Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizzadeeg maken is helemaal niet moeilijk en zo lekker! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, geduld en een beetje liefde. Dit is mijn recept voor het lekkerste pizzadeeg!

Liever een stap-voor-stap video zien? Bekijk dan ons filmpje op Instagram!

Eerste keer rijzen

Als de ingrediënten zijn gekneed tot een soepel en elastisch deeg is het tijd om het deeg te laten rijzen. Doe dit op een tochtvrije plek. Bij kamertemperatuur zal het deeg na ongeveer een uur verdubbeld zijn in hoeveeldheid. Is het koud of heel warm in huis dan zal het rijzen langer of korter duren.

Voor 4 personen

Na het rijzen van het deeg heb je ongeveer 800 gram pizzadeeg dat ik verdeel in 4 gelijke bollen van 200 gram. Van één deelbolletje kun je een ronde pizzabodem uitrollen voor één persoon.

Tweede keer rijzen

Na de eerste keer rijzen kun je het pizzadeeg al uitrollen en beleggen maar ik laat de deegbolletjes altijd een tweede keer rijzen. Geloof me, dat verschil proef je echt. Met twee keer rijzen wordt het pizzadeeg heerlijk bros en luchtig!

Invriezen

Pizzadeeg dat je niet gebruikt kun je — in een afsluitbare diepvrieszak — prima invriezen voor een andere keer. Haal het 4 tot 5 uur voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien.

Basisrecepten, Hartige keuken, Kookvideo's, Pizza recepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

32 reacties

Deel je reactie

  1. Ivy

    Sjonge, dit is makkelijker dan zo’n Dr Oetker kant en klaar mix! Dat veert steeds terug en dit rolt heerlijk uit. Gewone bloem gebruikt, maar ik ga het nooit meer anders doen. Wel te weinig zout gebruikt; de bodem was wel heel flauw. Hoeveel raad je aan (in maatlepels?)? Bedankt voor het recept!

    1. Hoi Ivy, leuk om te horen dat je het een fijn recept vindt. Vind ik ook! 😉 Zout vind ik altijd lastig om hoeveelheden van aan te geven omdat het zo smaakbepalend is en niet iedereen zout wilt gebruiken. Hoeveel zout je gebruikt is vooral een kwestie van smaak. Gebruik de volgende keer dus gerust wat meer. Ik ben zelf altijd spaarzaam met het zout omdat de kaas die op de pizza gaat ook al zout is.

      1. Ivy

        We gaan zondag in de herkansing. De kinderen willen paashaas pizza’s maken! Niet erg verfijnd, wel gezellig 🙂

  2. Imke

    Wij deden bij het maken een klein beetje zeezout op de pizzasteen en als de pizza klaar was met een kwastje een beetje knoflookolie op de korst aan de buiten kant

    We maakten de olie,met olijfolie in een fles en daarin wat knoflook tenen
    Lieten we een aantal dagen staan ,dit naar je eigen smaak

  3. Anna

    Ik heb een heteluchtoven en geen boven- en onderwarmte. Kan ik dan toch dit recept gebruiken?

    1. Hoi Anna, jawel hoor, ik zou hetelucht op 190 – 200 graden zetten. Ligt een beetje aan jouw oven.

  4. Yvonne

    Als je dit deeg in de ochtend maakt, en je wilt het einde middag/avond gebruiken. Hoe bewaar je het dan het best?

    1. Je kunt het deeg dan het beste afgedekt in de koelkast laten rijzen. Dan rijst hij veel langzamer. Controleer een uur voordat je wilt eten of het volume verdubbeld is. Laat het deeg anders nog een uurtje rijzen op kamertemperatuur.

  5. Laura

    Instant droge gist moet juist niet opgelost worden in water. Gewoon droog bij het bloem mengen.

  6. Larissa

    Hai Annemiek,
    Ik ga dit recept nu proberen, maar dan met tarwebloem (bij gebrek aan…). Eerst de uitleg gekeken en tijdens de eerste 10 minuten wachten je filmpje gekeken. Je weet dat het filmpje uitleg bevat die niet in de schriftelijke uitleg staat en dat de hoeveelheid ingrediënten in het filmpje niet overeenkomt met de geschreven ingrediënten?

    Groetjes,
    Larissa

  7. Bianca

    Hi Annemiek,

    Deze pizzadeeg is echt supperrrrr!
    Ik maak nu steeds jou pizzadeeg, nu lees ik dat jij
    Meer portie’s maakt voor is de vriezer.
    Doe je dan 2 pakken deeg in de machine?
    Wij zijn thuis met z’n vieren dus 1 pak is precies genoeg
    Voor ons.
    Groetjes Bianca

    1. Hoi Bianca, superleuk om te horen! Ik gebruik altijd een pak pizzabloem van 500 gram en verdeel het deeg in vier evengrote bollen. Eén bol is genoeg voor 1 persoon. Als je het deeg invriest hoef je het maar 1 keer te laten rijzen.

  8. Marika

    Hoi, waar koop jij meestal de pizza/pasta 00 bloem? Bij de supermarkt vind ik vaak alleen de kant en klare pizzabloem. En weet je toevallig als we het in Duitsland willen kopen welke we dan moeten hebben? (Ik zie af en toe wat Duitse supermarkt producten op je aanrecht staan)
    We maken steeds vaker een recept van jou, altijd lekker!!

    1. Hoi Marika, ik koop het meestal bij een speciaalzaak of bij de AH, die verkopen ook kleine pakjes pastabloem typo 00. Eventueel kun je ook pizzadeeg maken met gewone bloem. Gewoon uitproberen, dan kom je er vanzelf achter wat je het lekkerste vindt. Hoe pizzabloem in Duitsland wordt verkocht durf ik niet te zeggen. Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

  9. Tilly van der Weide

    Hoi Annemiek, dit pizza recept was echt super en alles duidelijk beschreven. Dank je wel voor het delen en tot horens, groetjes Tilly

    1. Graag gedaan Tilly. Blij dat het gesmaakt heeft. 🙂

      1. Yvonne

        Hoe warm is het water waar je de gist in doet? En hoe warm moet de plek zijn waar je het deeg laat rijzen?
        Ik wil het wel eens proberen om zelf te maken 🙂

        1. Handwarm water gebruiken Yvonne. Een plek op kamertemperatuur is prima.

  10. Anita

    Wat een geweldig recept voor pizzadeeg, mijn complimenten, dit is echt keukenliefde?
    Bedankt voor het delen!

    1. Leuk om te horen Anita en graag gedaan. 🙂

  11. Pam Bergkamp

    Hoi Annemiek,

    Eindelijk een goed recept voor pizzadeeg! Ik heb een verdeling gemaakt in 375 gram patentbloem en 125 gram Semola. Perfect elastisch deeg.

    1. Fijn om te horen! 🙂

  12. Ria van der Jagt

    Hoi,Annemiek,
    Ook wij zijn pizza liefhebbers en afgelopen weekend zelf pizzadeeg gemaakt,alleen….
    Ik heb een nieuwe broodbakmachine gekregen en daar kun je ook pizzadeeg in maken.
    Heb jouw hoeveelheden aangehouden en kreeg een perfecte pizza.
    Heerlijk,gr.Ria

    1. Wat een goed idee Ria! Zo wordt pizzadeeg maken helemaal een fluitje van een cent. 🙂

  13. Je kunt het pizzadeeg ook “langzaam laten rijzen”. Vaak maak ik het deeg in de ochtend of avond ervoor en zet het dan weg in de koelkast (goed afgedekt met plastic). Voordat je het gaat gebruiken, even uit de koelkast leggen, en je zult zien dat het een perfecte pizza wordt!

    1. OK, bedankt voor de tip! Ga het zeker eens proberen.

  14. Marielle

    Hi Annemiek!

    Wat een fantastische website heb je, ik kan niet kiezen met welk recept ik moet beginnen!
    Ik heb wel wat vragen en bedankt voor je snelle reactie op de kerrie-zuurkool.

    Nu over het invriezen van dit pizzadeeg; hoe werkt dat?
    Laat je het wel van te voren (twee keer) rijzen? Of doe je dat pas als het ontdooid is?
    Of vries je ze kant-en-klaar als pizzabodemvorm in?

    1. Hoi Marielle,

      Wat een heerlijk enthousiasme. Leuk!! Als je het deeg wilt invriezen, laat je het van tevoren eerst twee keer (maar één keer is in principe ook al voldoende voor een lekker resultaat, gewoon zelf uitproberen wat je voorkeur heeft) rijzen. Dan in porties verdelen en invriezen. Voor gebruik rustig laten ontdooien in de koelkast (duurt een paar uur) en vervolgens verder bereiden zoals bovenstaand. Je kunt de pizza’s ook beleggen en dan invriezen, maar dit neemt in de diepvries wat meer ruimte in beslag. Succes!

      1. Carolina

        Hoi!!!

        Ik heb je pizza deeg uitgeprobeerd wellicht is het ergens mis gegaan, ik vond het best droog, zou het kunnen om dat k de deeg niet heb verdeelt in 2e? Maar een geheel pizza er van heb gemaakt. Pizza deeg type 00 van de ah kan je geen 4 pizza’s mee maken en anders twee kleine, vandaar dat ik een geheel
        Pizza heb gemaakt.

        De vraag is snap jij Waarom het best droog / knapperig is

        1. Hoi Carolina, als het deeg droog is heb je misschien niet lang genoeg gekneed. Dat is namelijk echt heel belangrijk. Als het na een tijd kneden nog steeds droog is kun je eventeel een klein beetje water of olieolie toevoegen en verder kneden totdat het soepel en elastisch is. Het zou niet moeten uitmaken dat je er een pizza van gemaakt hebt. Als het deeg gebakken is moeten de deegrandjes juist wel knapperig zijn. 😉

          1. Heeeeerlijke pizza gemaakt .
            En heel makkelijk recept .
            Dankjewel

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde