Vroeger hield ik helemaal niet van witlof en het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik dat bittere stronkje kon waarderen. Inmiddels ben ik er dol op. Deze plaattaart met gekarameliseerde witlof, ham, peer en gorgonzola is één van mijn favoriete witlofrecepten. Hij is bovendien heel makkelijk om te maken.
Variaties
In dit recept gebruik ik gorgonzola omdat die heerlijk combineert met witlof, maar je kunt ook andere kaas gebruiken. Gruyère, taleggio, een oude boerenkaas of geitenkaas (hard of zacht) zijn smakelijke alternatieven in dit recept. De crème fraîche kun je ook vervangen door mascarpone. Je kunt de gorgonzola ook achterwege laten en een hardgekookt eitje over de plaattaart raspen als hij uit de oven komt. Verrassend lekker!
Herfstrecepten, Makkelijke recepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten
om 08:27
Gisteren gemaakt, super lekker!!
Dank je wel , dit recept ga ik zeker vaker maken
om 15:30
Graag gedaan Wil, leuk om te horen dat het heeft gesmaakt. 🙂
om 19:32
Super lekker vandaag gemaakt!!
om 08:39
Ah, leuk om te horen Petra! 🙂
om 14:42
ziet er super uit. Zou hem graag gaan proberen maar zijn hier absoluut geen fan van blauwaderkaas. Deze kan vast door een ander kaas vervangen worden maar welke??
om 16:39
Je kunt ook oude kaas of Parmezaan gebruiken, als hij maar een beetje pit heeft.
om 18:30
Hoi Annemieke
Ik heb hem gemaakt en net als de aspergetaart
staat hij gewoon bij de favorieten.
Had helaas geen peren die rijp waren maar die heb ik
met wat citroensap en een klein scheutje water even in
de magnetron gedaan.
Ging prima, we konden toch wel dansen als was het
niet met de bruid.
Groetjes Lya
om 09:31
Soms moet je vindingrijk en creatief zijn Lya, zo ontstaan de mooiste dingen. Het lijkt mij een prima oplossing!
om 11:40
Mmmmmm!
om 13:43
Ik heb een vraag?
Zou ik de bodem al kunnen voorbakken ,zodat ik alleen de vulling er vanavond nog op hoef te doen?
En eventueel de groenten ook al klaar maken.
om 20:10
Ik ga dit ook eens maken.
om 10:01
Leuk! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂