Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Rijstsalade met broccoli en tonijn
Dit is mijn favoriete lunchgerecht dat ik maak als ik een restje rijst over heb: rijstsalade met broccoli en tonijn. De toegevoegde amandelen, zoete cherrytomaten en rozijntjes maken deze salade tevens tot een echte kindervriend. Mijn dochter is er dol op!
Ook als je geen rijst over hebt, is deze salade dus de moeite waard om te maken. Je kunt in principe elke rijstsoort — quinoa of spelt kan ook — gebruiken die je lekker vindt, maar ik maak hem het liefst met zilvervliesrijst. Die heeft een mooie losse korrel, is gezond en vult goed.
Omdat ik deze rijstsalade het liefst als lunchgerecht eet, houd ik hem lekker licht. De dressing maak ik van romige Turkse yoghurt. Mmmm …
Om je vingers bij op te vreten!
Lunch-, of hoofdgerecht voor 3 personen — 20 minuten
Ingrediënten
- 300 g zilvervliesrijst
- 1 broccoli
- 2 blikjes tonijn op olijfolie
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 250 g cherrytomaten, gehalveerd
- 50 g geschaafde amandelen
- 50 g sultana rozijnen
Voor de dressing
- 4 flinke el Turkse yoghurt
- Snufje suiker
- 1 el azijn*
- Zout en peper
*Ik gebruik sushi-azijn van de toko. Die is zacht van smaak en gezoet, dus je hoeft dan geen extra suiker toe te voegen.
Bereiding
Kook de zilvervliesrijst beetgaar volgens de omschrijving op het pak. Giet af en laat uitlekken. Schil de broccolistronk en snijd in plakjes. Snijd de broccoliroosjes los. Kook de broccoliplakjes en de roosjes in licht gezouten water beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
Roer voor de dressing de yoghurt, suiker en azijn door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en breng op smaak met zout en peper. De olie uit het blikje tonijn voeg ik ook toe — die geeft een heerlijke smaak!
Serveer de salade lauwwarm of koud.
Enjoy!
Kinderrecepten, Themarecepten, Picknickrecepten, Lunchrecepten, Hoofdgerechten, Slanke recepten, Snelle recepten, Visrecepten, Salades
om 18:18
Oh ziet er heerlijk uit! Is het mogelijk om een grotere portie te maken om in te vriezen?
om 11:45
Hoi Lisan, dat zou ik niet aanraden. Na ontdooien is hij wat wateriger en niet meer lekker om als salade te eten.
om 13:37
Erg lekker !!
om 13:03
Alleen de voorpret van het maken is al leuk !!
om 19:52
Haha, minstens zo belangrijk als het opeten! 🙂
om 14:01
Kan je de yoghurt en olie er gelijk indoen of voordat je het serveert
om 13:18
Dat kan gelijk al Lia. Ben heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft … 🙂
om 10:22
Ik ga het straks maken ben benieuwd.