Ik ben dol op quiche. Ik vind het leuk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Kijk gewoon in je koelkast. Alles smaakt lekker in een quiche. Restjes kaas, uien, spek, groenten, vis, vlees, etc. Quiche (en ook hartige taart) is de ideale kliekjesverwerker. Omdat het aspergeseizoen net is begonnen maak ik dit keer een quiche met witte asperges en ham. Klassieke smaken in een quiche-jasje!
Kant-en-klaar of zelf maken?
Tijd is een kostbaar iets en daarom kies ik voor kant-en-klaar quichedeeg. Echter, als ik iets meer tijd heb dan maak ik het korstdeeg graag zelf. Een wereld van verschil in smaak. En anders dan je misschien denkt, echt niet moeilijk. Met dit recept maak je twee porties korstdeeg, waarvan je er één in kunt vriezen voor de volgende keer. Wel een nachtje van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien.
Voorgerecht, lunch of hoofdgerecht
Quiche kun je op meerdere momenten van de dag serveren. In kleine puntjes gesneden als lunch, of voorgerecht (leuk idee voor Pasen), of serveer in grotere punten als hoofdgerecht. Geef er dan een lekkere salade bij met bijvoorbeeld frisse sinaasappel en hazelnoot.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Gooi de aspergeschillen niet weg! Voeg ze na het koken van de asperges toe aan het kookwater en breng opnieuw aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes trekken voor de lekkerste aspergebouillon. Heerlijk om soep van te maken!
Variatietips!
Je kunt ook groene asperges gebruiken in plaats van witte. Groene asperges hoef je maar 3 minuten te koken.
De ham kun je ook vervangen door gerookte zalm, gekookte krab, of kreeft.
Liever vegetarisch? Laat de ham gewoon achterwege, of vervang door zachte geitenkaas.
Voor een goedgevulde maaltijdvariant kun je ook stukjes gekookte aardappel toevoegen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190°. Breng een pannetje met water aan de kook.
Schil de asperges vanaf net onder het kopje tot onderaan. Snijd circa 1,5 cm van de harde onderkant van de asperges af. (Zie de tip hiernaast voor de aspergeschillen.) Snijd de asperges in stukjes van 1,5 – 2 cm. Kook de asperges in circa 8 – 10 minuten beetgaar. Schip de asperges uit de pan in een zeef en laat goed uitlekken.
Vet de quiche vorm in met boter. Bekleed de bodem en randen met het quichedeeg.
Doe de crème fraîche, eieren, parmezaan, kappertjes, tuinkruiden en snufje suiker in een kom en klop los. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Roer de beenham erdoor.
Dep de aspergesstukjes droog met een stukje keukenpapier en verdeel ze (houd de aspergekopjes achter) over de bodem van de quiche. Giet het eimengsel eroverheen. Leg de aspergekopjes bovenop.
Bak de quiche met witte asperges en ham 25 minuten iets onder het midden in de oven, of tot hij goudbruin is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 06:33
Hoe groot mag de quiche vorm zijn voor dit recept? Ik heb er 1 van 24 cm.
om 11:00
Dat komt niet zo precies Henk, 24 cm is prima. Hoe groter de vorm, hoe lager de quiche.