Bereiding
- Bodem: Vet de springvorm in met boter en bekleed de randen (niet de bodem) met bakpapier. Scheur 3 grote vellen aluminiumfolie af en leg iets overlappend op elkaar. Scheur nog 3 vellen alufolie af en leg deze dwars bovenop de andere. Zet de springvorm in het midden op het alufolie. Vouw het alufolie op en duw tegen de springvormrand aan. We gaan de cheesecake straks bakken in een waterbad en zo voorkom je dat er water in de springvorm komt. (Helemaal kun je dit niet voorkomen helaas, maar bakken in een waterbad maakt de cheesecake wel fluweelzacht, dus de moeite waard.)
2. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur, of afgedekt in de magnetron. Roer de boter door de koekjes. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast.
3. Cookie dough kruimels: Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Kneed de bloem, rietsuiker en boter met je handen tot een kruimeldeeg en verdeel over het bakblik. Bak 13 tot 15 minuten in de oven, of tot ze licht beginnen te kleuren. Haal uit de oven en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen worden de deegkruimels krokant.
4. Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden. Schuif een diep bakblik in het midden van de oven.
5. Roomkaasvulling: Doe de roomkaas, zure room, crème fraîche, suiker, citroensap en vanille-extract in een kom en klop met de handmixer op een lage stand glad glad. Roer één voor één de eieren en de eidooier door het beslag.
6. Schenk de helft van het cheesecakebeslag over de bodem van de springvorm. Perzik: Schep de perzik om met de custardpoeder en verdeel de helft, samen met de helft van de cookie dough kruimels, over de cheesecakevulling. Giet de overige cheesecakevulling eroverheen en strijk glad. Verdeel de overige perzik en kruimels erover.
7. Zet de springvorm op het bakblik in de oven. Schenk een bodempje heet water op het bakblik rondom de springvorm. Bak de cheesecake 60 tot 75 minuten in de oven: de cheesecake moet in het midden nog een beetje wiebelen, hij stijft tijdens het afkoelen verder op. Als de cheesecake teveel wiebelt, bak hem dan iets langer.
8. Haal de springvorm en het bakblik uit de oven. Giet het water op het bakblik weg en schuif het bakblik terug in de oven. Verwijder het alufolie rond de springvorm. Houd de springvorm een beetje schuin zodat het water dat er toch in is gelopen eruit kan. Druk eventueel een keukenpapiertje tegen de zijkant van de springvorm bij de bodem om water dat in de springvorm is gekomen eruit te zuigen. Zet de springvorm terug op het bakblik in de oven en laat nog een uur afkoelen in de uitgeschakelde oven.
9. Laat de perzik cheesecake daarna op een rooster op het aanrecht, onafgedekt, volledig afkoelen. Zet hem daarna afgedekt een nacht in de koelkast om op te stijven.
om 06:32
Hij was heerlijk (gegeten bij iemand anders).
Nu zit ik te denken over dat (gepruts met, lijkt mij) waterbad. Zou je ipv een waterbad ook ‘gewoon’ de stoomovenfunctie kunnen gebruiken? Of is dat te weinig vocht voor de bodem en teveel voor de cookie dough bovenop?
om 14:46
Hoi Elizabeth, ik denk zeker dat dat kan! Ben heel benieuwd naar het resultaat. 🙂