Bereiding
Was de rozenbottels grondig en snijd daarna de steeltjes en kroontjes eraf. Doe de rozenbottels in een ruime kookpan en voeg zoveel water toe tot ze onderstaan. Breng aan de kook en kook net zolang totdat de rozenbottels zacht zijn.
Je kunt de rozenbottels nu in de pan fijnmalen met een staafmixer en door een fijne zeef drukken, of je haalt de rozenbottels door een roerzeef of passe vite. Het gaat er uiteindelijk om dat je de pitjes van de rozenbottel uit het sap haalt, want die zijn hard en smaken bitter.
Weeg het gezeefde sap en de puree en doe in een kookpan. Voeg zoveel geleisuiker toe als aangegeven staat op het pak. Voeg het citroensap, de -rasp en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat de jam circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het kaneelstokje en giet de jam in de schoongemaakte, hete jampotten. Vul ze tot aan de rand, draai de deksel erop en zet ze op de kop. Laat volledig afkoelen en bewaar dan op een koele en donkere plek.
Bewaar de jam na het openen in de koelkast.
om 20:16
Ik lees overal dat het grote probleem met rozenbottels niet zozeer die pitjes zijn, maar juist fijne haartjes. Dat leidt in die recepten dan tot veel gedoe met meerdere keren zeven en vier lagen kaasdoek enzo. Wat zijn jullie ervaringen daarmee? Geen last? Welke soort roos is dit, de hondsroos? Alvast bedankt!
om 10:20
Hoi Lianne, ik heb de fijne haartjes niet eens opgemerkt eigenlijk. De pitjes eruit zeven is wel even een werkje natuurlijk, maar daar krijg je wel iets heel lekkers voor terug. Ik heb geen idee welke roos wij hebben, hij is nog van de vorige bewoners namelijk. 🙂
om 14:59
Leg de bottels een paar nachten in de vriezer. Verwek ze daarna pas (krop tjes snijden enz.). Je hebt dan geen last van de haartjes.