Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Royal Icing
Royal icing is een wit poedersuikerglazuur dat hard en mat opdroogt. Dit recept geeft een dik glazuur dat ideaal is om lijntjes of tekst mee aan te brengen op taart, cupcakes of koekjes, die hun vorm niet mogen verliezen.
Als je bijvoorbeeld icing cookies wilt maken — met glazuur versierde koekjes —, kun je met dit glazuur contourlijnen op de koekjes zetten. Nadat de contourlijnen zijn opgedroogd, kun je de koekjes invullen met iets vloeibaardere icing. Dit doe je door wat extra druppels water aan de icing toe te voegen.
Met een druppel kleurstof kun je de icing kleuren. Ik gebruik meestal deze basisset kleurstoffen, waarmee ik elke kleur kan maken. Eén druppel kleurstof is voldoende om een ruime hoeveelheid icing mee te kleuren.
Dit recept is ruim voldoende voor één basisrecept koekjes, misschien zelfs wel twee recepten. 🙂
Ingrediënten
- 400 g poedersuiker
- 60 g water
- 10 g eiwitpoeder (online bestellen)
Je kunt Royal Icing ook maken met verse eiwitten, maar in verband met salmonella is het veiliger om eiwitpoeder te gebruiken. Eiwitpoeder is heel lang houdbaar, dus je kunt het makkelijk meerdere keren gebruiken.
Bereiding
Meng alle ingrediënten tot een glad en dik vloeibaar glazuur. Het glazuur is nu klaar voor gebruik.
Wil je het glazuur wat langer bewaren, dek het dan luchtdicht af met vershoudfolie omdat na bereiding snel droogt. Als de icing te dik is kun je hem dunner maken door wat extra water toe te voegen – druppel voor druppel toevoegen -, andersom kun je de icing dikker maken door extra poedersuiker toe te voegen.
Icing cookies
Zet contourlijnen op de koekjes met bovengenoemd recept, laat drogen en vul ze daarna in met iets vloeibaardere icing. Om te controleren of de icing vloeibaar genoeg is, roer je met een lepeltje door de icing. Wanneer het oppervlak van de icing binnen 10 seconden weer glad is, is hij goed.
Je kunt ook 20-seconden icing maken. Deze kun je gebruiken om contourlijnen mee te zetten, maar ook gebruiken voor het invullen van de koekjes. Omdat deze icing iets dikker is en minder snel opdroogt, vloeit de contourlijn mooi samen met de vulling. Je ziet dan geen contourlijn meer.
Benodigdheden voor icing cookies
Om contourlijnen te zetten, of tekst te schrijven gebruik ik spuitmondje nummer 2 van Wilton en een plastic wegwerpspuitzak.
Voor de dunnere icing gebruik ik een plastic knijpfles — verkrijgbaar bij o.a. online shops, Blokker en horecawinkels.
Basisrecepten, Zoete keuken, Zoete recepten, Koekjesrecepten
om 21:31
Leuke site. Ik heb al paar keer leuke koekjes versierd met royal icing. Maar het duurde wel lang voordat het ging drogen. Dus heb ik de koekjes met icing in de vriezer gedaan. Eindelijk werd de icing hard, maar na paar minuten is het weer te zacht. Wat doe ik niet goed? Waarom zijn ze eerst droog en na paar minuten weer zacht. je kan de koekjes dan niet op elkaar zetten.
om 09:22
Hoi Selma, met het opdrogen van de icing moet je geduld hebben, ik liet de koekjes zelfs een hele nacht drogen. Natuurlijk is het zo dat hoe dikker de icing is, hoe eerder hij opdroogt, maar dikke icing is weer lastig uit te smeren. Je moet er dus een beetje mee experimenteren, dan kom je vanzelf tot de perfecte samenstelling. Maar hoe dan ook, je zult geduld moeten hebben. 😉
om 07:16
Kan ik het ook met eiwit maken ipv. Eiwit poeder? En hoeveel gram eiwit heb ik dan nodig??
om 09:54
Hoi Eunice, ik zou altijd eiwitpoeder gebruiken ivm salmonella gevaar.