Sinaasappelcake met hazelnoten (De zoete bakplaat)
Annemiek
Gebak
8 personen
15 minuten + 30 minuten in de oven
Deze sinaasappelcake met hazelnoten komt uit het bakboek De zoete bakplaat van Rukmini Iyer. Ik vind deze cake heerlijk en heb hem al meerdere keren gemaakt. De sinaasappel is aanwezig maar niet overheersend en de combinatie van sinaasappel en hazelnoot is heerlijk. De cake is lekker sappig en de sinaasappel en hazelnoten die door het beslag zitten maken hem qua structuur en smaak net iets spannender dan een gewone cake. Het glazuur en de hazelnoten bovenop geven de cake een feestelijk tintje.
De zoete bakplaat bevat 75 zoete recepten uit de oven: van cupcakes, koekjes, brownies, taarten tot broodjes en nog veel meer. De recepten zijn verrassend en echt makkelijk om te maken. Een heel fijn, bruikbaar kookboek dat uitnodigt om zelf aan de slag te gaan. In het boek staat de volgende beschrijving bij dit recept:
‘Een eenvoudige taart met een citrus-kick, gemalen hazelnoten door het beslag en knapperige hazelnoten bovenop.’
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Tips uit het boek:
Glutenvrij: Deze taart lukt ook heel goed met glutenvrij zelfrijzend bakmeel in plaats van gewoon zelfrijzend bakmeel.
Diabetici-vriendelijk: Vervang de suiker door 80 g xylitol.
Restjes kun je 3 dagen in een trommel bewaren op een koele plek.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte), of 160 graden hetelucht.*
Klop de boter en suiker door elkaar tot een licht en luchtig geheel en klop dan een voor een de eieren erdoor, met de sinaasappelschil en het sinaasappelsap.
Spatel voorzichtig de gemalen hazelnoten, het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder erdoor, maar meng niet te lang. Schep het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 20×26 cm.
Bak de taart 30 – 35 minuten in de oven tot hij stevig aanvoelt en een spies er schoon uit komt. Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen, til hem eruit en laat op een rooster verder afkoelen.
Roer voor het glazuur de poedersuiker en het sinaasappelsap door elkaar en sprenkel dit glazuur over de afgekoelde taart, Bestrooi met de gehakte, geroosterde hazelnoten, laat het glazuur hard worden en serveer.
*Ik heb de oven voorverwarmd op 175 graden (boven- en onderwarmte) en heb de temperatuur na 20 minuten teruggezet naar 150 graden (omdat de bovenkant donker kleurde) en nog 5 minuten verder gebakken. Toen was hij goed.
Nog meer lekkere recepten met sinaasappel vind je hier.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 19:03
Zou dit ook met walnoot kunnen ipv hazelnoten?