Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulband royaal in met boter en bestuif met bloem — dit is belangrijk om de tulband na het bakken makkelijk uit de vorm te krijgen. Klop de overtollige bloem uit de vorm.
Klop de boter, suiker, vanille-extract en de sinaasappelrasp (het sap komt later) met de mixer tot een luchtige en romige crème, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg één voor één de eieren toe en mix verder tot een smeuïg beslag, voeg steeds het volgende ei pas toe als de vorige is opgenomen. Als je ineens teveel ei toevoegt kan het mengsel gaan schiften.
Roer in een andere kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef het bloemmengsel en spatel in drie porties door het beslag, doe dit om en om met het sinaasappelsap. Zorg ervoor dat je eindigt met de bloem.
Schep het beslag in de tulband en strijk de bovenkant glad. Bak 60 minuten in het midden van de oven.
Haal de tulband uit de oven en laat minimaal 40 minuten afkoelen. Stort de tulband op een rooster en laat verder afkoelen.
GARNERING
Smelt de witte chocolade en kokosolie au bain-marie in een kom. Zorg ervoor dat de kom met de chocolade het water niet aanraakt en zorg dat het water niet te hard kookt, anders kan de chocolade gaan schiften. Kleur de gesmolten chocolade met een paar druppels kleurstof oranje.
Laat de chocolade iets afkoelen en schenk over de tulband. De kokosolie zorgt ervoor dat de witte chocolade na het opstijven niet volledig uithard. Strooi het musketzaad erover en laat de tulband verder afkoelen tot de chocolade gestold is.
om 16:00
Hoi, even een vraagje, waarvoor voeg je de kokosolie toe aan de witte chocolade? Is dit voor de glans of doet het ook wat met de smaak/structuur? Hoor graag van je!
Groetjes 🙂
om 16:03
Door de kokosolie blijft het glazuur wat zachter (anders zou de witte chocolade na het afkoelen weer hard worden) en daarnaast geeft het een lekkere smaak. 🙂
om 20:18
Vandaag de tulband gemaakt, hij is erg lekker! Alleen is een eetlepel kokosolie door de witte chocolade wel een beetje veel. De chocolade bleef hierdoor erg dun en vloeibaar. Waarschijnlijk is een theelepel kokosolie voldoende.
om 12:11
Hoi Marion, het ligt er een beetje aan hoe vol je die eetlepel schept… 😉 Maar een theelepel kan ook. Fijn om te horen dat hij gesmaakt heeft!