Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Rösti-ovenschotel met vis en wortel
Wortel en vis, ik vind dat echt een gouden combi. Dit keer verwerk ik ze samen in een ovenschotel: sappige stukjes visfilet — ik gebruikte kabeljauw en zalm, maar je kunt elk vis gebruiken die jezelf maar lekker vindt — bedekt met romige wortel en doperwten en een knapperig dakje van rösti. Verrukkelijk!
Je kunt deze ovenschotel van tevoren al maken (laat de saus met de wortel en doperwten dan eerst afkoelen voordat je ze over de vis verdeelt, want anders gaart de vis al) en tot gebruik in de koelkast bewaren. Voordat je aan tafel gaat, hoef je hem alleen nog even af te bakken.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 g aardappel
- 500 g wortel
- 300 g witvis
- 300 g zalmfilet
- 100 ml droge witte wijn (vervang eventueel door 1 el citroensap als je niet van wijn houdt)
- 300 ml visbouillon
- 200 g crème fraîche
- 150 g diepvriesdoperwten
- Paar takjes platte peterselie
- 1 el roomboter (ik gebruikte kruidenboter) + wat extra vlokjes boter om over de rösti te verdelen
- Spuitbus olijfolie
Verder nodig
Grove rasp, ovenschaal, kookpan en hapjespan met deksel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaal in.
Schil de aardappels en kook ze gaar in een pan met licht gezouten kokend water. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Laat de aardappels afkoelen.
Schrap of schil de wortels en snijd in plakjes. Verhit een kookpan met de boter en voeg de wortels toe. Bak de wortel 1 minuut in de boter en voeg dan de wijn, bouillon en crème fraîche toe. Kook op middelhoog vuur, met de deksel op de pan, totdat de wortels zacht zijn en de saus is ingedikt. Voeg de doperwten en peterselie (hou wat achter voor garnering) toe, roer door de saus en zet het vuur uit.
Snijd de visfilets in middelgrote stukken (niet te klein, dan wordt de vis te droog) en leg ze in de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de wortels met saus erover. Rasp de aardappels grof en verdeel over de wortel. Bestrooi de aardappel met zout en peper en spray wat olijfolie over de aardappel. Verdeel tot slot de vlokjes boter (of kruidenboter) over de rösti.
Bak 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant licht goudbruin is. Bestrooi de ovenschotel met de achtergehouden peterselie en serveer.
Eet smakelijk!
om 17:40
Favorietje bij ons! Ook de slechte eters eten hun bordje leeg. Ik voeg wel altijd wat mosterd toe aan de saus en bind hem met wat maïzena, anders vind ik m te dun.
om 11:38
Wat leuk om te horen dat deze favoriet is! Binden met maizena is zeker een goed idee als de saus te dun is.
om 14:31
In december gemaakt voor een buurgezin en voor ons zelf. Wij vonden het heerlijk en de buren ook. Vandaag opnieuw gemaakt nu alleen met witvis en roomboter voor de kleintjes die bij ons slapen.
om 11:45
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂
om 00:59
Wij vonden het helemaal niet lekker! Het is niet op smaak en teveel zetmeel, sorry!
om 17:28
fantastisch recept, al heel wat keren gemaakt.
We gebruiken altijd kruidenboter voor over de rösti, staat hier vandaag weer op tafel 😉
om 12:14
Goed idee Willemien, kruidenboter geeft een heerlijke smaak. 🙂
om 08:32
Ja de smaak met kruidenboter is echt super
om 20:14
Heel erg lekker we hebben ervan genoten! Maar voor vier volwassenen is het recept aan de “magere” kant!
om 09:41
heel lekker , vond het veel te veel vocht !! en inkoken tot de juiste hoeveelheid ging niet want wortelen zijn snel klaar
heb het dan maar gebonden met maïzena en vocht weg gelaten
was wel echt lekker
om 09:22
Bedankt voor je reactie Maggy. Ik heb de hoeveelheid bouillon in het recept iets aangepast. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂
om 19:35
Fantastisch lekker en zo eenvoudig!!
om 17:48
Wow wat ontzéttend lekker!!!