Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Speculaasbrokken
Een van mijn meest favoriete Sinterklaaslekkernijen zijn speculaasbrokken. Alleen de naam klinkt al goed. Brokken. Niet van die kleine elegante eenhapskoekjes. Nee, geef mij maar deze stoere, robuuste brokken. Heerlijk! En wat helemaal fijn is: ze zijn super easy om te maken! Natuurlijk mogen deze speculaasbrokken niet ontbreken op Pakjesavond, maar als ik heel eerlijk mag zijn? Ik eet ze het liefst genesteld op de bank, in mijn aller oncharmantste joggingsbroek (want die zit het lekkerst), met een grote mok warme choco en slagroom (dat echte spul natuurlijk, geen slappe rommel uit een spuitbus) voor een goed tv-programma, of een zoetsappige, tranentrekkende vrouwenfilm met happy ending. Genieten!
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 150 g donkere basterdsuiker
- 2 kleine el speculaaskruiden
- Snufje zout
- 150 g koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
- Eventueel 1 tot 2 el melk
Verder nodig
Plasticfolie, bakpapier, bakblik
Bereiding
Meng het bakmeel in een grote kom met de basterdsuiker, koekkruiden en een snufje zout.
Voeg de boter toe en kneed met je handen tot een soepel deeg (heb geduld, want dit kan best even duren).
Voeg eventueel wat melk toe, als het deeg te kruimelig blijft. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de deegbal uit tot een lap van circa 1 tot 2 cm dik.
Til de lap voorzichtig op het, met bakpapier beklede, bakblik (een scheurtje hier en daar is niet erg, je breekt ze straks immers toch in robuuste brokken) 🙂 en bak in circa 30 minuten gaar (het deeg is nog iets zacht als je het uit de oven haalt, maar wordt vanzelf hardt als het afkoelt). Laat de Speculaas afkoelen en breek dan in grove stukken.
Enjoy!
Tip
Strooi wat geschaafde, of hele amandelen over de ongebakken deeglap (deeg eerst bestrijken met melk), of bak koekjes (als elegant toch meer jouw ding is) van het deeg.
Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 21:58
Kan ik dit recept ook maken met volkorenmeel?
om 11:12
Dat kan, maar weet niet hoe de smaak dan is. Ook moet je dan wat bakpoeder toevoegen.