Enige tijd geleden kreeg ik van Lotus een tof pakket opgestuurd met daarin alle ingrediënten om deze no bake speculoos cheesecake te maken. Ik ging ermee aan de slag en deelde het resultaat met jullie op social media. Op mijn vraag of ik het recept moest delen werd massaal gereageerd. Het antwoord was een dikke ja! En dus maakte ik hem nog een keer zodat ik er foto’s van kon maken. De eerste keer was hij namelijk op voordat ik kon knipperen met mijn ogen. 😁
Verschil tussen speculoos en speculaas?
Het verschil is dat er in speculaas speculaaskruiden zitten en in speculoos niet. De naam zegt het eigenlijk al, specu-loos. De donkerbruine kleur van speculoos komt door de toevoeging van kandijstroop of gebrande suiker.
Onweerstaanbaar
De knapperige bodem van speculoosjes en romige vulling met speculoospasta maken dit taartje echt onweerstaanbaar lekker. Hij is bovendien verrassend simpel om te maken.
Opstijven in de koelkast
Dit is een no bake cheesecake. Dat wil zeggen dat hij niet gebakken wordt in de oven, maar opstijft in de koelkast. Maar ook als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan blijft de vulling vrij zacht. Je kunt hem wel prima snijden. Wij vonden de wat zachtere vulling niet storend. Hij smaakt er sowieso niet minder om. Wil je toch liever een stevige vulling dan zou je twee of drie gelatineblaadjes (volg de omschrijving op de verpakking om ze te verwerken) door het cheesecakebeslag kunnen roeren.
Smaakt deze speculoos cheesecake naar meer? Op Keukenliefde vind je nog veel meer zoete lekkernijen. Kijk hier voor alle gebakrecepten.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Maal de speculooskoekjes fijn in een keukenmachine met hakmes. Roer de gesmolten boter erdoor en verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast om op te stijven.
Doe de roomkaas en speculoospasta in een kom en klop romig. Klop in een aparte kom de slagroom stijf. Voeg de slagroom in twee stappen toe aan het roomkaasmengsel terwijl je verder klopt. Roer glad. Verdeel de roomkaasvulling over de speculoosbodem.
Verwarm de speculoospasta voor de topping tot hij vloeibaar is. Verdeel dit in schepjes op de cheesecake en swirl met de achterkant van een lepel of eetstokje door de vulling. Zet een nacht afgedekt in de koelkast om op te stijven.
Haal de cheesecake uit de koelkast. Snijd rondom met een mes tussen de cheesecake en springvormrand om hem los te maken en verwijder de springvorm. Strijk de randen indien nodig glad met een mes. Snijd in punten en geniet!
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie