Een slanke Italiaanse kipschotel met courgette, paprika, tomaat en kip gegratineerd met 30+ kaas. Voor dit makkelijke recept hoef je alleen wat snijwerk te verrichten, daarna gaat alles ongekookt in de ovenschaal. De oven transformeert de groenten in een smakelijke saus en bakt de kip lekker mals. De 30+ kaas bovenop maakt het lekker romig.
Koolhydraatarm
Deze slanke Italiaanse kipschotel is koolhydraatarm maar als je wilt kun je er brood, aardappels, rijst of pasta bij serveren.
30+ kaas
De kipschotel wordt gegratineerd met een smakelijke 30+ Hoogendoorn Kaas. Deze boerenkaas wordt gemaakt van afgeroomde melk en mag minimaal 20 weken rijpen. Hierdoor is hij minder vet dan 48+ kaas en krijgt hij toch die lekkere volle en pittige smaak. Heerlijk op je boterham of om te gratineren!
Kortingscode
Wil je zelf lekkere kaas aanschaffen? Met de kortingscode Keukenliefde010 ontvang je eenmalig 10% korting op je aankoop bij Hoogendoorn Kaas.
Soortgelijke recepten
In samenwerking met Hoogendoorn Kaas maak ik een jaar lang elke maand een lekker recept met één van hun kazen of producten. Deze recepten zijn ook erg lekker:
100 g zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden + paar eetlepels van de olie
100 ml kookroom light
100 g geraspte 30+ kaas
*De cherrytomaten zijn de sausmaker in dit gerecht (lekker met pasta) want ze laten in de oven veel vocht los. Wil je minder vocht in de ovenschaal, voeg dan minder tomaatjes en/of room toe.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hussel de kip om met 1 eetlepel olie (olijfolie of olie van de zongedroogde tomaat), de helft van de oregano, paprikapoeder en chilivlokken en zout en peper.
Doe alle overige ingrediënten (behalve de kip en kaas) in een ovenschaal en hussel om met zout en peper. Gebruik olijfolie en een beetje olie van de zongedroogde tomaten om het smeuïg te maken.
Bak 20 minuten in de oven, tot de tomaatjes zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten.
Meng de kip erdoor en strooi de kaas erover. Bak nog 20 – 25 minuten verder, of tot de kip gaar is en de bovenkant goudbruin.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ik heb dit gerecht in de slowcooker gemaakt. Iets minder tomaatjes en aan de kookroom war maïzena toegevoegd om het vocht te binden. Ruim 5 uur of low. We hebben er volkoren penne bij gegeten.
Dat was ook mijn gedachte toen ik dit maakte. Ik heb de kip daarom even in de pan gebakken (nog niet helemaal gaar) en die bij de groenten gevoegd. Daarna alles in de oven. Je zou ook de groente 10 min kunnen bakken en dan de half gegaarde kip erbij kunnen doen en dan nog eens 10 tot 15 minuten in de oven.
Waarom niet John? Ik neem aan dat je doelt op (eventuele) bacteriën die in de kip zitten, maar de kip bak je gaar in de oven waardoor ook (eventuele) bacteriën die in de kip zitten worden gedood.
Hoi Sandra, fijn om te horen dat het gesmaakt heeft. De tomaatjes zijn eigenlijk de sausmaker in dit gerecht en laten tijdens het bakken in de oven al hun sap los. Als je minder vocht wilt zou je dus minder tomaatjes kunnen toevoegen.
Hoi Iris, ik heb de schotel vandaag gemaakt. Zoals het recept aangeeft alle overige ingrediënten, behalve de kip en kaas door de schotel mengen. Ik heb de kip op heet vuur even aangebraden en na de bereiding van de groente, 20 minuten, door de schotel gemengd. Kaas erop en nog 10 minuten in de oven. We vonden het heerlijk.
Ik vond 10 minuten voor de rauwe kip wel erg weinig en had er dus 15 minuten van gemaakt. Helaas waren de meeste stukjes toen nog zo goed als rauw. Nu maar weer 15 minuten in de oven gezet.
Hoi Mieke, iedere oven werkt anders dus het is altijd lastig om dit aan te geven. Bij ons was de kip na 10 minuten gaar, maar bak hem gerust langer als dit bij jou niet het geval is. Hopelijk is het goed gekomen en heeft het gesmaakt?
Hai Mieke Waar zie jij 10 minuten staan? Er staat 20 minuten en dan de kip erbij en dan nog 20-25 minuten. Zoals al is gereageerd, heb ik de kip ook eerst aangebraden, dan kan het vast korter. Heb nu eerst de groente in de oven staan. Ben benieuwd hoe het smaakt😊
Hoi Mirjam, Ik heb de tijd van de kip aangepast naar 20 minuten omdat ik daar veel reacties over kreeg. Bij mij was de kip na 10 minuten gaar maar het hangt af van de grootte van de stukjes kip en je oven. Elke oven werkt anders. Dus check gewoon na 10 of 15 minuten of hij al gaar is en bak hem anders iets langer.
Deze kipschotel is echt heerlijk! Lekkere verse smaken en door de zongedroogde tomaat stukjes wordt het nog lekkerder. Heb er niet veel zout door gedaan maar door de kaas en zongedroogde tomaat merk je dat niet! Dit ga ik vaker maken!
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 13:03
Het was heel lekker, moet juist de kookroom in het begin nog toevoegen☺️. Zal regelmatig op tafel komen.
om 14:39
Leuk om te horen dat het in de smaak valt Nadine!
om 19:22
Eet je er geen pasta of aardappel bij enkele alleen de ovenschotel zoals beschreven?
om 17:04
Hoi Gerry, onder het kopje koolhydraatarm heb ik enkele serveertips omschreven.
om 17:47
Ik heb dit gerecht in de slowcooker gemaakt. Iets minder tomaatjes en aan de kookroom war maïzena toegevoegd om het vocht te binden.
Ruim 5 uur of low. We hebben er volkoren penne bij gegeten.
om 12:56
Bedankt voor je reactie, leuk om te horen dat je hem ook kunt maken in de slowcooker. 🙂
om 17:31
Kun je een deel van de tomaatjes ook vervangen door gezeefde tomaten of tomatenblokjes?
om 10:10
Ja hoor, dat kan maar ik denk dat het met verse tomaatjes lekkerder zal zijn.
om 17:40
Je doet toch geen rauwe kip door groente die nagenoeg gaar is ?
om 15:20
Dat was ook mijn gedachte toen ik dit maakte. Ik heb de kip daarom even in de pan gebakken (nog niet helemaal gaar) en die bij de groenten gevoegd. Daarna alles in de oven.
Je zou ook de groente 10 min kunnen bakken en dan de half gegaarde kip erbij kunnen doen en dan nog eens 10 tot 15 minuten in de oven.
om 10:08
Waarom niet John? Ik neem aan dat je doelt op (eventuele) bacteriën die in de kip zitten, maar de kip bak je gaar in de oven waardoor ook (eventuele) bacteriën die in de kip zitten worden gedood.
om 21:13
Heerlijk recept.
Vond het alleen wel erg nat.
om 09:20
Hoi Beatrice, zie de reactie hieronder. Je kunt de volgende keer minder tomaatjes toevoegen, dan wordt het minder nat.
om 18:15
Gisteren heb ik dit gemaakt. Het was heerlijk. Alleen was er waterig in ovenschaal. Hoe komt dat? Ik heb precies gevolgd wat er op staat.
om 09:19
Hoi Sandra, fijn om te horen dat het gesmaakt heeft. De tomaatjes zijn eigenlijk de sausmaker in dit gerecht en laten tijdens het bakken in de oven al hun sap los. Als je minder vocht wilt zou je dus minder tomaatjes kunnen toevoegen.
om 17:54
Gaan het vandaag eten maar het gekke is er staat Kookroom light bij de ingrediënten maar nergens waar je de Kookroom moet toevoegen
om 17:37
Hoi Iris, ik heb de schotel vandaag gemaakt.
Zoals het recept aangeeft alle overige ingrediënten, behalve de kip en kaas door de schotel mengen.
Ik heb de kip op heet vuur even aangebraden en na de bereiding van de groente, 20 minuten, door de schotel gemengd. Kaas erop en nog 10 minuten in de oven. We vonden het heerlijk.
om 17:43
zie punt 3: alle overige ingrediënten.
om 22:09
Leuk ga het recept zeker uitproberen en wat leuk dat het met hoogendoorn kaas is dat is van me oom
om 09:33
Oh wat leuk Reinalda, zeker maken dan! 😉 Ik hoor graag hoe het gesmaakt heeft. 🙂
om 18:50
Ik vond 10 minuten voor de rauwe kip wel erg weinig en had er dus 15 minuten van gemaakt. Helaas waren de meeste stukjes toen nog zo goed als rauw. Nu maar weer 15 minuten in de oven gezet.
om 15:06
Hoi Mieke, iedere oven werkt anders dus het is altijd lastig om dit aan te geven. Bij ons was de kip na 10 minuten gaar, maar bak hem gerust langer als dit bij jou niet het geval is. Hopelijk is het goed gekomen en heeft het gesmaakt?
om 18:39
Hai Mieke
Waar zie jij 10 minuten staan? Er staat 20 minuten en dan de kip erbij en dan nog 20-25 minuten. Zoals al is gereageerd, heb ik de kip ook eerst aangebraden, dan kan het vast korter. Heb nu eerst de groente in de oven staan. Ben benieuwd hoe het smaakt😊
om 10:14
Hoi Mirjam,
Ik heb de tijd van de kip aangepast naar 20 minuten omdat ik daar veel reacties over kreeg. Bij mij was de kip na 10 minuten gaar maar het hangt af van de grootte van de stukjes kip en je oven. Elke oven werkt anders. Dus check gewoon na 10 of 15 minuten of hij al gaar is en bak hem anders iets langer.
om 19:52
Deze kipschotel is echt heerlijk!
Lekkere verse smaken en door de zongedroogde tomaat stukjes wordt het nog lekkerder. Heb er niet veel zout door gedaan maar door de kaas en zongedroogde tomaat merk je dat niet!
Dit ga ik vaker maken!
om 15:07
Superleuk om te horen Yvonne! 🙂
om 10:15
Wij hebben er van gesmuld
om 17:58
Echt heerlijk.Iedereen eet smakelijk mee
om 17:59
Ik heb zelf kipdijfilet gebruikt.Lekker mals
om 10:01
Dat is zeker een goed alternatief. 🙂