Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Quiche van het bakblik met feta en tuinkruiden
Ik ben dol op quiche! Door te variëren met de vulling kun je steeds weer een andere draai aan dit heerlijke gerecht geven. Deze quiche van het bakblik kun je makkelijk in vierkante blokjes snijden en is daarom ideaal voor een buffet of om als hapje te serveren. Warm geserveerd met een salade erbij is het prima hoofdgerecht.
Ingrediënten
- 10 plakjes roomboterbladerdeeg, of hartig taartdeeg
- 200 g beenhamblokjes
- 250 ml slagroom, kookroom of crème fraiche
- 3 eieren
- Handvol verse tuinkruiden, fijngehakt
- 200 g witte kaas of feta, in blokjes
- 300 g gesneden groenten naar keuze
- Olijfolie
Verder nog
Diep bakblik, koekenpan
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakplaat in en verdeel hier het bladerdeeg over. Rek en strek het, als het ontdooid is, met je handen uit elkaar en druk de naden goed dicht.
Verhit de koekenpan met olie en bak de groenten op hoog vuur totdat ze geslonken zijn en beginnen te kleuren.
Tijdens het koken sta ik onder streng toezicht en moet zo nu en dan ter controle wat laten proeven.
Roer de hamblokjes erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet het vuur uit.
Verdeel het groentemengsel over het bladerdeeg en leg de blokjes kaas erop.
Klop de eieren los met de room, tuinkruiden en zout en peper en giet dit over de groenten.
Bak de quiche 20 tot 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Laat de quiche voor het aansnijden iets afkoelen. Lekker met een groene salade.
Eet smakelijk!
om 13:52
Ja Annemiek die leeftijd heeft zij nu
maar geloof mij, na twee kinderen
en vier kleinkinderen heb ik enige
ervaring. HET GAAT OVER.
En inderdaad eten heeft veel met
herinnering te maken. Mijn oma had
gewoon een halve varkenskop in de keuken
waar ze dan zult van ging maken. Ook emmers
met rauwe kuit. werd gekookt en dan gebakken
En dan de zinken emmers met deeg voor de
oliebollen. Mocht je vooral niet rennen want dan
sloeg het deeg neer. De varkenskoontjes nergens
meer te koop. Vroeger kreeg ik ze van het slachthuis
daar had mijn man zijn opa gewerkt en ging dat voor
ons nog altijd halen. Volgens Herman den Blijker is
dat prima werkvlees zoals hij het noemt. en hij heeft
gelijk.
Eten heeft inderdaad met nostalgie en gezelligheid
te maken.
Groetjes Lya
om 14:30
De tijd dat iedere huisvrouw ‘chefkok’ was en geen moeite werd bespaard. Prachtige verhalen Lya!
om 17:12
Heerlijk Annemiek,
Deze ga ik echt maken ook wij
zijn hier gek op. In Frankrijk had
iedere bakker dit werd ook nog keurig warm
gemaakt. Maar hier is het best al een tijdje
geleden dat ik dit gemaakt heb.
En dat mooie dametje kijkt helemaal
niet zo streng. Heerlijk mijn kinderen waren
ook veel in de keuken en zowel mijn zoon als
mijn dochter koken heel lekker.
Mijn kleinkinderen vinden ook veel lekker
Jong geleerd oud gedaan toch. En zeker
aan veel smaken gewend. TOP
Groetjes Lya
om 20:38
Beter dan van de echte Franse bakker zul je ze niet vinden denk ik. Heerlijk! Onze dochter zit nu in een fase dat alles wat groen en gekleurd is, ‘bah’ is. Ik maak me er niet druk om, laat haar helpen en proeven tijdens het koken en zorg dat de keuken een warme, fijne plek is. Ik at vroeger heel veel niet, waaronder spruitjes en bruine bonen, maar als ik er nu aan terug denk voel ik niets anders dan nostalgie en liefde… De ervaring van eten is bovenal een herinnering.