Ingrediënten
- 125 g spekblokjes
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 500 g vastkokende aardappels, geschild en grof geraspt
- Paar sprietjes bieslook
- Bakboter
Verder nodig
- Koekenpan
Deze zelfgemaakte aardappel rösti met spek en ui is een heerlijk bijgerecht. Afhankelijk van waar ik hem bij serveer bak ik de rösti los (zoals nu), of ik bind de geraspte aardappel met een losgeklopt eitje en wat bloem en bak er een ‘koek’ van. Beide varianten vind ik erg lekker!
Rösti is een traditioneel gerecht uit Zwitserland. Het wordt daar vaak geserveerd met züricher geschnetzeltes: magere kalfsreepjes in romige champignonroomsaus. Dat recept ga ik binnenkort ook delen op KL. Maar ook deze varkenshaas uit de oven met champignonroomsaus en deze kip uit de oven met champignonroomsaus smaken heerlijk bij deze rösti!
Menu, Wereldgerechten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Verhit de koekenpan met een scheutje bakboter en laat uitbruisen. Voeg het spek en de ui toe en bak op middelhoog vuur enkele minuten tot de ui zacht is en het spek begint te kleuren. Voeg de geraspte aardappel toe, breng op smaak met zout en peper, en bak al roerend in circa 8 minuten gaar en goudbruin.
Als je liever een koek maakt van de rösti, meng dan voor het bakken een ei en een lepeltje bloem door de geraspte aardappel. Breng op smaak met zout en peper. Voeg dit aardappel-eimengsel toe aan het spek en de ui en druk stevig aan. Bak op laag tot middelhoog vuur zonder te roeren tot de koek aan de onderkant goudbruin is. Doe een deksel op de pan en draai de pan om. Doe een beetje boter in de pan. Laat de rösti vanaf de deksel weer in de pan schuiven en bak de andere kant goudbruin.
Garneer vlak voor serveren met versgeknipte bieslook.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 20:59
Lijkt me heerlijk, maar ik vraag me af, wat eet je erbij?
om 10:35
Hoi Linda, in Zwitserland eten ze hier vaak züricher geschnetzeltes bij. Dit recept ga ik ook binnenkort delen op KL. Andere suggesties heb ik even bovenaan in het bericht gezet. Bedankt voor je reactie!
om 23:23
Ik heb het laatst toevallig op ongeveer dezelfde manier geprobeerd(met ui, fijngesneden ontbijtspek, knoflook, beetje dragon en pesterselie uit de tuin), ik had vastkokende van de ah(nicola), ook geraspt, en het werdt me toch een kleffe bende, de geraspte aardappels lieten een hoop vocht los en tijdens het bakken kwam dit niet meer goed. Ik heb het uiteindelijk nog gebonden en er een eitje doorheen gedaan en er rondjes van gemaakt in een bakblik voor cakejes en ingevroren, en daarna een tijdje in de airfryer, alhoewel het van binnen nog steeds klef was, was de smaak wel heel goed.
om 19:22
Vandaag gemaakt was echt super lekker, en voor herhaling vatbaar.
Had er sla en kippenkluifjes bij.
Groetjes Tineke
om 08:34
Leuk om te horen dat het heeft gesmaakt Tineke!