Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Rodekool met appel
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat mijn moeder het vroeger niet gemakkelijk had. Boerenkool, bieten, wortels en uien, spruiten, gestoofde andijvie, koolraap en rodekool: mijn nekharen gingen ervan overeind staan. Gelukkig heeft mijn smaak zich in de loop der jaren ontwikkeld en ben ik vandaag de dag dol op elke groente! Vooral de laatste tijd kook ik het liefst de klassiekers zoals mijn moeder ze maakt. Deze rodekool met appel is daar een goed voorbeeld van. Hoewel, waarschijnlijk gaan de nekharen van mijn moeder omhoog staan bij het lezen van onderstaande ingrediënten, want speculaaskruiden voegt zij toch echt niet toe. Maar na vandaag misschien wel. De speculaaskruiden complementeren de rodekool en appel namelijk op verrukkelijke wijze!
Deze rodekool met appel smaakt heerlijk bij hachee en fluweelzachte aardappelpuree, of roer hem door de aardappelpuree voor rodekoolstamppot!
Bijgerecht voor 6 personen
Ingrediënten
- 1 rodekool
- 2 tot 3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 el speculaaskruiden (of koekkruiden)
- 60 g ongezouten roomboter
- Azijn
- Kristalsuiker
- 3 laurierblaadjes
Verder nodig
Grote kookpan met deksel, keukenmachine met fijne schaaf
Bereiding
Schaaf de rodekool flinterdun met de fijnste schaaf van de keukenmachine.
Smelt de roomboter in een grote kookpan een voeg de helft van de appel, helft van de speculaaskruiden, 40 g suiker en 75 ml azijn toe.
Warm kort even door en leg de helft van de rodekool erbovenop, gevold door de rest van de appel en speculaaskruiden en dek af met de overige rodekool (breng steeds elk laagje rodekool licht op smaak met weinig zout en ruim peper).
Leg de laurierblaadjes bovenop de rodekool en doe de deksel op de pan.
Zet het vuur op het laagste pitje en stoof de rodekool zachtjes gaar. (Neem hier ruim de tijd voor. Bij mij duurde het wel twee uur, voordat ik hem zacht genoeg vond.) Roer de rodekool regelmatig even door en controleer steeds of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg anders opnieuw wat azijn en suiker toe.
Ik heb gedurende de stooftijd twee keer extra een mengsel van 50 ml azijn en 1 eetlepel suiker toegevoegd, maar pas dit gerust aan naar je eigen smaak. De rodekool is klaar als hij licht zoet-zuur van smaak en heerlijk zacht is.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Bijgerechten, Groente recepten
om 21:12
Deze is echt lekkerder dan kant-en-klaar uit de diepvries! Bedankt voor dit heerlijke recept!
om 17:17
Leuk om te horen Annemieke dat het gesmaakt heeft! 🙂
om 11:59
Ik vind het dat als je azijn er meteen bij doet het veel langer duurt voordat de rode kool zacht is .
Ik doe het daarna erbij.
om 17:25
Rode kool met de kerst zo maak ik het klaar rodekool
in de bessensap koken met weinig water er bij … .. Appels zeker veel ook meer als 2 een paar uien eerst bakken dan er bij ,,,,,,
kaneel stokje gemalen kruidnagel zout peper handje rijst voor het binden Denk dat dit heel lekker recept is al oud Al mijn vrienden hebben dit met kerst met wild of lekker ossenhaas , of wat anders alles kan ook met hachee heel lekker eet smakelijk