Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca betekend letterlijk vertaald, spaghetti van de hoer. Tja, dat klinkt toch een stuk minder gezellig dan bijvoorbeeld pasta di mama. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de goedkope ingrediënten die in de saus gaan. Laat de naam van dit gerecht je er in ieder geval niet van weerhouden om het een keer te maken, het smaakt namelijk fantastisch!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 g spaghetti
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
- 4 ansjovisfilets
- 500 g gezeefde tomaten
- Slok rode wijn
- 1 el donkere balsamicoazijn
- 1-2 tl suiker
- 1 tl gedroogde chilivlokken of 1 rood chilipepertje
- Handvol kalamata olijven, uitgelekt en in plakjes gesneden
- 1-2 el kappertjes, uitgelekt
- Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
- Extra vierge olijfolie
- Eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
Verhit wat olie in een grote hapjes- of koekenpan en fruit de ui, knoflook en ansjovis op laag vuur, totdat de ui zacht is en de ansjovis (bijna) is opgelost.
Help de ansjovis eventueel een handje door hem met een houten lepel wat fijner te maken.
Blus af met een flinke slok rode wijn, laat even inkoken…
…en voeg dan de gezeefde tomaten, chilivlokken, balsamico en suiker toe.
Laat de saus op laag vuur minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen, maar het mag ook langer. Hoe langer de saus pruttelt, hoe dikker en smaakvoller hij wordt. Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de olijven, kappertjes en peterselie toe.
Houd wat peterselie achter voor garnering. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar, giet af en schep hem direct door de saus.
Serveer de pasta eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas, druppel er nog wat extra olijfolie overheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Pastarecepten
Deel je reactie