Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Pruimentaart van het bakblik
De maand juli staat voor veel mensen volledig in het teken van vakantie. Echter, voor mijn ouders betekent deze maand juist heel hard werken. Er moeten namelijk ladingen en ladingen rijpe pruimen geplukt worden!
Maar wat doe je met al die pruimen? De voorraad pruimenjam en pruimenchutney van vorig jaar lijkt nog immer niet geslonken, ondanks dat er wekelijks potten doorheen vliegen. Zucht, dan maar weer eens een ouderwets lekkere pruimentaart bakken en zelfgemaakte pruimenlikeur maken. Nee lieve mensen, ons leven gaat momenteel beslist niet over rozen… Gelukkig wel over heel veel heerlijke pruimen!
Gebak – 10 personen – 30 minuten + 1 uur rusten + 40 minuten in de oven
Ingrediënten
- 400 g bloem
- 160 g suiker
- Snufje zout
- 250 g roomboter, in blokjes gesneden
- 2 eieren
- Circa 30 stuks pruimen, gehalveerd en ontpit
- 1 à 2 zakjes vanillesuiker (naar eigen smaak bepalen)
- 3 flinke el custardpoeder (amandelpoeder kan ook)
- 1 el kaneelpoeder
- 2 el pruimenjam
Verder nodig
Bakblik (die van mij heeft als buitenmaat 36,5 x 47,5 cm) met bakpapier, deegroller, vershoudfolie, kwast om te bestrijken
Bereiding
Roer de bloem, suiker en zout door elkaar en voeg de boter toe.
Kneed met je vingertoppen de boter door de bloem, totdat de boter bijna is opgenomen. Voeg een ei toe en kneed verder totdat je een stevige, gladde bal hebt.
Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast (je kunt het deeg dan straks makkelijker uitrollen).
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier. Rol circa 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een ovaalvormige lap iets kleiner dan het bakblik. Leg de bodem voorzichtig op het bakblik. Ik had natuurlijk weer geen geduld om het deeg te laten rusten en drukte het deeg op het bakblik, met mijn vingertoppen uit.
Bestrooi de bodem royaal met custardpoeder. Wees hier niet te zuinig mee. De pruimen laten tijdens het bakken veel vocht los en de custardpoeder bindt dit vocht (gebruik nog meer custardpoeder dan je op onderstaande foto ziet).
Verdeel de pruimen (met de schil naar beneden) in rijen over de bodem, de randen vrijlaten.
Bestrooi de pruimen met vanillesuiker en kaneelpoeder en vouw dan de randen deeg met behulp van het bakpapier over de pruimen. Rol het overige deeg uit tot een lange lap en snijd hier repen van. Leg deze kruislings over de pruimen. Klop het andere ei los en bestrijk het deeg hiermee.
Bak de taart circa 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat de het deeg goudbruin is. Dep het vrijgekomen pruimensap wat op het bakpapier ligt met een stuk keukenpapier weg. Verwarm de jam in een klein steelpannetje, met eventueel een klein scheutje water, tot hij vloeibaar is en smeer de jam met een kwastje voorzichtig over het deeg. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm en serveer.
Eet smakelijk!
om 13:02
Hoi Annemiek, deze pruimentaart lijkt me heerlijk, maar wat is de maat van jouw bakblik?
om 10:35
Hoi Marian, die van mij heeft als buitenmaat 36,5 x 47,5 cm. Ik heb het er ook bijgezet nu. 🙂
om 14:43
Nu voor de tweede keer in korte tijd gemaakt . Goed te maken en erg lekker. En osucces bij mijn gasten.
om 16:34
Leuk om te horen Ina! 🙂
om 10:22
Oei, die ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker maken.
Ik denk dat ik ook wat paneermeel over de bodem strooi, neemt beter vocht op (is mijn mening ;-))
Ideetje?
om 15:20
Ok heb deze pruimentaart net uit de oven gehaald, hij is goed gelukt en overheerlijk .
Lekker simpel en toch heel erg lekker .
om 17:02
Leuk om te horen Dorota! 🙂
om 20:58
Al verschillende van jouw recepten uitgeprobeerd en ze zijn telkens heel duidelijk om te maken en superlekker, net als deze pruimentaart! Bedankt!
om 09:03
Graag gedaan Jessie, superleuk om te horen! Ben blij dat hij gesmaakt heeft. 🙂