Pruimenclafoutis

Pruimenclafoutis

Ieder jaar in de kersentijd neem ik me voor nu toch echt eens het klassiek Franse nagerecht kersenclafoutis te maken. Echter, op de een of andere manier is het er nog steeds niet van gekomen. Onbegrijpelijk want het is nog wel zo’n makkelijk en snel recept om te maken! Afijn, van de kersentijd zijn we in de pruimentijd beland en dus besloot ik uit pure frustratie maar een pruimenclafoutis te maken. Een goed idee bleek zo…

Ingrediënten

  • Circa 8 grote pruimen, ontpit en gehalveerd, of 20 kleine pruimen, pit verwijderd met kersenontpitter
  • 100 g + 1 el suiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • Vanille-extract
  • Snufje zout
  • Kaneelpoeder
  • 125 g bloem
  • 100 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 100 ml melk, op kamertemperatuur
  • Poedersuiker om te bestrooien
  • Beetje boter om bakvorm in te vetten

DSC_1455_800x536

Verder nodig
Elektrische handmixer, ronde bakvorm, zeef

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakvorm in met wat boter en verdeel de pruimen erover. Bestrooi met de eetlepel suiker, wat kaneelpoeder en druppel er wat vanille-extract overheen.

DSC_1458_800x536

Splits de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker en zout tot een lichtbleek en romig mengsel. Klop het eiwit, totdat het wat steviger wordt en het wit kleurt en voeg dan al kloppend de overige helft van de suiker toe. Klop verder tot stijve witte pieken. Zeef de bloem boven het eidooiermengsel en spatel het er om en om met de slagroom en melk doorheen. Spatel tot slot, beetje bij beetje, luchtig het eiwit door het beslag.

DSC_1465_800x536

Schenk het beslag in de bakvorm en bak de clafoutis circa 30 minuten in de oven, of totdat hij gaar is (Clafoutis is een soort pudding en mag dus best nog een beetje klef zijn vanbinnen).

DSC_1468_800x538

Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi hem met poedersuiker. Serveer direct.

Pruimenclafoutis

Bon appétit!

Wereldgerechten, Franse recepten, Zoete recepten, Dessert

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(5 stemmen)
6 reacties

Deel je reactie

  1. Léone

    Welke ingrediënten kan ik gebruiken bij een koemelkallergie als vervanger van de slagroom en melk? Heb je daar al ervaring mee?

    1. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor slagroom en melk als je een koemelkallergie hebt, maar welke je het beste kunt gebruiken of het lekkerste is, is een kwestie van smaak. Hier heb ik geen ervaring mee.

  2. Jolein

    Nog nooit gehad maar super lekker! Bedankt voor het recept :)! Ik heb wel de volgorde veranderd en eerst de eiwitten opgeklopt zodat ik mijn mixer niet hoefde af te wassen ;).

    1. Goede tip Jolein en leuk om te horen dat hij smaakte. 🙂

  3. Cor

    Super lekker….we hebben er heerlijk van gesmuld ….dank voor je leuke recept

    1. Leuk om te horen dat je zo geniet van mijn recepten Cor! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde