Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Romig vispotje met knapperig broodkruim
Dit romige vispotje met knapperig broodkruim uit de oven, maak ik regelmatig op de zaterdag- of zondagavond. Zelfs onze dochter van drie is er dol op! Voor mij is dit gerecht echt een feestje om te maken; muziekje aan, glas wijn in de hand en koken maar.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, geschild en in plakjes gesneden
- 1 laurierblaadje
- 200 ml droge witte wijn
- 200 g wortelbolletjes, of zelf gesneden
- 200 g diepvriesdoperwten
- 125 g créme fraîche
- 400 g stevige witvisfilet naar keuze, in blokjes gesneden
- 100 g gepelde gekookte garnalen
- 100 g gekookte rivierkreeftjes
- 75 g roomboter
- 150 g broodkruim, vers of panko (Japans broodkruim)
- paar takjes verse peterselie, fijngehakt
Bereiding
Kook de wortel beetgaar en voeg de laatste minuut van de kooktijd de doperwten toe. Giet af en vang ongeveer 150 ml van het kookvocht op. Laat de groenten in een vergiet uitlekken.
Verhit een hapjespan met wat olie en fruit de sjalotten, bleekselderij, het laurierblad en wat zout zachtjes aan totdat ze zacht, maar niet gekleurd zijn.
Blus af met de witte wijn en het opgevangen kookvocht en kook dit op hoog vuur tot de helft in.
Bestrooi de witvis met zout en peper. Voeg de créme fraîche en de witvis toe aan de sjalotten en gaar de vis op laag vuur.
Zet het vuur uit en voeg de groenten en de overige vis toe.
Roer alles voorzichtig door elkaar en warm even door. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verwarm de ovengrill op de hoogste stand.
Smelt in een pannetje de roomboter en roer het broodkruim erdoor. Schep het vispotje in een grote ovenschaal of in meerdere kleine ovenschaaltje en strooi het broodkruim erover.
Zet het vispotje onder de hete grill totdat het broodkruim goudbruin en knapperig is. Bestrooi het vispotje met de peterselie en serveer direct.
Tip!
Lekker met wat gekookte en grof gestampte krielaardappeltjes in de schil, op smaak gebracht met goede extra vierge olijfolie, zeezout en peterselie.
Eet smakelijk!
om 19:50
het was heerlijk dankjewel
om 09:20
Leuk om te horen Leontien! 🙂
om 19:49
Hoi Annemiek,
Wij hebben weer eens gesmuld vanavond. Dit keer heb ik je recept (bijna) helemaal gevolgd. Alleen heb ik er een laagje aardappelpuree overheen gedaan en toen pas de broodkruim met boter. Was ook weer helemaal heerlijk.
Groetjes van Els
om 09:14
Leuk om te horen Els, dat je er lekker op los experimenteert en geniet! Zo hoort het! 🙂
om 08:37
Hoi Els,
Kip en vis kan zeker een goede combi zijn. Met kippendijen ga ik binnenkort ook eens proberen. Lekker sappig en mals. Heerlijk!
om 19:59
Hoi Annemiek,
Dit ovenschoteltje was weer heerlijk. Wij eten het met lekker Italiaans brood. Een tijdje terug heb ik dit gerecht gemaakt met kipdijfilet en garnalen bij gebrek aan witvis. Is ook zeer aan te bevelen, de combinatie kip en vis is iets waar wij dol op zijn.
Groetjes, Els