Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Quinoa-salade met tuinbonen, radijs en avocado
Het superfood quinoa is al enige tijd helemaal hip and happening. Je kunt tegenwoordig geen magazine of kookboek meer openslaan, zonder hierin een recept met quinoa tegen te komen. Ook ons gezin is inmiddels helemaal fan van deze ‘bloemknoppen’! Ze zijn licht verteerbaar, supergezond en bovendien ontzettend lekker!
Ik kwam dit gerecht tegen in de kookbijbel Plenty van Yotam Ottolenghi en wilde het direct uitproberen! De paarse radijscress heb ik helaas moeten vervangen (ik gebruik tuinkers) omdat ik dat nergens kon vinden. Ook gebruikt Yotam in zijn recept langwerpige radijsjes die er fantastisch uitzien, maar hier helaas niet te verkrijgen zijn; ik gebruikte dus ‘gewone’ ronde radijsjes. Ondanks dat smaakte deze quinoa-salade met tuinbonen, knapperige radijsjes en romige avocado waanzinnig lekker!
4 personen – 20 minuten
Ingrediënten
- 200 g quinoa
- 500 g tuinbonen, vers of diepvries
- 50 g tuinkers
- 2 eetrijpe avocado’s
- 2 citroenen
- 200 g radijsjes, schoongespoeld en in kwarten gesneden
- 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
- 3/4 dl extra vierge olijfolie
- 1 el gemalen komijnzaad
- 1/4 tl gedroogde chilivlokken
Bereiding
Spoel de quinoa af in een vergiet en laat goed uitlekken (zie onderstaande reacties over het afspoelen). Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en kook de quinoa ongeveer 9 minuten of totdat hij gaar is; er komt een vliesje om de quinoa heen.
Giet de quinoa af en laat uitlekken in een zeef.
Breng een andere pan met licht gezouten water aan de kook voor de tuinbonen. Voeg de tuinbonen toe aan het kokende water en giet de bonen direct af als het water weer opnieuw kookt.
Spoel de tuinbonen direct af met koud water en laat ze uitlekken. Knijp de tuinbonen boven een kom uit; als je in de bovenkant van de boon knijpt, druk je de tuinboon er makkelijk uit. De vliesjes mag je weggooien.
Halveer de avocado’ en verwijder de pit. Snijd de avocado’s met een mesje in en schep het vruchtvlees dan met een lepel uit de schil. Je hebt dan direct partjes. Leg de partjes avocado in een kom en knijp het sap van een citroen erover uit, zodat de avocado niet gaat verkleuren.
Meng de quinoa in een schaal met de radijsjes, tuinbonen, tuinkers, knoflook, olijfolie, zout en peper, komijnzaad en de chilivlokken.
Schep alles goed door en meng op het laatst voorzichtig de avocado door de salade.
Breng eventueel nog extra op smaak met olijfolie, het sap van de andere citroen en zout en peper.
Serveer als licht hoofdgerecht met wat plakken geroosterd brood, neem goed verpakt mee naar een zomerse picknick, of serveer de salade als bijgerecht tijdens een barbecue.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Barbecuerecepten, Campingrecepten, Picknickrecepten, Hoofdgerechten, Slanke recepten, Snelle recepten, Vegetarische recepten, Salades
om 13:19
Dit recept is echt een aanrader, ik heb hem al vaak gegeten.
om 15:27
Inderdaad een aanrader Mirte en tot nu toe nog mijn absolute quinoa-favoriet!
om 16:11
hoi annemiek,
ik ga deze salade maken met rode qunoa.
ik heb altijd geleerd om de qunoa eerst goed te spoelen en zonder zout te koken.
de qunoa wordt dan zachter.
of is dit onzin?
ik heb net de pesto gemaakt.
ik had geen pijnboompitten meer maar nog wel cashewnoten en walnoten.
is ook heel lekker geworden.
fijne dag nog
Gerie
om 10:59
Hoi Gerie,
Ik heb de quinoa nog nooit van tevoren afgespoeld en hij smaakt me altijd prima! 🙂 Volgens mij is het niet nodig. Zout toevoegen aan het kookwater kan, maar hoeft niet. Probeer het gewoon en ontdek wat je zelf het lekkerst vindt.
Cashewnoten zijn inderdaad een prima alternatief voor pijnboompitten Gerie! De meeste kant-en-klare potjes pesto uit de winkel worden ook gewoon van cashewnoten gemaakt.
om 13:17
Een Nederlandse teler van quinoa was laatst op tv en dei zei ook dat je quinoa wel moet spoelen, zodat het vliesje wat om het zaadje heen zit want ‘open gaat’ waardoor de quinoa lekkerder smaakt.
Ergens anders las ik: Bij sommige verpakte quinoa is spoelen niet nodig, maar spoel in geval van twijfel altijd, de eventuele ‘zeepsmaak’ van achtergebleven slijpsel in de quinoa is echt vies.
De teler zei verder dat de Nederlandse quinoa in november op de markt zou komen. Ben benieuwd.
om 15:28
Bedankt voor je reactie Mirte, dat wist ik nog niet. 🙂