Bereiding
Doe de Schär glutenvrije broodmix (Mix B) in een grote kom samen met de gist, het zeezout, de rozemarijn, het water en een klein scheutje olijfolie. Mix met de deeghaken net zolang tot je een samenhangend geheel hebt. Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad en vorm er met je handen een ronde bal van. Vet een schone kom in met wat olijfolie en leg de deegbal in de kom. Dek de kom af met een licht vochtig gemaakte theedoek en zet weg op een warme plek. Laat het deeg circa een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
Stort de deegbal op een licht bebloemd werkblad en vorm er met je handen een rond, bol brood van. Bekleed een bakblik met bakpapier. Kerf de bovenkant van het brood met een scherp mes kruisvormig in en leg het brood op het bakblik. Zet een grote pan omgekeerd over het deeg op het bakblik en zet het bakblik nog 15 minuten op een warme plek (bijvoorbeeld naast de verwarming) om na te rijzen.
-
-
Het deeg is gekneed met deeghaken
-
-
Leg de met je hand gevormde deegbal in een licht ingevette kom
-
-
Dek af met een vochtige theedoek en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek
-
-
Na de eerste rijs is het deeg verdubbeld in volume
-
-
Kerf het brood kruisvormig in met een mes en laat narijzen
-
-
Het kruis gaat na de tweede rijs mooi openstaan
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Glutenvrij brood is na het bakken wat lichter van kleur dan gewoon brood. Wil je dat het brood toch een mooie, goudbruine kleur krijgt dan kun je de bovenkant van het brood bestrijken met een kwastje en wat losgeklopt eigeel of melk. Schuif het bakblik met het brood in het midden van de oven en vul een ander diep bakblik onderin de oven met water. Als je geen twee bakblikken hebt kun je ook een ovenbestendig schaaltje vullen met water en die onder het brood op een rooster of naast het brood op het bakblik zetten.
Schakel de oventemperatuur terug naar 225 graden en bak het brood in circa 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Schär.
om 08:02
Kun je er ook kleine broodjes van maken en moet het dan minder lang in de oven? Of kun je het brood ook prima invriezen?
om 11:25
Hoi Sarina, je kunt ook kleinere broodjes maken maar de hoeveelheid deeg is niet zoveel dus 1 groot brood heeft de voorkeur. Invriezen kan denk ik wel maar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik durf dus niet te zeggen of het brood na het invriezen nog steeds lekker is.
om 15:36
Bedankt voor het receptje, ik ga het morgen zeker eens maken. Er staat de eerste keer minimaal 1 u rijzen en dan maak je er een kruis in en staat er een tweede rijs, maar hoelang moet je dit dan nog eens laten rijzen? Bedankt alvast.
om 15:50
Sorry had niet goed gelezen, ik heb het gevonden. ?
om 15:54
Bedankt voor het recept vanaf dat ik weet dat ik coeliaki heb vind ik niet veel meer lekker maar dit brood is egt een aanrader heerlijk super blij ermee
om 16:47
Superleuk om te horen Angela! 🙂
om 09:49
Kan dit recept ook in de broodbakmachine?
om 10:12
Hoi Michelle, dat durf ik niet te zeggen. Ik heb er zelf namelijk geen ervaring mee.
om 12:43
Klopt het dat je maar 1x kneed? En niet nog een tweede keer na de eerste rijs?
om 09:22
Hoi Kirsten, dat klopt!
om 10:28
Benieuwd naar de smaak. Het bakken verliep probleemloos.
om 11:06
Leuk om te horen dat het bakken goed ging. Ben heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft. 🙂