Rodekool met appel

Rodekool met appel

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat mijn moeder het vroeger niet gemakkelijk had. Boerenkool, bieten, wortels en uien, spruiten, gestoofde andijvie, koolraap en rodekool: mijn nekharen gingen ervan overeind staan. Gelukkig heeft mijn smaak zich in de loop der jaren ontwikkeld en ben ik vandaag de dag dol op elke groente! Vooral de laatste tijd kook ik het liefst de klassiekers zoals mijn moeder ze maakt. Deze rodekool met appel is daar een goed voorbeeld van. Hoewel, waarschijnlijk gaan de nekharen van mijn moeder omhoog staan bij het lezen van onderstaande ingrediënten, want speculaaskruiden voegt zij toch echt niet toe. Maar na vandaag misschien wel. De speculaaskruiden complementeren de rodekool en appel namelijk op verrukkelijke wijze!

Deze rodekool met appel smaakt heerlijk bij hachee en fluweelzachte aardappelpuree, of roer hem door de aardappelpuree voor rodekoolstamppot!

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 rodekool
  • 2 tot 3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 el speculaaskruiden (of koekkruiden)
  • 60 g ongezouten roomboter
  • Azijn
  • Kristalsuiker
  • 3 laurierblaadjes

DSC_5961_800x537

Verder nodig
Grote kookpan met deksel, keukenmachine met fijne schaaf

Bereiding
Schaaf de rodekool flinterdun met de fijnste schaaf van de keukenmachine.

DSC_5965_800x536

Smelt de roomboter in een grote kookpan een voeg de helft van de appel, helft van de speculaaskruiden, 40 g suiker en 75 ml azijn toe.

DSC_5968_800x536

DSC_5970_800x536

Warm kort even door en leg de helft van de rodekool erbovenop, gevold door de rest van de appel en speculaaskruiden en dek af met de overige rodekool (breng steeds elk laagje rodekool licht op smaak met weinig zout en ruim peper).

Rodekool met appel

Leg de laurierblaadjes bovenop de rodekool en doe de deksel op de pan.

Rodekool met appel

Zet het vuur op het laagste pitje en stoof de rodekool zachtjes gaar. (Neem hier ruim de tijd voor. Bij mij duurde het wel twee uur, voordat ik hem zacht genoeg vond.) Roer de rodekool regelmatig even door en controleer steeds of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg anders opnieuw wat azijn en suiker toe.

DSC_5991_800x536

Ik heb gedurende de stooftijd twee keer extra een mengsel van 50 ml azijn en 1 eetlepel suiker toegevoegd, maar pas dit gerust aan naar je eigen smaak. De rodekool is klaar als hij licht zoet-zuur van smaak en heerlijk zacht is.

Rodekool met appel

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(2 stemmen)
4 reacties

Deel je reactie

  1. Annemieke

    Deze is echt lekkerder dan kant-en-klaar uit de diepvries! Bedankt voor dit heerlijke recept!

    1. Leuk om te horen Annemieke dat het gesmaakt heeft! 🙂

  2. Marga

    Ik vind het dat als je azijn er meteen bij doet het veel langer duurt voordat de rode kool zacht is .
    Ik doe het daarna erbij.

  3. Paula

    Rode kool met de kerst zo maak ik het klaar rodekool
    in de bessensap koken met weinig water er bij … .. Appels zeker veel ook meer als 2 een paar uien eerst bakken dan er bij ,,,,,,
    kaneel stokje gemalen kruidnagel zout peper handje rijst voor het binden Denk dat dit heel lekker recept is al oud Al mijn vrienden hebben dit met kerst met wild of lekker ossenhaas , of wat anders alles kan ook met hachee heel lekker eet smakelijk

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde