Ik zou de kippenbouillontablet dan vervangen door een runderbouillontablet.

      1. blank Monique

        Geweldig! Dank je wel! Ik ga dit snel proberen.

  2. blank Ria

    In België wordt dit recept vol-au-vent of koninginnenhapje genoemd. Wij doen er sowieso altijd gehaktballetjes bij. Heb jouw receptje op kerstavond gemaakt. De curry was een aangename verrassing. Ga ik in het vervolg altijd toevoegen. In plaats van curry kan je ook klein beetje mosterd toevoegen. Blijf zo’n toffe receptjes plaatsen, vind altijd wel iets om in te plannen in m’n weekmenu. Toffe site. Groetjes vanuit België.

    1. Wat leuk om te horen Ria dat onze versie jullie gesmaakt heeft. De Belgische variant met gehaktballetjes ken ik idd en is ook heerlijk! 🙂

  3. blank Trui

    Altijd lekker en een succes om te maken. Ik doe er ook nog kleine (zelfgemaakte) gehaktballetjes bij, en dat vinden de kinderen wel leuk.

    1. Leuk om te horen dat het smaakt. De gehaktballetjes zijn zeker een leuke en smakelijke toevoeging. 🙂

  4. blank Ine

    De ragout heb ik vandaag gemaakt en is echt voor herhaling vatbaar. Heerlijk. Een goed recept en eenvoudig te maken

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂

  5. blank Ivo013

    heerlijk recept voor kippenragout, al menig jaar favoriet

  6. blank Lian

    Ik wil de ragout glutenvrij maken, kan ik ook glutenvrij basismeel gebruiken i.p.v. bloem?

  7. blank Kareltje

    Wat een heerlijk recept, net zoals ik me dat van vroeger herinner. Ik heb het zojuist met 4 kippenbouten gemaakt met dubbel ingredienten voor de saus en wij hebben er net even van gesmikkeld…..wij verheugen ons al op vanavond. Dank je wel

  8. blank Joyce Vriezelaar

    Hallo Annemiek 🙂
    Welke bouillon bedoel je met “Giet de bouillon door een zeef en zet apart. Je hebt ongeveer 400 ml bouillon nodig. ” ? Het kookvocht van de dag ervoor? Of een opgelost bouillon tablet? Ik ga het voor deze kerst voor de eerste keer maken.

    Groetjes Joyce!

    1. blank Mathilde

      Hallo Joyce,
      Ja, dat is inderdaad het vocht waarin je de dag ervoor de kip in hebt gekookt. Alvast eet smakelijk, het wordt vast heel lekker!

  9. blank Roos

    Hoi annemiek,
    Ik heb meerdere recepten voor ragout gezocht en vond deze het beste.Op de een of andere manier vind ik die fotoos erbij prettig.
    Ik kan me vaag herrinneren dat ik in de ragout van mn zus ietwat knoflook proefde.
    Is het raar als ik 1 teentje knoflook toe voeg?
    Of zeg jij beter niet doen?
    Groetjes Roos.

    1. Hoi Roos, leuk om te horen dat je dit een fijn recept vind. Als je wilt kun je zeker knoflook toevoegen aan dit recept. Fruit hem dan gelijk mee met de sjalot.

    2. blank Lilian van der Loo

      9p

  10. blank Els van Santen

    De ragout is echt superlekker! Het smaakt echt perfect. Ik heb wel kippenpoten gebruikt om bouillon van te trekken.

  11. blank Margret

    Kan ik de ragout ook twee dagen van te voren helemaal maken (bewaren in de koelkast) of is dat niet verstandig gezien het feit dat er slagroom en kip in zit?
    Wordt de ragout dan niet zuur?

    1. Dat kan hoor Margret, wordt niet zuur.

  12. blank Lizette

    Ik maak wel vaker kippenragout maar dit was de eerste keer dat ik bij het maken van de roux een sjalotje en kerriepoeder gebruik. Erg lekker resultaat! Ik gebruikte wel twee kippenbouillonblokjes gezien we hier nogal houden van uitgesproken smaken. Iedereen was alvast fan en ik denk deze te gaan gebruiken voor het vullen van mini-pasteitjes als hapje tijdens de feestdagen.

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Lizette! Het sjalotje en de kerriepoeder geven de ragout inderdaad net iets extra’s. 🙂

  13. blank Ineke

    Lekker hoor. Ik doe er ook altijd wat gesmoorde prei bij. Nog meer smaak dan.

    1. Goed idee Ineke. 🙂

      1. blank bep.looman

        Hoi annemiek ik had een vraag mijn dochter is vegatanis ze wil zelf ragout maken maar heb geen recept hier van hoe kom ik daar aan

        1. In plaats van kippenbouillon kun je groentebouillon of paddestoelenbouillon gebruiken en in plaats van kip extra groenten (champignons) toevoegen.

  14. blank Corrie

    Is het ook mogelijk om er vis of garnalen ipv kip in te doen?

    1. Ja hoor Corrie, dat kan. Het is lekker om dan ook visbouillon te gebruiken in plaats van kippenbouillon.

  15. blank emmeke

    Ik pak nooit kipfilet, dat wordt zo droog, ik pak kippenpoten en trek daar een lekkere bouillon van…..

    1. Kipfilet hoeft niet droog te worden hoor Emmeke, gewoon niet te lang garen. Maar met kippenpoten kan het inderdaad ook prima. Heerlijk!

  16. blank Natascha

    Hoi annemiek,
    Als ik dit recept voor Meer personen wil maken Moet ik de ingredienten Dan gewoon verdubbelen? Bijv voor 16 personen Dan 8 laurierblaadjes? Of minder?
    Alvast dank voor je antwoord.

    1. Ingrediënten als kip en de ragout zou ik inderdaad verdubbelen, maar smaakmakers zoals laurierblad, wortel, sjalot, laurier en foelie niet. Voeg daar gewoon op gevoel iets meer van toe.

  17. blank corrie

    Wil dit gaan maken, maar kan geen champignons gebruiken.
    kan het ook zonder champignons?

    1. Ja hoor, dat kan.

  18. blank Jinta

    ik moet zo boodschappen doen, ik ga dit maken: heerlijk!

    1. Leuk, eet smakelijk straks!

  19. blank Froukje

    Ik ga vandaag deze Kippenragout maken, ben benieuwd!!

    1. Leuk Froukje, ben benieuwd wat je ervan vindt.

  20. blank Els

    Hoi Annemiek,
    Ik heb je geloof ik wel eens eerder verteld dat ik geregeld kook voor een groep demente bejaarden. Lekker eten is zo belangrijk voor ze, een van de laatste dingen waar ze van kunnen genieten. Het is ook nog eens heel erg leuk natuurlijk om mensen zo lekker te verwennen. Deze week heb ik deze ragout gemaakt, erbij heb ik rijst en peterselie-worteltjes geserveerd. Dat viel weer heel erg in de smaak. Volgende week weer iets anders lekkers verzinnen, misschien de pasta met tomaatjes en zalm of de bonne-femme schotel. Of een lekkere maaltijdsoep, dat wordt ook altijd zeer gewaardeerd.
    Groetjes, Els

    1. Wat is het toch heerlijk dat er mensen zijn zoals jij Els! Prachtig en heel dankbaar om deze mensen te verwennen met lekker eten en ze zien genieten.

  21. blank Carla

    Heerljk! .Die roomboter maakt het echt heel romig…Ik heb alles gisteren klaar gemaakt.
    Ik heb de champignons toegevoegd maar daarna niet meer verwarmd. Zo kan de smaak al een beetje intrekken zonder dat van de champignons niets meer overblijft bij het opwarmen.

    1. Goed idee Carla! Een smakelijk kerstfeest gewenst!

  22. blank Sanne

    Vandaag gemaakt. Was erg lekker!

    1. Leuk om te horen Sanne!

      1. Dit is hier favoriet in huis, zelfs op vakantie in Tsjechië wordt dit gegeten. In het begin noemde mijn zoon dit Kipsaus whahahaha. Hij zegt nu gewoon ragout hoor, maar smult er nog net zo van als daarvoor. Bedankt voor al jouw super lekkere recepten. Gister weer de champignon roomsaus gemaakt met een varkenshaasje… MMMMMMM om je vingers bij op te eten.

        1. Ah, wat leuk om te horen dat je zoon het ook lekker vindt Sandra! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde