Bereiding
Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 180 graden. Haal een bakblik uit de oven. Vet de springvorm in met boter.
Maal de speculaasjes fijn in de keukenmachine tot fijn kruim. Roer de gesmolten boter erdoor. Schep het koekkruim op de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Veeg de rand van de springvorm schoon met een stukje keukenpapier om de kruimels weg te halen. Zet de springvorm in de koelkast.
Klop de roomkaas in een ruime kom los met de 150 g basterdsuiker, vanille-extract, speculaaskruiden en citroensap. Voeg de eieren en eidooiers toe en klop op lage stand door het roomkaasmengsel tot het glad is zonder klontjes.
Bekleed de springvorm aan de buitenkant met enkele lagen aluminiumfolie, zodat er geen water meer in de springvorm kan lopen. Schenk het roomkaasmengsel in de springvorm. Zet de braadslee op het bakblik en de springvorm in de braadslee. Giet zoveel kokend in de braadslee tot het water halverwege de springvorm komt.
Schuif het bakblik in het midden van de oven. Bak 50 minuten in de oven, of tot de bovenkant net stevig genoeg is om de topping erop te doen zonder dat dit in het roomkaasmengsel zakt. Klop voor de topping de zure room en de overige eetlepel basterdsuiker door elkaar en verdeel dit over de cheesecake. Schep hier en daar wat lepels karamelsaus op de topping. Roer de karamel met de achterkant van een lepel door het bovenste laagje zure roomtopping, zodat er een mooie swirl ontstaat. Pas op dat je niet door de cheesecakevulling roert. Bak nog 10 minuten in de oven, tot de topping ook stevig is.
Haal de braadslee uit de oven en til voorzichtig de springvorm eruit. Zet op een rooster om af te koelen. Laat de cheesecake daarna een nacht afgedekt in de koelkast verder opstijven.
om 12:02
Wat ik me afvraag is waarom de bakvorm in een braadslede moet staan en die vullen met water?? Ik heb eerder cheesecake gemaakt uit oven en toen hoefde dat niet… wat is de rede daarvoor?
om 16:14
Hoi Michelle, door de cheesecake au bain-marie te bakken wordt hij fluweelzacht! Echt een groot verschil zonder waterbad. Maar het hoeft niet. Je kunt hem ook gewoon in de oven bakken, eventueel met een apart bakje met water onderin de oven, om toch wat stoom te genereren.
om 20:13
Heerlijk!! Maak deze regelmatig en soms variatie met topping. Heerlijk morgenavond weer gasten. Hij staat al in de oven.
om 14:44
Hoi,
Deze ziet er heerlijk uit, maar ik twijfel of het niet te vroeg is deze tijd van het jaar om deze taart te maken. Speculaas is al volop te koop in veel supermarkten dus kan ik hem denk ik best wel maken volgende week. Graag jou mening!! Groetjes
om 13:10
Ik zou hem wel willen maken maar weet niet zo goed hoe ik dat moet doen met dat aluminiumfolie. Ben bang dat er toch water doorheen komt.
Zo breed is is die folie toch niet?!
om 13:31
Hoi Caroline, het folie is idd niet breed genoeg, daarom moet je meerdere overlappende lagen maken.
om 09:52
Hoi annemiek
Kan ik ook gewoon de stoomfunctie van mijn oven gebruiken? Of moet het echt in het warmwaterbad?
Groetjes
om 12:30
Hoi Katrien, ik denk zeker dat dat kan, maar heb hier zelf nog geen ervaring mee. Je zou dus even moeten uitzoeken hoe dat precies werkt.
om 20:57
Hallo ,
Kan de oven ook op hete lucht stand? Ik heb geen boven en onder warmte stand helaas!
Groetjes Natalie
om 13:41
Hoi Natalie, dat kan. De oventemperatuur kan dan op 160 graden.
om 22:51
Hallo Annemiek, gebruik je de zachte roomkaas of de de stevige van mon chou?
om 10:50
Hoi Greet, voor gebakken cheesecake zoals deze gebruik ik eigenlijk altijd Philadelphia roomkaas. Die vind ik hiervoor het lekkerst. Voor ongebakken Monchoutaart gebruik ik altijd de stevige (100 grams) wikkels Monchou.