Perentaartje met karamelsaus

Perentaartje met karamelsaus

Dit perentaartje met bladerdeeg uit de oven is een bijzonder smakelijk en feestelijk (kerst)dessert. Je kunt ze heel makkelijk van tevoren al maken en ze vlak voor serveren even opnieuw opwarmen in de oven. Zo kun je zelf ook heerlijk stressvrij van het diner genieten. Serveer de warme perentaartjes met karamelsaus eventueel met een bolletje vanille-roomijs en maak het smulfestijn compleet!

Nagerecht – dessert voor 2 tot 4* personen (*zie onderstaande tip)

Ingrediënten

  • 1 grote Doyenné du Comice peer, nog net niet eetrijp en een tikkeltje aan de harde kant
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g ongezouten roomboter
  • Rum
  • 1 flinke el poedersuiker
  • 2 stuks hele steranijs
  • 1 vanillestokje, over de lengte doormidden gesneden
  • Eventueel vanille-ijs om erbij te serveren

DSC_5530_538x600

Verder nodig
Ovenbestendige koekenpan met dikke bodem (of – als je die net zoals ik niet hebt – een ovenschaal die ook op het fornuis kan), dunschiller, kleine meloenboor

Bereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien en zet de ovengrill aan.

Schil de peren met een dunschiller. Verwijder het klokhuis met de meloenboor en verwijder het steeltje en de aanzet aan de onderkant van de peer. Druk voorzichtig een steranijs in het holletje van het klokhuis en prik het vanillestokje vanaf de bovenkant tot halverwege in de peer, zodat het lijkt op een steeltje.

DSC_5538_800x543 DSC_5543_800x501

DSC_5546_718x600

Leg over elke peer een plakje bladerdeeg (rek het indien nodig voorzichtig met je handen iets uit elkaar, zodat het bladerdeeg de peer helemaal bedekt). Snijd de randen rondom de peer netjes af en laat het bladerdeeg iets overlappen aan de andere kant van de peer, zodat het stevig vastzit.

DSC_5547_800x536 DSC_5549_800x528

Laat de suiker op laag tot middelhoog vuur in de koekenpan smelten (blijf erbij, want als het vuur te hoog staat kan de suiker verbranden). Laat je niet verleiden om met een vork of lepel door de suiker te roeren, anders blijft het aan je lepel plakken.

DSC_5554_800x536

Zodra de suiker volledig is opgelost, voeg je de boter toe en laat kort even pruttelen, totdat je een licht goudbruine karamelsaus hebt.

DSC_5560_800x536

Het is belangrijk dat je de karamelsaus niet te donker laat worden, want hij gaat zo ook nog de oven in. Blus de saus tenslotte af met een scheutje rum (flamberen mag, maar zet wel eerst even de afzuigkap uit! :)) en warm nog kort even door.

Leg de peren, met de opengesneden kant naar beneden, in de karamelsaus en bestrooi de bovenkant royaal met poedersuiker.

DSC_5565_800x536 DSC_5570_800x536

Zet de koekenpan in de oven, onder de hete grill voor circa 8 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin begint te kleuren.

DSC_5573_800x597 DSC_5581_515x600 DSC_5583_800x504

Serveer de perentaartjes direct met de karamelsaus en een bolletje vanille-roomijs.

Eet smakelijk!

Tip

Deze perentaartjes zijn naast gevaarlijk lekker, ook – zeker geserveerd met roomijs – behoorlijk machtig. Ik sneed de perenhelften daarom vlak voor serveren nog eenmaal doormidden, waardoor dit recept voldoende is voor vier personen.

Themarecepten, Kerstrecepten, Zoete recepten, Dessert

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(1 stemmen)
2 reacties

Deel je reactie

  1. Mieke

    Ik denk dat ook nog (slag)room er bij had gemoeten want alleen suiker en boter werd bij mij een fiasco. De boter mengde zich helemaal niet met de gesmolten suiker. Ben daarna recepten gaan opzoeken en overal zit er room in.

    1. Hoi Mieke, room toevoegen doe je meestal wanneer je er een schenksaus van maakt. In dit geval hoef je geen room toe te voegen. Zoals je op de foto’s kunt zien zit er bij mij geen room in en kreeg ik toch een mooie karamel. Het kan dus echt. 😉

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde