Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Roerbakschotel met spätzle en rookworst
Mijn ouders doen regelmatig boodschappen in Duitsland en mijn moeder kan het dan niet laten om altijd wat lekkers voor me mee te nemen. Zo kent ze mijn zwakte voor de chocoladerepen met aardbei-vulling, zakjes pasta waar je alleen water aan hoeft toe te voegen (ik beken: een grote culi-zonde!) en spätzle: een pastasoort die veel voorkomt in Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
Het wordt vaak als bijgerecht geserveerd naast een stuk vlees, maar ook als hoofdgerecht gegeten met een romige kaassaus. Stevige kost dus, maar oh zo lekker! Deze roerbakschotel met spätzle en rookworst is bij ons thuis favoriet en staat binnen 30 minuten op tafel.
Hoofdgerecht – 3 personen – 30 minuten
Ingrediënten
- 250 g spätzle (je kunt eventueel ook roerbakmie, of bami gebruiken)
- 1 verse rookworst, in plakjes gesneden
- 200 g fijngesneden witte kool
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
- 1 tl milde paprikapoeder
- 1 runderbouillonblokje
- 1 el versgehakte peterselie
- Olie om in te bakken
Verder nodig
Grote koekenpan, of wok
Bereiding
Kook de spätzle volgens de bereiding op het pak beetgaar en giet hem af. Spoel af met koud water om het garen te stoppen en laat de spätzle uitlekken in een zeef.
Verhit een ruime koekenpan met wat olie en fruit de ui, knoflook, paprikapoeder en verkruimeld bouillonblokje, totdat de ui zacht is.
Voeg de witte kool en worst toe en zet het vuur wat hoger.
Bak onder voortdurend roeren verder, totdat de kool geslonken is, maar nog wel een bite heeft. Zorg ervoor dat de worst de pan raakt, zodat deze lekker knapperig bakt. Voeg een klein scheutje water (of lekkere witte wijn als je die toevallig drinkt) toe en bak nog kort even verder totdat het vocht bijna verdampt is.
Voeg de spätzle toe aan de kool en worst en hussel voorzichtig door elkaar.
Warm op laag vuur door, totdat de spätzle door en door warm is. Bestrooi met de peterselie en serveer direct.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Campingrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Pastarecepten, Snelle recepten, Vleesrecepten
om 20:49
vandaag gemaakt, vond ook in eerste instantie de spatzle niet heel bijzonder, maar samen met de groenten en de worst is het een heerlijk gerecht!!!
om 09:46
Leuk om te horen Mirjam! 🙂
om 10:57
Afgelopen vrijdag heb ik dit gemaakt en het was: HEERLIJK.
Wel meer witte kool gebruikt en iets meer spätzle.
Het is op je bord wat vlak van kleur maar dan proef je het en je kunt niet meer ophouden met eten zo lekker.
om 11:04
Haha… Dat klopt Mirte, eenmaal geproefd kun je niet meer stoppen. Ik deed er trouwens ook nog een beetje zoete chilisaus bij. Echt te lekker! 🙂
om 19:53
Het was weer erg lekker en met 3 personen 300 ons spätzle en 4 ons witte kool gebruikt en alles was weer schoon op.
om 19:41
Ga ik de volgende keer ook eens meenemen. Ziet er lekker uit!
om 10:48
Dat gaat vast ook smaken met spruitjes. Bij de Lidl en de Aldi verkopen ze ook spaetzle als ze een Duitse week hebben of Oktoberfest of iets dergelijks. Ik heb, naast een pot met spaetzle ook nog een halve rookworst en wat spekjes over dus ik denk dat ik weet wat we eten vanavond. 😉
om 10:56
Mmmm… Goed idee Tabitha, met spruitjes lijkt me inderdaad ook heerlijk!
om 14:35
Het werd uiteindelijk boerenkool, omdat we niet zoveel tijd hadden, maar ook dat was erg lekker.
om 15:31
Mmmm… Zeker weten Tabitha! 🙂
om 22:20
Dat is toevallig! Ik heb het vanavond met spruitjes gemaakt en het was zo lekker dat ik eraan dacht om het naar Annemiek te sturen. Ik dacht, eerst eens kijken of er al een spätzle recept op staat en zie hier jouw reactie. Des te meer reden om mijn verzinsel op te sturen.
om 09:29
Ik heb nog een zak spatzle staan, dus ik denk dat ik binnenkort ook maar eens met spruitjes aan de gang ga… 🙂