Runderbouillon maken

Runderbouillon makenZelfgemaakte runderbouillon is de basis voor vele lekkere gerechten zoals bijvoorbeeld groentesoep of zelfgemaakte kroketten of bitterballen. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en het is erg makkelijk om te maken.

De bouillon die je overhoud kun je in bakjes gieten en invriezen. Het is ook erg handig om wat overgebleven bouillon in ijsblokzakjes voor in de diepvries te gieten. Zo heb je altijd handige deelblokjes voor het grijpen.

Ingrediënten voor 2 liter
1 grote ui
3 kg (goedkoop!) rundvlees zoals schenkel, mergpijpen en/of rauwe runderbotten
1 wortel
1 stengel bleekselderij
5 ltr water
paar peperkorrels
3 blaadjes laurier

Verder nodig
grote soeppan of snelkookpan, fijne zeef

Bereiding
Pel de ui en snijd doormidden. Snijd de wortel en bleekselderij grof in stukken. Doe het vlees samen met alle overige ingrediënten in een grote pan en giet het water erbij. Breng het water aan de kook en schep steeds het schuim af wat aan het oppervlak komt. Zet het vuur laag en laat alles, zonder deksel, 2,5 uur pruttelen op laag vuur. Je kunt de bouillon ook bereiden in de snelkookpan. Het duurt dan ongeveer 20-30 minuten. Giet de bouillon door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem in bakjes doet.

Basisrecepten, Hartige keuken

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(5 stemmen)
9 reacties

Deel je reactie

  1. Ivo013

    Annemiek, ik ben blij met jouw site, heb er al veel lekkere gerechten uit gehaald, alles even lekker, nu de bouillon omdat ik sinds kort een multicooker heb gekregen en ik die wil gaan gebruiken en dus las over de snelkookoptie, dus deze runderbouillon was prima en super snel klaar, maaar heb jij mssn meer gerechten via de fastcook methode en zo ja, hoe kan ik daar dan op zoeken. Groeten Ingrid

  2. Renate

    Mijn grootste geheim is keukenliefde.nl
    Iedere dag kies ik een gerecht van je site en genieten doen we iedere avond weer. Voel mezelf ook zoveel enthousiaster en zekerder in de keuken. De Caesarsalade en Enchilladas zijn grote favorieten. Raad het ook iedereen aan om me heen! Dankjewel.

  3. Rita

    Ontdekt nu pas jullie site.
    Heel handig en net de dingens die ik lekker vind en ooit es v plan bent om te maken vind ik in jullie site. Ga zo door. Bedankt

  4. bep metz

    annemiek,ik wil graag de / de runderbouillon maken,
    voor 2 liter,maar ik snap niet waarom ik 5 liter water moet toevoegen.
    bep metz

    1. Tijdens het koken verdampt er heel veel vocht Bep. Van die 5 liter houd je dus circa 2 liter over.

      1. Els van Boven

        Ik heb ook rundvleesbouillon gemaakt maar ze is iets te hartig, moet er dan wat water bij?
        elsvanb@gmail.com

        1. Hoi Els, dat kan idd!

  5. Louis

    Ik ben toch altijdzo blij met jou (jullie) website!
    Gtx. Louis.

    1. Leuk om te horen Louis. Ik word blij van zulke reacties! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde