Rabarber crumble uit de oven

Rabarber crumble uit de oven

Als ik rabarber zie denk ik altijd direct terug aan mijn kinderjaren. Bij mijn ouders in de tuin stond vroeger namelijk een grote rabarberstruik. In de lente schoot de rabarber plots vanuit het niets omhoog, om vervolgens in rap tempo uit te groeien tot een grote, overwoekerende rabarberstruik. Mijn moeder maakte er meestal compote of jam van; heerlijk door de vla, over het ijs, of op brood!

Inmiddels heeft de rabarberstruik plaats moeten maken voor een geurende vlinderstruik, aangezien mijn moeder meer van het wieden, dan van het koken is. 🙂

Hoewel rabarber officieel een groente is en je hem voor zowel hartige als zoete gerechten kunt gebruiken, is mijn meest favoriete rabarbergerecht toch wel deze zoete rabarber crumble uit de oven. Het is een heel snel en makkelijk gerecht om te maken en de perfecte afsluiter van een heerlijk diner.

Ingrediënten

  • 1 bos rabarber, ongeveer 5 stronken (ca. 700 g)
  • 65 g kristalsuiker (ik bewaar de uitgeschrapte vanillestokjes in de kristalsuiker)
  • 1 kaneelstokje, of 1 tl kaneelpoeder

Voor de crumble

  • 100 g bloem
  • 100 g koude roomboter, in blokjes gesneden
  • 100 g rietsuiker
  • Vanille-ijs om erbij te serveren

DSC_5432_800x536

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Was de rabarber grondig en snijd de uiteinden eraf. Verwijder, net zoals bij bleekselderij, de buitenste harde draden. Snijd de rabarber in grove stukken en doe ze samen met de suiker, kaneel en een eetlepel water in een pan.

DSC_5455_800x536

Kook de rabarber totdat de suiker en het water is opgelost en de rabarber uiteenvalt in vezels. Verwijder het kaneelstokje.

DSC_5460_800x536

Wrijf ondertussen met je vingers een kruimelig deeg van de crumble ingredienten.

DSC_5439_800x536 DSC_5444_800x536

Kneed niet te lang, anders wordt het een vast deeg. Als dit toch gebeurt, voeg dan wat extra bloem toe om het weer kruimelig te maken.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de ovenschaal lichtjes in met boter en schep de rabarber erin.

DSC_5466_800x536

Bedek met de deegkruimels en bak ongeveer 20 minuten in de oven of totdat de kruimels goudbruin zijn en de rabarber aan de zijkanten omhoog bubbelt.

Serveer warm met een bolletje vanilleijs.

Rabarber crumble uit de oven

Eet smakelijk!

Lenterecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Moederdag recepten, Dessert

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(5 stemmen)
7 reacties

Deel je reactie

  1. Hanneke

    Hoeveelheid bloem is wat weinig voor de hoeveelheid boter en suiker. Ik neem altijd 150 gram bloem op 100 suiker en 100 boter.
    Verder een heerlijk recept!

  2. Hedwig

    Gisteren gemaakt met verse rabarber uit de tuin. Ik heb me gehouden aan het recept, maar de crumble is door de rabarber gezakt…? Uiteindelijk maar door elkaar geroerd, want de smaak is overheerlijk!

  3. Anneke

    Lijkt me erg lekker

  4. Mirte

    Ja dit is het lekkerste recept met rabarber en heb ik al vaak gemaakt.

    1. Mirte

      recept van Herman den Blijker toch?

      1. Herman heeft ongetwijfeld ook een lekker recept voor rabarbercrumble Mirte. 🙂

        1. Mirte

          nee het is precies hetzelfde 😉
          maar een recept voor rabarber wat zeker aan te raden is, want het is erg lekker.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde