Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spaanse paella met chorizo, kip en garnalen
Hoewel ik nog nooit in Spanje geweest ben, en ook nog nooit eerder paella geproefd had, sprak dit Spaanse eenpansgerecht me aan. Ik ben dol op eenpansgerechten en na het proeven van deze paella kan ik het zeker toevoegen aan mijn – steeds langer wordende – lijstje met meest favoriete gerechten!
Paella komt oorspronkelijk uit de Spaanse regio Valencia en bevat o.a. zeevruchten, kip, konijn, tomaat, saffraan en snijbonen. De spanjaarden eten de paella rechtstreeks uit de pan.
Ingredienten voor 4 personen
- 400 g risottorijst
- 2 paprika’s, ontzaad en ik blokjes gesneden
- 1 sjalotje of ui, fijngesnipperd
- 6 tenen knoflook, uitgeperst
- 6 grote tomaten
- 200 g chorizo, in plakjes gesneden
- 1 hele kip
- 12 stuks rauwe, ongepelde gamba’s
- 100 g doperwten, ontdooid
- Plukje saffraan
- 1 tl paprikapoeder
- Olijfolie
- 1 l kippenbouillon
- 125 ml droge witte wijn
- 1 citroen, in partjes gesneden
- Bosje platte peterselie, fijngehakt
Verder nodig
Paellapan of andere geschikte grote pan, ik gebruikte een elektrische paella-pizzapan.
Bereiding
Kruis de tomaten met een mesje in en dompel ze een paar seconden in kokend water.
Schep ze uit het water en trek het velletje eraf. Knijp met je handen het vocht eruit, ik doe dit in de spoelbak, en snijd ze in stukken. Verdeel de kip in stukken, zie hier een handig filmpje hoe je dit het makkelijkste doen kunt.
Zet alle benodigde ingrediënten voor de paella klaar en verhit de paellapan met olijfolie.
Bak de kip op hoog vuur aan alle kanten goudbruin. Bestrooi met zout en peper en schep de kip op een bord.
De kip wordt straks weer toegevoegd aan de paella waar hij verder gaart. Bak dan in hetzelfde bakvet de chorizo voor ongeveer een halve minuut en voeg dan het sjalotje en de knoflook toe.
Fruit weer een halve minuut mee en voeg dan de paprika en paprikapoeder toe.
Bak verder tot de paprika zacht begint te worden. Voeg de rijst toe en bak kort even mee. Blus af met de witte wijn en laat iets inkoken. Voeg dan de bouillon, saffraan en tomaten toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg dan de kip weer toe en zet het vuur wat zachter.
Doe de deksel op de pan en laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de laatste 3-4 minuten de doperwten en gamba’s toe.
Verdeel als alles gaar is de citroenpartjes en peterselie over de paella en serveer.
Eet smakelijk!
Variatietip! Voeg de laatste 3-4 minuten ook eens wat mosselen toe, steek de gesloten schelp tot halverwege in de rijst. Als de schelp opengaat is de mossel gaar. In plaats van een hele kip kun je ook alleen kippendijen of kippenpoten toevoegen of je maakt er een vispaella van door de kip te vervangen voor stukken visfilet. Deze voeg je net als de mosselen de laatste paar minuten aan de paella toe.
Wereldgerechten, Spaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten, Slanke recepten, Visrecepten
om 15:32
Beste Annemiek,
Ik wil deze week jouw recept voor het maken van de paella gebruiken.
Gerecht ziet er lekker uit en de informatie is duidelijk en overzichtelijk op de website weergegeven.
Zou je mij alleen even willen laten weten op welke temperatuur de multipan moet worden gezet tijdens fruiten, bakken, koken, pruttelen etc. ?
Dankjewel alvast en kookgroet van Nique
om 16:53
Hoi Nique,
Leuk dat je de paella gaat maken! Tijdens het bakken van de kip moet de pan op de hoogste stand. De kip moet een goudbruin korstje krijgen, hij hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Voor het fruiten van de sjalotten, paprika en chorizo mag het vuur weer lager. De sjalotten en paprika moeten zacht worden, maar mogen niet verbranden. Als je vocht toevoegt en je moet het aan de kook brengen kan de temperatuur van de pan weer omhoog. Het is belangrijk om tijdens het koken, goed te kijken naar wat er gebeurt in de pan. Dus nooit weglopen om even iets anders te gaan doen! 😉 Zo leer je vanzelf de juiste temperatuur te bepalen. Succes ermee! Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt… 🙂
om 09:42
Welke multipan gebruiken jullie voor het maken van paella?
om 10:46
Ik heb geen idee Nel. De originele verpakking heb ik niet meer en volgens mij staat het niet op de pan. Voor het gerecht maakt het in ieder geval niet uit welk merk pan je gebruikt… 😉
om 15:24
Nu heb ik al vaak paella gegeten; in Spanje of bij mijn Spaanse tante (zij voegt nog olijven in pit toe of zakje zeevruchten van AH), maar deze was goed gelukt (wederom een duidelijke uitleg) en het smaakte heerlijk.
om 16:29
Erg leuk om te horen Debby! Bedankt voor je reactie!
om 21:09
Lekker recept, ga ik zeker maken