Plaattaart met witlof

Vroeger hield ik helemaal niet van witlof en het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik dat bittere stronkje kon waarderen. Inmiddels ben ik er dol op. Deze plaattaart met gekarameliseerde witlof, ham, peer en gorgonzola is één van mijn favoriete witlofrecepten. Hij is bovendien heel makkelijk om te maken.

Variaties

In dit recept gebruik ik gorgonzola omdat die heerlijk combineert met witlof, maar je kunt ook andere kaas gebruiken. Gruyère, taleggio, een oude boerenkaas of geitenkaas (hard of zacht) zijn smakelijke alternatieven in dit recept. De crème fraîche kun je ook vervangen door mascarpone. Je kunt de gorgonzola ook achterwege laten en een hardgekookt eitje over de plaattaart raspen als hij uit de oven komt. Verrassend lekker!

Herfstrecepten, Makkelijke recepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(12 stemmen)
12 reacties

Deel je reactie

  1. wil

    Gisteren gemaakt, super lekker!!
    Dank je wel , dit recept ga ik zeker vaker maken

    1. Graag gedaan Wil, leuk om te horen dat het heeft gesmaakt. 🙂

      1. Petra

        Super lekker vandaag gemaakt!!

        1. Ah, leuk om te horen Petra! 🙂

  2. c Bevelander

    ziet er super uit. Zou hem graag gaan proberen maar zijn hier absoluut geen fan van blauwaderkaas. Deze kan vast door een ander kaas vervangen worden maar welke??

    1. Je kunt ook oude kaas of Parmezaan gebruiken, als hij maar een beetje pit heeft.

  3. lya van gelder

    Hoi Annemieke

    Ik heb hem gemaakt en net als de aspergetaart
    staat hij gewoon bij de favorieten.

    Had helaas geen peren die rijp waren maar die heb ik
    met wat citroensap en een klein scheutje water even in
    de magnetron gedaan.

    Ging prima, we konden toch wel dansen als was het
    niet met de bruid.

    Groetjes Lya

    1. Soms moet je vindingrijk en creatief zijn Lya, zo ontstaan de mooiste dingen. Het lijkt mij een prima oplossing!

  4. Lucie

    Mmmmmm!

  5. AJM

    Ik heb een vraag?
    Zou ik de bodem al kunnen voorbakken ,zodat ik alleen de vulling er vanavond nog op hoef te doen?
    En eventueel de groenten ook al klaar maken.

    1. Ik ga dit ook eens maken.

      1. Leuk! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde